• samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

#1 samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

от ziomal92 7 Февраль 2022, 09:22
Witam,
Piszę w dziale piaskownica bo temat, który przyprawia mnie o ból głowy i chyba muszę się doszkolić w zakresie działania mosfetów. Problem następujący.
Laptop Samsung 450r, płyta BA41-02317A Rev 1 - Probiera 0,3 A, dioda power świeci i zakręci się wentylator i koniec. Brak tylko napięcia CPU i GPU. Pod termowizją grzeje się mosfet Q564 w linii 1.05 V. Po sprawdzeniu w układzie spadek napięcia na tym mosfecie jest 0V D-S i S-D, po wylutowaniu mosfet zachowuje się normalnie (spadek napięcia 0,5V i O.L). Na cewce L11, która jest zasilana z tego mosfetu jest 1.1 V. Zamówiłem już nowe mosfety bo nie mam takich ale czy przyczyną może być zwarcie innego układu np U531 (TPS51219). Wydaje mi się jeżli mosfet byłby sprawny to po wlutowaniu nie powinno być zwacia pomiędzy DS i SD. I pytanie czy problem na tej linii 1.05V może powodować że nie wstaje CPU i GPU ?
Jeżeli namieszałem to przepraszam, będę wyjaśniał jak się pojawią pytania :).
Generalnie chodzi mi o to, dlaczego mosfet w układzie jest zwarty a po wylutowaniu już nie?

Re: samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

от Google Adsense [BOT] 7 Февраль 2022, 09:22

#2 Re: samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 7 Февраль 2022, 12:55
ziomal92 писал(а):Generalnie chodzi mi o to, dlaczego mosfet w układzie jest zwarty a po wylutowaniu już nie?
Jeśli sterownik podaje napięcie na bramkę tranzystora, to tranzystor się włącza (zwiera dren ze źródłem). Aby wyłączyć tranzystor, należy z jego bramki (która ma określoną pojemność) usunąć napięcie, powodujące jego otwarcie - czyli innymi słowy rozładować bramkę. Można tego dokonać poprzez podanie napięcia o tej samej wartości, jakie jest na źródle, bądź po prostu zewrzeć bramkę do źródła. W normalnych warunkach za rozładowanie bramki odpowiada właśnie sterownik przetwornicy, ale jeśli sterownik działa niepoprawnie lub wykryje zwarcie na wyjściu, to przechodzi w tryb zabezpieczenia - czyli rozwiera górny klucz, a zwiera dolny (Q564 jest dolnym kluczem w przetwornicy 1.05V, zatem najpewniej przetwornica jest zabezpieczona).

Przede wszystkim należy - po wylutowaniu dolnego klucza i upewnieniu się, że to nie on jest źródłem zwarcia - zmierzyć rezystancję do masy na cewce przetwornicy (w tym konkretnym przypadku L11).

#3 Re: samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

от ziomal92 7 Февраль 2022, 16:42
Rezystancja L11 - 11.8 ohm. Po wylutowaniu Q564 rezystancja L11 - 7,2 ohm. Teraz zauważyłem, że chyba bardziej się grzeją dwa rezystory o oznaczeniu wartości 100 przy Q564 (miernik pokazuje 5 ohm)
Изображение

#4 Re: samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

от Vogelek23 7 Февраль 2022, 17:41
Wątek zaczyna wykraczać poza ramy tematyczne tego działu - jeśli chcesz dokonać diagnostyki tego laptopa, proszę utworzyć wątek w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW. Tutaj możemy jedynie dyskutować o podstawach elektroniki (np. działanie tranzystorów, sterowników przetwornic, obliczanie dzielników napięciowych itp).

#5 Re: samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

от ziomal92 7 Февраль 2022, 17:59
Ok, posiedzę pomyślę jeszcze sam nad tym tematem. Jak już mi opadną ręce i nie będę miał pomysłu to założę temat w dziale napraw. Dziękuję za odpowiedź.

Re: samsung 450r - BA41-02317A Rev 1 - zwarty mosfet weryfikacja

от Google Adsense [BOT] 7 Февраль 2022, 17:59