• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#141 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Usunięty Użytkownik 1038 23 kwietnia 2011, 21:34
arvika napisał(a):Wiem że było już o tym sprzedawcy "nowości", ale myślę że warto podkreślić jeszcze raz:

Obrazek

Aukcja nr 1563442654.

Układy spuchnięte, sprzedawane jako nówki.

Krew mnie zalewa jak coś takiego widze...

Poza tym , postanowiłem - z powodu nie uznanej reklamacji (opisana wyżej) - postawić układ kupiony z aukcji tego "sprzedawcy". Ciekawostką jest to, że nowy układ siadł przy .... 180 st. Widać jest nowy stop PB free

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2011, 21:34

#142 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez delp 23 kwietnia 2011, 22:05
tumpio napisał(a):...

Poza tym , postanowiłem - z powodu nie uznanej reklamacji (opisana wyżej) - postawić układ kupiony z aukcji tego "sprzedawcy". Ciekawostką jest to, że nowy układ siadł przy .... 180 st. Widać jest nowy stop PB free

Przykre jest to że kolejny klient się "przejechał", a sprzedający nie otrzymał odpowiedniego komentarza. Sprzedają "syfy, buble, złomy, szlify" jak zwał tak zwał, jako nowe /marża 100%/ i co i nic. Klienci zawsze będą bo faktycznie "nowe" w Polsce kosztują 2x tyle, w przypadku tych układów u Basi czy Pccenter przeszło 300zł. /podane jako przykład/. Żaden kupujący nie napisał że to złom, a sprzedający ma się dobrze ;). Skoro cena atrakcyjna, to są i klienci.

#143 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez mrKoval 23 kwietnia 2011, 22:33
Jestem za wystawianiem jednoznacznie negatywnego komentarza za takie złomy.
Przeszlifowany, reballowany zamiast nowego, spuchnięty chip, nieuznanie gwarancji, skutkują merytorycznie negatywnym komentarzem. Nawet jeśli odpowiedzą również negatywem.
Jak uzbiera się takiemu jednemu i drugiemu z 15-20 sztuk, to ludzie zaczną węszyć.

Niegodziwość i oszustwo muszą zostać ukarane! Chociażby symbolicznie!

Wystawiłem na aukcji uszkodzoną płytę z padniętą grafiką G86-770-A2. Firma Lapkop próbowała odkupić poniżej ceny wywoławczej. Jak myślicie, po co im uszkodzony układ??
Ciekawe do którego z Was trafiłby za grube 200 złotych....

#144 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez hanomag 2 maja 2011, 18:14
A kupowaliście w PC Center układy refurbished? Mam mieszane myśli co do używek. Ktoś kupował u nich używkę i miał problemy?

#145 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez opelr 2 maja 2011, 19:39
Często kupuję ze względu na cenę, jeśli mam zwarty układ kupuje u nich nie kasując klienta za nowy układ tylko za wymianę czy jak za reballing, jak na razie jestem zadowolony, zawsze działał i o dziwo działają już wiele miesięcy...albo klienci nie wrócili na gwarancję ;)

#146 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Usunięty Użytkownik 1038 2 maja 2011, 19:44
delp napisał(a):
tumpio napisał(a):...

Przykre jest to że kolejny klient się "przejechał", a sprzedający nie otrzymał odpowiedniego komentarza. (...)

Niestety kupowałem poza aukcją .

#147 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez bwasyl 3 maja 2011, 10:58
Dołączam do tematu. Kupowałem od nich poza aukcją i chyba to był największy błąd... Na początku roku odesłałem im 7 kości - dwie których nigdy nie zamawiałem, trzy z pokruszonymi rdzeniami i dwa szlify. Za cztery obiecali oddać kasę (te niezamawiane i pokruszone), za jedną pokruszoną kostkę oskarżyli nas jako sprawców :), a szlify (G6150) ocenili jako dobre i obiecali odesłać. To było w styczniu, dzisiaj mamy maj i, mimo moich wielokrotnych telefonów, nie dostałem ani kasy ani kości... Oceńcie sami, ja w każdym razie już nie spróbuję tam kupować. Sprawdza się powiedzenie, że na tanie nas nie stać :) Gdybym kupował często dużo droższe układy, ale pewne układy, u sprawdzonych dostawców uratowałbym kilkanaście tyś. PLNów... Coż, droga nauka :) Z moich doświadczeń - polecam Tomahawk i oczywiście Basię - tu nigdy się nie przejechałem.

#148 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez kjedrocha 4 maja 2011, 11:09
2 lata temu u kaska_rad kupiłem nową grafikę GeForce 8600, jednak zaraz po rozpakowaniu paczki okazało się, że owa grafika ma ukruszony rdzeń (więc na nową nie wyglądała, chociaż chip był zapakowany jak nowy), od razu skontaktowałem się ze sprzedającym, który kazał odesłać chip na wymianę (bez lutowania - wiadomo rdzeń może być delikatnie ukruszony, ale układ nie koniecznie musi od razu być uszkodzony). P 2 tygodniach zwrócono mi kasę, jednak zarzucono mi, że jestem oszustem i odesłałem im inny egzemplarz niż zakupiłem, oczywiście dodano mnie do czarnej listy, teraz nie mogę kupować u kaska_rad :-). Nie wiem czy układ był sprawny, czy nie, nie wiem czy kaska_rad wywalił go od razu do kosza, czy też próbował go lutować, wiem natomiast, że pomiar rezystancji na kondensatorach nie wskazywał na uszkodzenie, jednak poczułem się oszukany - jeśli układ jest sprzedawany jako nowy i płacę jak za nowy, to skąd ukruszenie?

Później kupowałem też używki u net-s i były sprawne (sprzedawane nie okulkowane), jednak teraz widzę, że nie mają nic konkretnego w swojej ofercie.

Ostatnio kupiłem mostek DC (nowy, klasy B) u www_lapkop_pl układ faktycznie wyglądał na nowy i był sprawny. Co ciekawe sprzedawca daje gwarancję, nawet w przypadku samodzielnego montażu (przy spełnieniu stawianych przez niego warunków - dostarczenie do reklamacji płyty z wlutowanym układem) - nie wiem jak działa, nie korzystałem z tejże gwarancji, nie było potrzeby.

#149 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DaCoPL 5 maja 2011, 09:02
Witam. Czy ktoś kupował układy u sprzedawcy all.... "IDEANORD"? Bardzo prosiłbym o jakieś opinie. Pozdrawiam.

#150 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 5 maja 2011, 09:17
Swego czasu kupiłem u nich 2 lub 3 płyty do HP Mini 2133. Gwarancja 3 mc była. Jedna z tych płyt wróciła na reklamacje po 4 mc z typowym objawem.
Wysyłka, kontakt raczej bez problemu. Płyty wyglądały na nowe, nie grzebane.

#151 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez kjedrocha 5 maja 2011, 10:36
Z tego co się orientuję, to IDEANORD to firma z tradycjami. "Producent" składaków (głównie na kadłubkach Clevo i Compal, a w przeszłości między innymi także Kapok) Californi Access - czyli notebooków raczej marnej reputacji, Firma ta bodajże wywodzi się z Karen Notebook - która nota bene nie wiem czy jeszcze istnieje? (Chyba kiedyś tam przejął ich Techmex - który też otarł się o upadłość) IDEANORD w tym czasie już była jednak odrębną od Karen firmą i jak widzimy się ostała. Do dzisiaj są autoryzowanym serwisem California Access (nie wiem czy te notebooki jeszcze się sprzedają?). Z tytułu gwarancyjnych serwisów miałem z nimi kontakty w przeszłości, 7-11 lat temu.

Układów BGA natomiast nigdy u nich nie kupowałem

#152 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez delp 16 maja 2011, 20:05
DaCoPL napisał(a):Witam. Czy ktoś kupował układy u sprzedawcy all.... "IDEANORD"? Bardzo prosiłbym o jakieś opinie. Pozdrawiam.

Układ jak najbardziej nowiutki, tak myślę (i nawet działa :D ). Tylko ta cena..., ale jak trzeba to...
Także mogę polecić, ewentualnie jak wypatrzysz coś w IDEANORD skontaktuj się z kolegą eprom może coś utargujesz

#153 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DaCoPL 16 maja 2011, 22:01
Kupiłem 3 układy od użytkownika IDEANORD. Przyszły niczym nowiutkie. Wlutowane... działają. Mam nadzieję, że będą dłuuuuuugo działały.

#154 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DjDave 23 maja 2011, 17:05
Czy ktoś kupował na tajne.pl? To inaczej laptopmarket, taki sam pseudonim na Allegro. Mają G86-771-A2 które teoretycznie są nowe i pozbawione wady fabrycznej.

#155 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez jurektronic 23 maja 2011, 19:49
Odradzam LAPKOP z krakowa ,kupiliśmy u nich na allegro nowego MCP67 a przysłali po rebalu więc dzwonimy do człowieka a on nam mówi że nowych już niema (więc po co wystawia jako nowe)i że odda nam połowe pieniędzy i że uklad na pewno bedzie działał (po wsadzeniu w płyte lapek się wogóle nie odpala). Ręce mi opadły.

#156 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DjDave 24 maja 2011, 10:23
Panowie czy jest ktoś wstanie odpowiedzieć na moje powyższe pytanie? A może ktoś wie gdzie jeszcze na dzień dzisiejszy można kupić niepodrobione G86-770-A2 DC+09 (lub odpowiednik).

#157 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez arvika 24 maja 2011, 10:26
DjDave napisał(a):Panowie czy jest ktoś wstanie odpowiedzieć na moje powyższe pytanie? A może ktoś wie gdzie jeszcze na dzień dzisiejszy można kupić niepodrobione G86-770-A2 DC+09 (lub odpowiednik).

Poproś ich o zdjęcie układu w wysokiej rozdzielczości. Układy 771 są trudno dostępne i jesli ktoś ma źródło, raczej go nie zdradzi. Pozostają krajowi dostawcy, którzy mają pewne układy, Basia, Pccenter, eprom z forum miał chyba ostatnio.

#158 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez skomy 24 maja 2011, 11:32
DjDave napisał(a):Czy ktoś kupował na tajne.pl? To inaczej laptopmarket, taki sam pseudonim na Allegro. Mają G86-771-A2 które teoretycznie są nowe i pozbawione wady fabrycznej.

Z tą firmą miałem do czynienia w pracy. Braliśmy od nich różne części (klawiatury, baterie) i nie było problemu, wrażenie jak najbardziej profesjonalnego podejścia (włącznie z długopisami z ich logiem w paczce itd. ). Jednak nie były to części elektroniczne.

#159 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Szymon 27 maja 2011, 19:47
Cześć,
Jestem pracownikiem firmy Lapkop odpowiedzialnym za sprzedaż internetową. Przeglądając forum elvikom natknąłem się na opinię użytkownika jurektronic. Chciałbym wyjaśnić zaistniałą sytuację, którą dobrze pamiętam – zdarzyła się kilka dni temu.
Doszło do pomyłki i faktycznie wysłaliśmy używany układ zamiast nowego, do czego przyznajemy się bez bicia. Po interwencji użytkownika zaproponowaliśmy następujące opcje:
-zwrot układu - oczywiście my pokrywamy transport,
-zwrot połowy ceny układu, a Klient akceptuje refurbished zamiast nowego układu
Uzgodniliśmy z Klientem, że wyślemy w ramach przeprosin chwytak podciśnieniowy do układów oraz sito do grzania bezpośredniego.

Proszę pamiętać, że u nas zawsze istnieje możliwość zwrotu towaru (w przypadku uzasadnionych zastrzeżeń do jakości układu zwracamy także koszt przesyłki). Jeśli wlutowany układ nie działa oferujemy miesięczną gwarancję, która uwzględniana jest jeśli układ nie jest przegrzany. Jaki chip został wysłany wiemy bardzo dobrze, bo robimy zdjęcia każdemu sprzedanemu egzemplarzowi. O wysokiej jakości i szybkości rozpatrywania reklamacji mogą poświadczyć osoby, które miały z nią do czynienia.

Pozdrawiam wszystkich i w przyszłości w ramach jakichkolwiek zastrzeżeń proszę o kontakt, na pewno wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

#160 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez jurektronic 27 maja 2011, 22:38
Wszystko pozytywnie załatwione z firmą lapkop

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2011, 22:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).