• Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

kamil1986 17 Лютого 2022, 20:55
Witam jakich technik używacie przy wlutowywaniu układów w obudowach DQFN chodzi mi dokładnie o układ MEC5055-LZY jak go lutować aby się dobrze spozycjonował i dolutował osobiście mam dość przykre doświadczenie z takimi układami a dzisiaj przyszło mi takowy wymienić. Czy cynujecie pady na płycie oraz na układzie, czy tylko na płycie albo tylko na układzie. Z góry dziękuję za pomoc.

Зображення

Re: Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

Google Adsense [BOT] 17 Лютого 2022, 20:55

#2 Re: Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

mayss 17 Лютого 2022, 21:08
Pocynuj na układzie i zbierz plecionką. Na płycie pocynuj w miarę równo wszystkie pady i nie zbieraj plecionką. Ustaw układ i grzej hotairem aż wskoczy sam i się wypozycjonuje. Wtedy dociśnij pęsetą z umiarem aż wypłynie cyna i odsuń hotair niech układ zastygnie. Resztę cyny zbierz kolbówką z topnikiem dookoła. Warunek prawidłowego przylutowania to ręka nie może drgnąć przy dociśnięciu układu aż zastygnie.

#3 Re: Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

kamil1986 17 Лютого 2022, 21:16
Warunek prawidłowego przylutowania to ręka nie może drgnąć przy dociśnięciu układu aż zastygnie.

Tu może być problem bo mnie trochę łapami trzepie. A co z padem masowym jego też cynować i ile? Bo jak rozumie to po dociśnięciu układu cyna z pod niego wypłynie i zewrze piny.

#4 Re: Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

Vogelek23 18 Лютого 2022, 02:34
mayss написав:Wtedy dociśnij pęsetą z umiarem aż wypłynie cyna
Uchowaj Boże od dociskania tych układów do płyty w trakcie lutowania! Nie wiem w ogóle, po co forsujesz taką metodę, a już zwłaszcza z układami w 2-rzędowych QFN - to proszenie się o kłopoty. Lutowanie czegokolwiek na płycie podczas napraw powinno być takie samo, jak podczas montowania elementów w fabryce - rozgrzewamy płytę i wypozycjonowany układ do temperatury rozpływu lutowia i patrzymy, jak "siada". Dobry topnik zrobi tu 90% roboty - warunek to dokładne oczyszczenie układu z "gruzu" (tlenków i starego topnika) przed lutowaniem.

Re: Lutowanie układów w obudowie DQFN dokładnie MEC5055-LZY

Google Adsense [BOT] 18 Лютого 2022, 02:34
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей