• Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

przez aryann 18 lutego 2022, 16:56
Witam
Wydaje się że popełniłem błąd. Odczytywałem układ MX25L12873F w programatorze CH341A (SkyGz Serial Soft 1.29) - gdzie przy detekcji z listy 5 modeli na której nie było dokładnie MX25L12873F wybrałem MX25L12836E (pierwszy od góry) - nadmieniam ,że nigdy wcześniej taka sytuacja ,mnie nie zawiodła ,w sensie żeby zdetectowany układ jako inny odczytywał/zapisywał coś nie poprawnie..

Wsad zapisałem jako BIN i po ponownym programowaniu tym wsadem (sam układ erase i blank - OK) nie przechodzi weryfikacji - czyli nie ma tego samego w pliku co w układzie. zmieniłem programator na fizycznie inny CH341A i ponownie układ erase+blank - OK ,a veryfi "not the same"

znalazłem w sieci: Programmer Eeprom Spi Avr Microwire (alternative to the Chinese SkyGz) - tu z kolei przy konkretnie zdeklarowanym z listy MX25L12873F przy próbie zapisu sygnalizuje zbyt dużą wielkość mojego sczytanego pliku BIN (nie ważne ,w którym programatorze) - po akceptacji
programuje i mówi że ok ,przy weryfikacji też sygnalizuje zbyt dużą wielkość pliku w stosunku do wybranego układu (chyba) ,ale sprawdza i weryfikacja OK.. czyż to nie dziwne ? - był za duży jakoś się zmieścił ?

niestety oczywiście sprzęt z tak zaprogramowanym układem nie wstaje..

pierwszy cały adres 0000000 jest pusty ,koniec niestety nie..

czy może być tak ,że się w ogóle źle odczytał przy innym kompatybilnym układzie i tym samym źle zapisał ?

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2022, 16:56

#2 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

przez Vogelek23 18 lutego 2022, 17:40
aryann napisał(a):czy może być tak ,że się w ogóle źle odczytał przy innym kompatybilnym układzie i tym samym źle zapisał ?
Tak może być. Pozwolę sobie tu jednak na pewną dygresję - oszczędzanie na wyposażeniu serwisowym to tak naprawdę nie jest żadne oszczędzanie, lecz wydawanie pieniędzy podwójnie. Raz kupiłbyś porządny programator (np. XGECU TL866 II Plus) i miałbyś spokój na długo z kwestiami kompatybilności układów, błędów odczytu/zapisu itd. CH341A to jest chińska zabawka dla dzieci, które chcą się nauczyć podstaw.

#3 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

przez aryann 18 lutego 2022, 20:54
TL866 II Plus był/jest w planach.. od dawna... eh..

niedorzeczne pytanie - rozumiem ,że jakakolwiek analiza takiego pliku jest bez sensu i niemożliwa ? nie istnieje jakieś "cudowne" narzędzie ,które wykryje/zweryfikuje taką zmianę/błąd w zapisie/odczycie pliku ?
"powstały" plik jest jeden bajt większy niż inne wsady ,które bez problemów się programują - w sensie soft nie zgłasza ,że plik jest za duży.. a obydwa softy (Chiński i zdaje się Rosyjski) potrafią niby zaprogramować 100% pomimo - jednak... w każdym razie jakoś byle jak ,ale go wciskają w układ jeśli się zgadzam.. heh

#4 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 18 lutego 2022, 21:46
aryann napisał(a):nie istnieje jakieś "cudowne" narzędzie ,które wykryje/zweryfikuje taką zmianę/błąd w zapisie/odczycie pliku ?
Oczywiście, w tej chwili już nie, jeśli plik jest zapisany. Natomiast jeśli pobierzesz kilka różnych wsadów do tej samej płyty, to można porównać te dane ręcznie w edytorze HEX (np. HxD). Niemniej jednak, sugerowałbym pójść nieco na skróty i w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS zapytać o wsad BIOS do Twojej płyty, z wyczyszczonym Regionem ME (o ile platforma to nowszy Intel z procesorem serii co najmniej i3/i5/i7).

#5 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

przez aryann 21 lutego 2022, 15:11
tak czy inaczej dziękuję za zainteresowanie..

Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

przez Google Adsense [BOT] 21 lutego 2022, 15:11