• Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

aryann 18 Лютого 2022, 16:56
Witam
Wydaje się że popełniłem błąd. Odczytywałem układ MX25L12873F w programatorze CH341A (SkyGz Serial Soft 1.29) - gdzie przy detekcji z listy 5 modeli na której nie było dokładnie MX25L12873F wybrałem MX25L12836E (pierwszy od góry) - nadmieniam ,że nigdy wcześniej taka sytuacja ,mnie nie zawiodła ,w sensie żeby zdetectowany układ jako inny odczytywał/zapisywał coś nie poprawnie..

Wsad zapisałem jako BIN i po ponownym programowaniu tym wsadem (sam układ erase i blank - OK) nie przechodzi weryfikacji - czyli nie ma tego samego w pliku co w układzie. zmieniłem programator na fizycznie inny CH341A i ponownie układ erase+blank - OK ,a veryfi "not the same"

znalazłem w sieci: Programmer Eeprom Spi Avr Microwire (alternative to the Chinese SkyGz) - tu z kolei przy konkretnie zdeklarowanym z listy MX25L12873F przy próbie zapisu sygnalizuje zbyt dużą wielkość mojego sczytanego pliku BIN (nie ważne ,w którym programatorze) - po akceptacji
programuje i mówi że ok ,przy weryfikacji też sygnalizuje zbyt dużą wielkość pliku w stosunku do wybranego układu (chyba) ,ale sprawdza i weryfikacja OK.. czyż to nie dziwne ? - był za duży jakoś się zmieścił ?

niestety oczywiście sprzęt z tak zaprogramowanym układem nie wstaje..

pierwszy cały adres 0000000 jest pusty ,koniec niestety nie..

czy może być tak ,że się w ogóle źle odczytał przy innym kompatybilnym układzie i tym samym źle zapisał ?

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

Google Adsense [BOT] 18 Лютого 2022, 16:56

#2 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

Vogelek23 18 Лютого 2022, 17:40
aryann написав:czy może być tak ,że się w ogóle źle odczytał przy innym kompatybilnym układzie i tym samym źle zapisał ?
Tak może być. Pozwolę sobie tu jednak na pewną dygresję - oszczędzanie na wyposażeniu serwisowym to tak naprawdę nie jest żadne oszczędzanie, lecz wydawanie pieniędzy podwójnie. Raz kupiłbyś porządny programator (np. XGECU TL866 II Plus) i miałbyś spokój na długo z kwestiami kompatybilności układów, błędów odczytu/zapisu itd. CH341A to jest chińska zabawka dla dzieci, które chcą się nauczyć podstaw.

#3 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

aryann 18 Лютого 2022, 20:54
TL866 II Plus był/jest w planach.. od dawna... eh..

niedorzeczne pytanie - rozumiem ,że jakakolwiek analiza takiego pliku jest bez sensu i niemożliwa ? nie istnieje jakieś "cudowne" narzędzie ,które wykryje/zweryfikuje taką zmianę/błąd w zapisie/odczycie pliku ?
"powstały" plik jest jeden bajt większy niż inne wsady ,które bez problemów się programują - w sensie soft nie zgłasza ,że plik jest za duży.. a obydwa softy (Chiński i zdaje się Rosyjski) potrafią niby zaprogramować 100% pomimo - jednak... w każdym razie jakoś byle jak ,ale go wciskają w układ jeśli się zgadzam.. heh

#4 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A  [РІШЕНО]

Vogelek23 18 Лютого 2022, 21:46
aryann написав:nie istnieje jakieś "cudowne" narzędzie ,które wykryje/zweryfikuje taką zmianę/błąd w zapisie/odczycie pliku ?
Oczywiście, w tej chwili już nie, jeśli plik jest zapisany. Natomiast jeśli pobierzesz kilka różnych wsadów do tej samej płyty, to można porównać te dane ręcznie w edytorze HEX (np. HxD). Niemniej jednak, sugerowałbym pójść nieco na skróty i w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS zapytać o wsad BIOS do Twojej płyty, z wyczyszczonym Regionem ME (o ile platforma to nowszy Intel z procesorem serii co najmniej i3/i5/i7).

#5 Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

aryann 21 Лютого 2022, 15:11
tak czy inaczej dziękuję za zainteresowanie..

Re: Problem z wsadem po odczycie programatorem CH341A

Google Adsense [BOT] 21 Лютого 2022, 15:11

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей