• ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez ADAMK101 26 lutego 2022, 12:08
Szybko i na temat.
Laptop od kolegi z trudnym problemem:
Oryginalny palmrest z klawiaturą LG5P_A52 , w BIOS nie pracują trzy strzałki.
Podstawiona klawiatura od innego modelu LV5T_A51B , działa poprawnie.
Obrazek
Do opisu wkradł się error-strzałka w dół dla LG5P to L7 P13.
Tylko konfiguracja zgodna , czyli strzałka w prawo działa na obu klawiaturkach.
Fotka pokazuje test zrobiony SVOD-em , obie klawiatury dla strzałek łączą kolumny z wierszami w inny sposób.
Deskrypcja dla ekranu SVOD :
L-lewa kolumna , cyfra-numer pinu na ZIF liczony od dołu
Strzałka w lewo dla LV5T -zwarte siódmy i dwunasty pin w lewej kolumnie jako przykład.
BOARD ID ma 0,55V.
KBC nowy
Żaden wsad wgrany ( z sześciu , BIOS oraz EC ) , nie zmienił sytuacji.
Skończyły mi się pomysły....
Jasne jest , że KBC poprawnie odczytuje inną klawiaturę i wysyła odczyt po LPC do systemu i ekranu.
Przytrzymanie błędnego klawisza , daje na LPC szeroki impuls , czego nie ma przy poprawnym klawiszu.
Wygląda jednak , że KBC wysyła do systemu również błędną konfigurację , co oznacza , że problem także może leżeć po drugiej stronie.
Powoli dochodzimy do sedna sprawy.
Komputer to NITRO AN515-31 , a płyta to ASPIRE A515-51 i działa poprawnie z klawiaturą od A515....
Jaka jest różnica w detalach na tym samym laminacie E892 ???

Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2022, 12:08

#2 ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P - prośba o pomiar

przez ADAMK101 27 lutego 2022, 08:10
Witam .
Prośba o pomiar wartości rezystora RB4 lub lepiej napięcia na nim.
Chodzi o pomiar dla konkretnej płyty od NITRO , a nie od ASPIRE na tym samym laminacie.
Może ktoś jest w stanie wyjaśnić opisy EVT , PVT , DVT , MP , EA17PVT , EA17MP ?

#3 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P - prośba o pomiar

przez xamledyD 27 lutego 2022, 12:34
Witam.
Z pomiarem nie pomogę, ale jeśli chodzi o opisy to według moich informacji EVT, DVT, PVT i MP to opisy kolejnych "wersji" płyty oznaczające kolejne etapy prac nad nią:
- EVT (Engineering Validation Test) - prototypowa wersja,
- DVT (Design Validation Test) - wersja "bardziej dopracowana",
- PVT (Production Validation Test) - pierwsza wersja produkcyjna, ostatni etap przed przejściem do produkcji masowej, możliwe drobne poprawki,
- MP (Mass Production) - wersja wdrożona do masowej produkcji.
Myślę że bardziej doświadczeni Koledzy opiszą te etapy lepiej ode mnie.
Natomiast oznaczenie EA17 wskazuje na wersję płyty/rozwiązania dla modelu laptopa z matrycą 17″.
Pozdrawiam

#4 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P - prośba o pomiar

przez Vogelek23 27 lutego 2022, 15:27
U mnie RB4 = 20.09kΩ a napięcie na nim wynosi 0.546V. Ten sam model, płyta w rewizji 1A.

#5 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez ADAMK101 27 lutego 2022, 16:52
Witam.
W BIOS masz model A515 czy AN515 ?
A układ rezystorów dla PROJECT ID masz dla C5V01?
Ja także mam RB4 20k .
To znaczy , że mamy MP i nie wiadomo dlaczego moja MB pracuje z klawiaturą ASPIRE i niepoprawnie z klawiaturą NITRO.

#6 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez Vogelek23 27 lutego 2022, 19:06
ADAMK101 napisał(a):W BIOS masz model A515 czy AN515 ?
W BIOSie mam Product Name: Nitro AN515-31.

ADAMK101 napisał(a):A układ rezystorów dla PROJECT ID masz dla C5V01?
Tak. Ten parametr jest związany z wielkością ekranu - C5V01/D5PR1 to jest ekran 15.6", D7W01 to ekran 17.3".

ADAMK101 napisał(a):nie wiadomo dlaczego moja MB pracuje z klawiaturą ASPIRE i niepoprawnie z klawiaturą NITRO
A próbowałeś zmieniać wartość rezystora RB4? Oczywiście nie interesują Cię wartości wypadkowe powyżej 20kΩ, bo są one dla wersji z ekranem 17.3", więc sprawa jest uproszczona - nalutuj na istniejący RB4 rezystor o wartości 62kΩ (co da wypadkową ca 15kΩ - PVT) i jeśli nie będzie poprawy, nalutuj na tę "kanapkę" kolejny rezystor 62kΩ (co da wypadkową ca. 12kΩ - DVT).

#7 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez ADAMK101 27 lutego 2022, 19:38
Zadałem wartości z tabelki za pomocą potencjometru , oczywiście bez zmian. Być może projekt 1A był do NITRO , a w rewizji 1C zrobili kluczyk do AN515/A515 ?
Ale wszystkie schematowe ustawienia mamy takie same , więc wygląda na to, że moja płyta być może jest od AN515 ? Nie mam tego jak sprawdzić , bo BIOS był już flashowany przez poprzednie serwisy.
Najprostsze rozwiązanie , to rozciąć kilka/kilkanaście KSI/KSO i połączyć wersję płyty ASPIRE pod klawiaturę NITRO.
Być może jest jeszcze jakaś inna pułapka ?
Może masz pomysł gdzie znaleźć keyboard pinout dla wersji ASPIRE ?
Czy jest to możliwe , że MB ma przełączany key-matrix?
Obie klawiatury mają na pewno inny pinout.

#8 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez Vogelek23 28 lutego 2022, 01:04
ADAMK101 napisał(a):Obie klawiatury mają na pewno inny pinout.
Czy to jest wyłącznie kwestia tych trzech strzałek a reszta klawiatury działa poprawnie? Jeśli tak, to czy masz 100% pewność, że klawiatura do Nitro jest sprawna?

#9 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez ADAMK101 28 lutego 2022, 10:01
Tego oczywiście nie wiem.
SVOD3 robi poprawny test dla wszystkich klawiszy na podejrzanej klawiaturce.
Może ktoś ma taka klawiaturke od NITRO i SVOD-a ? Celem zrobienia testu.

#10 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez djmichas 2 marca 2022, 13:47
Mam identyczny problem z identycznym laptopem.
Uszkodzony KBC wymieniony i zaprogramowany, DMI uzupełnione .
Ze strzałek - działa tylko klawisz w prawo. Dodatkowo część klawiszy jest pozamieniane np. naciskając strzałkę w lewo, uruchamia się numlock, naciskając "3" wyskakuje "q" , i jeszcze parę innych.
Obstawiam że potrzebujemy wsad kbc dla AN515-31

#11 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez ADAMK101 2 marca 2022, 13:52
Hej.
Proszę tak z grubsza opisz detale zgodności z problemem , czyli czy wszystko jest oryginalne ? Czy KBC zdejmowałeś jako pierwszy ? Czy był zwarty ?
Czy Twoja klawiatura jest od NITRO czy ASPIRE ? Czy masz SVOD-a , zeby zrobić podobny test na swojej ?

#12 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez djmichas 2 marca 2022, 14:23
Odnośnie zgodności - tak jak pisałem, w biosie ze strzałek działa strzałka w prawo.
Klawisz numlock działa jako strzałka w lewo - jeżeli u Ciebie jest tak samo - myślę że to nie przypadek.
Niestety nie mam klawiatury LV5T żeby podstawić.

Wszystko oryginalne. Jako pierwszy ściągałem KBC - Zwarty - brak możliwości zgrania czegokolwiek z niego.
Klawiatura Nitro podświetlana LG5P.
Mam starego SVOD-a V1. Test klawiatury wygląda inaczej. Wszystkie klawisze normalnie reagują.

Klient twierdzi że wcześniej klawiatura działała ok.

#13 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez ADAMK101 2 marca 2022, 17:07
Mamy to samo . Nawet wgrałem BIOS factory z serwisu Acera i bez zmian.
Potrzebujemy więc pakiet od NITRO z czerwoną klawiaturą zgrany z działającego laptopa.

Sam sobie pomogłem, plik V115 z serwisu Acera odpowiednio spreparowany rozwiązał problem.

#14 Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez Vogelek23 22 lipca 2024, 20:05
ADAMK101 napisał(a):plik V115 z serwisu Acera odpowiednio spreparowany
Odpowiednio, czyli jak? Bo wcześniej pisałeś, że fabryczny wsad ze strony Acera nie rozwiązał problemu (ale nie napisałeś, którą wersją programowałeś). Mam zatem rozumieć, że konkretnie chodzi o downgrade do wersji 1.15?

Re: ACER NITRO AN515-31 , LA-E892P, rev 1C . some butttons don't work

przez Google Adsense [BOT] 22 lipca 2024, 20:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).