• Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 27 lutego 2022, 19:36
Czy muszę mieć wsad bezpośrednio do MEC5055 czy wystarczy go wykasować i się sam zaprogramuje?

Wykasowałem zawartość MEC5055 kiedy kliknąłem check blank wywalało błąd że nie może sprawdzić ale po ponownym zgraniu układu wszystkie pola w Hex Viewer ff więc układ raczej czysty, uruchomiłem płytę i odczekałem chwilę wyłączyłem ją i postanowiłem zgrać MEC5055 by sprawdzić czy jest jakaś zawartość i faktycznie w Hex viewer widać zawartość więc teoretycznie KBC się zaprogramował ale płyta dalej wykazuję identyczne objawy jaki na początku

Re: Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2022, 19:36

#22 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 8 marca 2022, 23:06
Tak jak pisałem w poście #12 wymień PU700.

#23 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 16 marca 2022, 00:08
Postanowiłem wymienić płytę główną, kupiłem używaną po zamontowaniu laptop podziałał kilka dni aż do momentu kiedy podczas ładowania systemu pojawił się blue-screen i laptop się wyłączył po ponownym uruchomieniu świeciły się diody od wifi, baterii oraz migała dioda od dysku co według kodów błędów, Dell wskazuje uszkodzenie procesora podmieniłem trzy różne procesory i nic. Teraz obie płyty główne zachowują się w identyczny sposób. Uruchamiają się i zatrzymują na poborze 640mA świeci się tylko dioda power, po ponownym wciśnięciu przycisku power wiatrak się zakręci po czym płyta wyłącza się. Zastanawiam się co spowodowało uszkodzenie obu płyt w ten sam sposób.
Obrazek

#24 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 21 marca 2022, 13:13
Jakie komponenty zostały podstawione pod nową płytę?
Czyżby to była wina pamięci RAM?
Próbowałeś podstawić inną kość?

#25 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 21 marca 2022, 22:18
Tak próbowałem podstawić i pamięci i CPU bez zmian na obu płytach. Postanowiłem wrócić do pierwszej płyty i jeszcze raz zająć się biosem i KBC nie wiem jak wygląda procedura programowania KBC czy on sam się programuję z pamięci układu U53 bo tam siedzi firmware do EC ale jak wykasuję KBC to płyta jest kompletnie martwa nie pojawiają się nawet napięcia na kościach U52 oraz U53, więc KBC nie ma jak się zaprogramować z U53. Dopiero po ponownym zaprogramowaniu KBC wsadem wyciągniętym z pliku EXE lub oryginalnym wsadem ściągniętym z KBC płyta startuje z wiatrakiem na pełnych obrotach. Nie ważne który wsad wgram do KBC na obydwu jest tak samo. Jedyna zmiana jaką zauważyłem to to że płyta się już nie wyłącza ale dalej nie wyświetla obrazu. Również gdy włączę płytę bez pamięci RAM, to płyta poprawnie sygnalizuje brak pamięci wyświetlając kod błędu migając diodami.

#26 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 21 marca 2022, 22:43
Czy porównywałeś wsady KBC i U53?
Sprawdź czy są one identyczne.

#27 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 21 marca 2022, 22:52
Nie są identyczne wsad z U53 rozmiar 4096KB. Wsad zgrany z KBC 192KB. Wsad ze strony producenta wyciągnięty z pliku exe 224KB na obu wsadach do KBC płyta zachowuję się tak samo.

#28 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 22 marca 2022, 15:02
Chodziło mi czy wsad U53 zawiera w sobie ten z KBC i czy jest identyczny (jeśli jest w środku)? Nie o wielkość pliku.
Jeśli go tam nie ma to kość U53 nie ma nic wspólnego z KBC.
U52 i U53 w jakiś sposób się uzupełniają. Może tu dochodzi do konfliktu?
Co to jest za złącze JSPI1?
Obrazek

Czy podstawiłeś inne PU700?

#29 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 22 marca 2022, 22:49
Chodziło mi czy wsad U53 zawiera w sobie ten z KBC i czy jest identyczny (jeśli jest w środku)? Nie o wielkość pliku.

Porównywałem wsad z KBC do wsadu z U53 w HxD oba wsady są całkowicie różne.

Co to jest za złącze JSPI1?

Fizycznie na płycie nie ma tego złącza.

#30 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 22 marca 2022, 23:36
Jeżeli masz oscyloskop zmierz oscylację na n.1 i 3 YH2, oraz YL1, a także na n.1 i 2 Y6, jeśli nie posiadasz zmierz napięcia.

#31 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 23 marca 2022, 01:17
Tak posiadam oscyloskop. Na Y2 przebieg 32.7KHZ. Przebieg z n.1 i 3 YH2 na zdjęciach poniżej. Ze schematu wynika że tam powinno być 25MHz a nie około 300Hz. Popraw mnie jeśli się mylę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#32 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 23 marca 2022, 07:23
kamil1986 napisał(a):Przebieg z n.1 i 3 YH2 na zdjęciach poniżej. Ze schematu wynika że tam powinno być 25MHz a nie około 300Hz.
Dokładnie tak.
Wymień YH2.
A jak się sytuacja ma na rezonatorze karty sieciowej YL1?

#33 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 23 marca 2022, 19:25
Na YL1 równe 25MHz. Wymieniłem YH2 razem z drobnicą obok niego w dalszym ciągu brak przebiegu.
Obrazek

#34 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez clops35 23 marca 2022, 21:37
Mierzysz bezpośrednio na krysztale? Spróbuj na kondensatorach obok, może sygnał się wygasza przy bezpośrednim dotknięciu wyprowadzeń YH2.
Jeżeli nie będzie przebiegu na nim to raczej padł most.

#35 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 23 marca 2022, 21:54
Mierzyłem wszędzie gdzie się dało, bezpośrednio oraz na kondensatorach, zero przebiegu. Też tak myślę że most zdechł, chociaż robi się ciepły po włączeniu płyty. Ale to oczywiście o niczym mnie świadczy. Dziwne że obie płyty padły w dokładnie ten sam sposób podejrzewałem że od taśmy matrycy, z ciekawości rozebrałem taśmę aby zobaczyć czy nie jest uszkodzona i nie widać żadnych przetarć ani uszkodzonych przewodów. Może uda mi się skombinować kolejną działającą płytę, mam nadzieję że ta już nie padnie.

#36 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 26 marca 2022, 15:43
Postanowiłem zrobić jeszcze jedno podejście do płyty. Zakupiłem w pełni działającą używaną płytę główną i postanowiłem przenieść zawartość układów U52,U52 oraz KBC Działającej płyty do tej uszkodzonej po prostu kopia 1 do 1. Ku mojemu zdziwieniu uszkodzona płyta wyświetliła obraz. Od samego początku był problem z firmware płyty, widocznie jestem jeszcze za cienki aby to ogarnąć. Jedyny problem jaki występuję to wiatrak leci na pełnych obrotach. ale to już raczej problem z ME regionem. Nawet nie porównywałem wersji ME regionu w działającej płycie i w uszkodzonej. Czy działanie wiatraka na pełnych obrotach może powodować to że to wgrałem bios z inną wersją ME regionu

#37 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 26 marca 2022, 16:37
kamil1986 napisał(a):Czy działanie wiatraka na pełnych obrotach może powodować to że to wgrałem bios z inną wersją ME regionu
Wyczyść MERegion

#38 Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez kamil1986 26 marca 2022, 21:22
Czysty ME region rozwiązał problem laptop uruchamia się i działa poprawnie, dziękuję za pomoc temat zamykam.

Re: Dell Latitude E5530 uruchamia się, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2022, 21:22