• Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by Simoneon 23 February 2022, 18:31
Witam wszystkich
Mam problem przy wylutowaniu układu GPU ATI 6850 z płyty głównej laptopa Acer Aspire 7750g produkcja 2010-2011. Używam stacji yihua 1000b.
Standardowo laptop nie wyświetlał obrazu. Po wykonaniu reflow laptop wyświetlił obraz z artefaktami białe pionowe paski w dosie, przebarwienia w biosie, o dziwo w windowsie na podstawowych sterownikach nie było artefaktów. Po wgraniu sterowników obraz kilkakrotnie zamigotał i pozostał czarny ekran.
Wziąłem się za wylutowanie układu, użyłem flux amtech 559, termopara przyłożona na styku płyty i układu BGA. Klej w narożnikach usunięty w trakcie grzania układu.
Od dołu preheater ustawiony na maxa 200stopni. Od góry na na 230. Bąbelki powietrza wychodzą spod układu. Układ ani drgnie. Grzeje na 250 z góry dalej nic.
260nic, 270-280coś pykło (rdzeń strzelił). Próbuje delikatnie podważyć myśląc czy nie użyto jakiegoś dodatkowego kleju od spodu. Tu dałem ciała :( Delikatnie podważyłem uwaliłem pady. Ale to nie było jeszcze to jak widziałem na YT jak delikatnie schodzi z płyty układ BGA. Dopiero przy 300stopniach układ bezproblemowo można było zdjąć przy użyciu przyssawki. Nie wierzyłem że takiej temperatury musiałem użyć. Sprawdziłem na lutownicy gotowej czy temperatura topnienia pokryje się z tą co miałem na lampie IR. Potwierdziło się płynnie luty topnieją w temp. 310stopni.
I tu moje pytania czy jest sens próby reballingu na innej płycie skoro muszę grzać do 300 stopni ,a rdzeń wytrzyma tylko 260-270.
Ewentualnie może poświęcić układ bga wylutować go bezpiecznie przy tych 300 stopniach i założyć nowy?
Zastanawiam się jeszcze czy ewentualnie nie grzać płyty do góry nogami :) bga od strony preheater a od strony płyty IR ? Ktoś coś takiego próbował?
Z góry dziękuję za pomoc

Re: Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by Google Adsense [BOT] 23 February 2022, 18:31

#2 Re: Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by Vogelek23 23 February 2022, 23:55
Simoneon wrote:Zastanawiam się jeszcze czy ewentualnie nie grzać płyty do góry nogami :) bga od strony preheater a od strony płyty IR ? Ktoś coś takiego próbował?
Mam nadzieję, że to był tylko żart... :roll:

Simoneon wrote:Nie wierzyłem że takiej temperatury musiałem użyć. Sprawdziłem na lutownicy gotowej czy temperatura topnienia pokryje się z tą co miałem na lampie IR. Potwierdziło się płynnie luty topnieją w temp. 310stopni.
Nie ma takiej możliwości - gdyby spoiwo roztapiało się przy ponad 300°C, to 90% płyt w fabryce to byłyby odrzuty, spowodowane wadliwie działającymi (lub niedziałającymi w ogóle) układami BGA. Dokumentacja spoiwa bezołowiowego wyraźnie mówi, że temperatura topnienia najpopularniejszych stopów wynosi: stop cyny i miedzi (SnCu[sub]0,7[/sub]) 227°C, stop cyny i srebra (SnAg[sub]3,5[/sub]) 221°C. Coś źle musiałeś mierzyć.

Simoneon wrote:... wylutować go bezpiecznie przy tych 300 stopniach...
No to musisz wybrać: albo bezpiecznie, albo przy 300 stopniach - bo tego nie da się nijak połączyć.

Simoneon wrote:Od dołu preheater ustawiony na maxa 200stopni.
I tu jest problem - z dołu 200°C, a z góry 280°C, więc dolna grzałka schładza PCB do temperatury poniżej punktu topnienia spoiwa w czasie, gdy górna grzałka radośnie nagrzewa układ BGA do temperatury powyżej wytrzymałości strukturalnej krzemu... Mam nadzieję, że nie spałeś na fizyce w szkole podstawowej i pamiętasz, że ciepłe powietrze unosi się na skutek procesu konwekcji w kierunku DO GÓRY? To, co robisz, to nie jest lutowanie BGA, lecz test wytrzymałości termicznej układów scalonych... o wątpliwej wartości naukowej zresztą, bo natura sama dawno temu ustaliła wytrzymałość termiczną pierwiastka o l. at. 14.

Na forum powtarzałem już z dziesiątki razy jak mantrę, że podgrzewacz ma zrobić 90% roboty, a górna grzałka w praktyce ma głównie przerywać tworzenie się komórek konwekcyjnych i wspomóc "dół" w ostatniej, krytycznej fazie lutowania. Spoiwo ma zacząć topić się od strony PCB, a nie od strony podłoża lutowanego układu. Zerknij tutaj: post263347.html#p263347 albo tutaj: post257051.html#p257051. Nadal jednak widzę, że mało kto to czyta a ludzie popełniają wciąż te same błędy. Lenistwo? Zbytnia wiara w filmy na Youtube? Gdybym pokazał Ci na takim filmie, że lutuję element do płyty gołym palcem, trzymając w drugiej ręce przewód fazowy z gniazdka elektrycznego, to też byś uwierzył, że tak można?

#3 Re: Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by clops35 24 February 2022, 01:05
Vogelek23 wrote:Nadal jednak widzę, że mało kto to czyta a ludzie popełniają wciąż te same błędy.
I właśnie tu jest "pies pogrzebany" ludzie nauczyli się że dostają gotowe odpowiedzi z internetów. Nikomu się nie chce zgłębiać wiedzy, sam nie jestem orłem, ale jak mi jest coś potrzebne to najpierw staram się zagłębić w temat w ogólnie dostępnych źródłach, a dopiero później wprowadzam to w praktykę (ale mało kto tak robi) :(
W czasie gdy rejestrowałem się na tym forum (wrzesień 2018) o laptopach wiedziałem tyle że są. To z Twojego szkolenia szkolenie-nr-1-podstawy-diagnostyki-plyt-glownych-laptopow-t986.html (oraz poradników użytkownika @sebastiank - szkoda że już nie naprawia) i analizowania temtów na forum nauczyłem się wszystkiego co wiem o naprawie laptopów. Oczywiście DZIĘKUJĘ.
Z czasem doszła też praktyka, na początku kupowałem uszkodzone sprzęty na OLX i naprawiałem, później naprawiałem znajomym, oraz znajomym znajomych, w tej chwili myślę o otworzeniu własnego serwisu, ale czasy są nieciekawe.
Ja przez ponad rok nie napisałem żadnego postu (uczyłem się ). Myślę że to przyniosło efekt.
Teraz sam jestem w stanie pomóc tym którzy tej pomocy potrzebują.
@Simoneon zaopatrz się w lepszą stację, ja na dzień dzisiejszy mam jetronix-eco trochę ją zmodyfikowałem dołożyłem szybę, bo była ona przeznaczona do prostokątnych płyt, a płyty laptopowe takie nie są, a przynajmniej większość z nich. Jedyną wadą tej stacji jest to że grzałki ustawia się procentowo, ale da się dojść do wprawy.
Uczmy się od najlepszych w branży jeśli chcą się dzielić swoją wiedzą.
Pozdro.

#4 Re: Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by Simoneon 26 February 2022, 17:21
Dziękuję za informację.
Wydawało mi się że 200stopni na podgrzewaczu i 250 stopni z góry powinno wystarczyć. Niestety jest to nowo kupiona stacja i napewno nie będę jej zmieniał. Na szczęście jest możliwość podbicia grzania podgrzewacza robiłem już testy przy ustawieniu na 100stopni. W standardowym ustawieniu przy wyskalowaniu na 0 (jest możliwość od -50 do +50) i ustawieniu 100 stopni na wyświetlaczu powierzchnia ceramiki podgrzewacza oscyluje pomiędzy 140-150stopni.
Przy wyskalowaniu na +50 przy 100stopniach na wyświetlaczu, temp oscyluje w okolicach 240 stopni. I pozostaje jeszcze mi zapas 100stopni. Dodatkowo zmniejsze maksymalnie odległość pomiędzy płytą główną a podgrzewaczem tak aby się nie stykały i powinno być ok.
Jaka powinna być temperatura na powierzchni płyty głównej (od strony układu BGA) aby przystąpić do grzania z góry ? Potestuje na starej płycie przed kolejną próbą na wpół żywym pacjencie ;)

#5 Re: Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by Vogelek23 7 March 2022, 00:07
Simoneon wrote:Jaka powinna być temperatura na powierzchni płyty głównej (od strony układu BGA) aby przystąpić do grzania z góry ?
25°C (czyli pokojowa). Grzałka górna ma pracować od początku profilu i nadążać z przyrostem temperatury za grzałką dolną.

Re: Wylutowanie BGA przy 300 stopniach

by Google Adsense [BOT] 7 March 2022, 00:07
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).