• Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez xamledyD 5 marca 2022, 21:51
Witam.
Gdy lista pozycji BBCodes rozwija się do góry, dwie pierwsze pozycje są niewidoczne. Poniżej obrazki z widokiem pozycji rozwiniętych w dół i do góry (kierunek rozwinięcia zmienia się w zależności od położenia paska pionowego przewijania przeglądarki):
Obrazek
Obrazek
Sprawdzone pod Windowsem 10 64-bit na przeglądarkach Firefox 97.0.1 i Chrome 98.0.4758.102 - w obu przeglądarkach ten sam problem.

Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez Google Adsense [BOT] 5 marca 2022, 21:51

#2 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez Vogelek23 7 marca 2022, 01:06
Zrobiłem to trochę po "partyzancku", ale myślę, że skutecznie - przeniosłem trzy BBCode z listy do paska przycisków, wraz z dymkami pomocy, przetłumaczonymi na wszystkie dostępne na forum języki:
Obrazek

W ten sposób skróciłem listę BBCode, przez co nie wykracza ona poza swój kontener i nie chowa się pod kontenerem-rodzicem:
Obrazek

Proszę o sprawdzenie wdrożonej poprawki i komentarz zwrotny.

#3 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez xamledyD 7 marca 2022, 08:12
Potwierdzam - wdrożona poprawka rozwiązała problem z niewidocznymi pozycjami BBCode. Jest jednak małe "ale"...
Vogelek23 napisał(a):wraz z dymkami pomocy, przetłumaczonymi na wszystkie dostępne na forum języki:

Proponuję sprawdzić poprawność tłumaczenia (lub załadowania pliku języka) dla rosyjskiej i słoweńskiej wersji (poniżej obrazek dla rosyjskiej wersji).
Obrazek
Rosyjska wersja ma "niewczytane" opisy, natomiast słoweńska wyświetla angielskie tłumaczenie.

#4 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez Vogelek23 7 marca 2022, 21:00
xamledyD napisał(a):Rosyjska wersja ma "niewczytane" opisy, natomiast słoweńska wyświetla angielskie tłumaczenie.
Rosyjska wersja z jakiegoś powodu nie została zapisana - to zostało poprawione. Natomiast wersja słoweńska ma dokładnie takie tłumaczenie, jakie ma :) Bez względu na to, czy tłumaczymy np. "subscript" z angielskiego czy "indeks dolny" z polskiego, po słoweńsku jest tak samo, jak po angielsku. Napisałem do kol. @matic, który powinien jednoznacznie rozstrzygnąć tę kwestię.

#5 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez xamledyD 7 marca 2022, 21:34
OK, dziękuję za informacje. Namierzyłem jeszcze jedną listę rozwijaną którą można poprawić jeśli chodzi o widoczność jej pozycji. Lista ta znajduje się w oknie Znajdź użytkownika:
Obrazek

#6 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez Vogelek23 7 marca 2022, 22:04
xamledyD napisał(a):Namierzyłem jeszcze jedną listę rozwijaną którą można poprawić jeśli chodzi o widoczność jej pozycji.
Poprawiona - usunąłem zbędne opcje sortowania, ponieważ w Panelu Użytkownika pola do uzupełnienia jak Skype, MSN, Jabber itd. nie istnieją. Przy okazji usunięcia tych opcji, skorygowałem układ formularza wyszukiwania użytkownika dla komputerów. Proszę o komentarz po naniesionych korektach.

#7 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez xamledyD 8 marca 2022, 08:21
Dziękuję za odpowiedź. Potwierdzam pozytywny efekt wprowadzonych korekt - listy rozwijane działają prawidłowo, a usunięcie zbędnych opcji sortowania poprawiło czytelność formularza Szukaj użytkownika.
---
Na marginesie: wyszukując użytkowników należących do grupy Moderatorzy zauważyłem konto o nicku Jasiu, które kolorem nicku nie przypomina moderatora:
Obrazek
Czy to konto należy do grupy Moderatorzy, czy też przypadkowo się znalazło w wynikach wyszukiwania?

#8 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez Vogelek23 8 marca 2022, 20:19
xamledyD napisał(a):wyszukując użytkowników należących do grupy Moderatorzy
Użytkownik Jasiu jest w grupie moderatorów celowo - jest to młody adept moderacji na przyuczeniu. Na razie "ogarnia" zasady na forum i nawigację po panelu moderacyjnym :) A ponieważ nie ma jeszcze na koncie żadnych postów, z automatu jego domyślna grupa to Nowi Użytkownicy.

#9 Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez xamledyD 8 marca 2022, 21:06
Dziękuję za informacje. Ponieważ opisywany w pierwszym poście problem został rozwiązany, to - żeby nie robić offtopu - myślę, że temat można uznać za zamknięty i rozwiązany.

Re: Niewidoczne pozycje BBCodes w oknie edycji posta

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2022, 21:06