• Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

przez jurrer1234 15 marca 2022, 22:36
Dzień dobry,
karta w pewnym momencie przestała działać. Po podłączeniu dodatkowego zasilania PCIe 6pin i 8pin wywalało zabezpieczenie w zasilaczu. Na samym PCIe 8pin karta wyświetlała komunikat:
Obrazek
więc pewnie zwarcie na 6-pin.
Znalazłem wadliwego MOSFET-a i wylutowałem wszystkie 3 na linii + ich kontroler(słyszałem że tak się robi)
Obrazek

Zwarcie zniknęło, pytanie brzmi, czy można teraz taką kartę włożyć do komputera w celu sprawdzenia czy działa?

Jako że nie mogłem dokopać się do schematów, chciałbym się też spytać, czy to jest kontroler do tych mosfetów? Jest bezpośrednio pod nimi, no i jest ich 6, tak jak linii zasilania.
Obrazek

Pozdrawiam

Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

przez Google Adsense [BOT] 15 marca 2022, 22:36

#2 Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

przez jurrer1234 17 marca 2022, 09:30
Problem rozwiązany:
Przy uszkodzonych mosfetach, jak już powiedziałem była zwarta linia 12V.
Po wylutowaniu ich, oraz ich drivera (oznaczenie AZL) zwarcie znikło więc nie ma przeciwskazań przed uruchomieniem takiej karty.
Karta teoretycznie będzie działać na 80-90% mocy, do czasu wlutowania działających

Sprawdziłem i faktycznie jest obraz. Temat zamykam

#3 Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 17 marca 2022, 14:06
jurrer1234 napisał(a):Karta teoretycznie będzie działać na 80-90% mocy, do czasu wlutowania działających
I tu jest poważny błąd myślowy - karta będzie działała na 100% mocy, przy czym działające kanały przetwornicy będą stale przeciążane. Załóżmy, że moc szczytowa, pobierana przez GPU, to 240W - przy 6 kanałach przetwornicy zasilającej to jest 40W na kanał. Jeśli usuniemy 1 kanał, to moc szczytowa, pobierana przez GPU, rozłoży się na 5 kanałów, co spowoduje, że prąd pobierany z każdego kanału wzrośnie o około 20% (tyle teoria, bo w praktyce elementy nie są idealne i może być tak, że jeden kanał będzie obciążany +10% a inny +30%). Dłuższa praca w takich warunkach spowoduje niemal na pewno uszkodzenie kolejnego kanału.

Oczywiście można wykonać takie testowe uruchomienie karty z wlutowanym jednym kanałem przetwornicy (bez stałego obciążania GPU), niemniej jednak stanowczo odradzam normalne używanie tak "okrojonej" karty. Te przetwornice i tak są wyliczane "na styk", a nierzadko w budżetowych konstrukcjach nawet niedoszacowane o ok. 5-15%.

#4 Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

przez jurrer1234 17 marca 2022, 17:58
Oczywiście to był skrót myślowy. Nie oczekuję że karta sama ograniczy pobór prądu, trzeba to samemu zrobić, np. w Afterburner.
Osobiście nie zamierzam jej używać do czasu przyjścia komponentów.
Dzięki i tak za info @Vogelek23

Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

przez Google Adsense [BOT] 17 marca 2022, 17:58