• Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

by jurrer1234 15 March 2022, 22:36
Dzień dobry,
karta w pewnym momencie przestała działać. Po podłączeniu dodatkowego zasilania PCIe 6pin i 8pin wywalało zabezpieczenie w zasilaczu. Na samym PCIe 8pin karta wyświetlała komunikat:
Image
więc pewnie zwarcie na 6-pin.
Znalazłem wadliwego MOSFET-a i wylutowałem wszystkie 3 na linii + ich kontroler(słyszałem że tak się robi)
Image

Zwarcie zniknęło, pytanie brzmi, czy można teraz taką kartę włożyć do komputera w celu sprawdzenia czy działa?

Jako że nie mogłem dokopać się do schematów, chciałbym się też spytać, czy to jest kontroler do tych mosfetów? Jest bezpośrednio pod nimi, no i jest ich 6, tak jak linii zasilania.
Image

Pozdrawiam

Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

by Google Adsense [BOT] 15 March 2022, 22:36

#2 Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

by jurrer1234 17 March 2022, 09:30
Problem rozwiązany:
Przy uszkodzonych mosfetach, jak już powiedziałem była zwarta linia 12V.
Po wylutowaniu ich, oraz ich drivera (oznaczenie AZL) zwarcie znikło więc nie ma przeciwskazań przed uruchomieniem takiej karty.
Karta teoretycznie będzie działać na 80-90% mocy, do czasu wlutowania działających

Sprawdziłem i faktycznie jest obraz. Temat zamykam

#3 Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin  [SOLVED]

by Vogelek23 17 March 2022, 14:06
jurrer1234 wrote:Karta teoretycznie będzie działać na 80-90% mocy, do czasu wlutowania działających
I tu jest poważny błąd myślowy - karta będzie działała na 100% mocy, przy czym działające kanały przetwornicy będą stale przeciążane. Załóżmy, że moc szczytowa, pobierana przez GPU, to 240W - przy 6 kanałach przetwornicy zasilającej to jest 40W na kanał. Jeśli usuniemy 1 kanał, to moc szczytowa, pobierana przez GPU, rozłoży się na 5 kanałów, co spowoduje, że prąd pobierany z każdego kanału wzrośnie o około 20% (tyle teoria, bo w praktyce elementy nie są idealne i może być tak, że jeden kanał będzie obciążany +10% a inny +30%). Dłuższa praca w takich warunkach spowoduje niemal na pewno uszkodzenie kolejnego kanału.

Oczywiście można wykonać takie testowe uruchomienie karty z wlutowanym jednym kanałem przetwornicy (bez stałego obciążania GPU), niemniej jednak stanowczo odradzam normalne używanie tak "okrojonej" karty. Te przetwornice i tak są wyliczane "na styk", a nierzadko w budżetowych konstrukcjach nawet niedoszacowane o ok. 5-15%.

#4 Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

by jurrer1234 17 March 2022, 17:58
Oczywiście to był skrót myślowy. Nie oczekuję że karta sama ograniczy pobór prądu, trzeba to samemu zrobić, np. w Afterburner.
Osobiście nie zamierzam jej używać do czasu przyjścia komponentów.
Dzięki i tak za info @Vogelek23

Re: Gigabyte GTX 970 N970WF3-4GD zwarcie na PCIe 6pin

by Google Adsense [BOT] 17 March 2022, 17:58