• Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

от ziomal92 20 Март 2022, 14:13
Cześć,
Mam na stole alienware 17 r3 z płytą LA-C912P Rev.2. Po podłączeniu zasilacza gasła dioda na nim. Rezystancja na rezystorze pomiarowym 3 ohm'y więc przystąpiłem do próby zwarciowej. Przy 1V płyta pobierała około 0.6A i grzał się lekko procesor (całość i do 30 stopni) więc podkręciłem do 2V wtedy zasilacz już wskoczył na 2 ampery (taki miałem ustawiony limit) i zaświecił się mosfet w linii procesora (SIC632). Po wymianie tego mosfetu i mosfetów wejściowych laptop restaruje się 4 razy i daje 7 sygnałów, co według della oznacza bład cpu.
Dopiero potem połączyłem kropki, że na rezystorze pomiarowym miałem przecież 3 ohm'y (tak samo jak w linii procesora) i mogłem sprawdzić mosfety bez próby zwarciowej. Polak mądry po szkodzie.

Pytania: Czy 2V mogły uwalić CPU jeżeli mosfet zwierał główną linię z cpu? Czy może CPU uszkodził się podczas pierwotniej usterki czyli wtedy kiedy pierwszy raz zgasł zasilacz?
Znalazłem jeszcze info na stronie della i na innych forach, że problemem może też być niekompatybilny ram lub problem z biosem. I zastanawiam się czy jest sens brnąć, w sumie nie mam nic do stracenia już.

Re: Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

от Google Adsense [BOT] 20 Март 2022, 14:13

#2 Re: Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

от Vogelek23 20 Март 2022, 15:38
ziomal92 писал(а):Przy 1V płyta pobierała około 0.6A i grzał się lekko procesor (całość i do 30 stopni) więc podkręciłem do 2V...
A wystarczyło przeczytać Szkolenie nr 1. Napięcie 2V jak najbardziej mogło uszkodzić procesor - seria procesorów Skylake-H ma maksymalne napięcie zasilania rdzenia 1,52V przy wartości tzw. overshoot (przekroczenie bezpiecznego napięcia) na poziomie 70mV - czyli całkowite napięcie, jakie ten procesor wytrzyma, to 1,59V. Dotyczy to zresztą nie tylko zasilania VCCCORE, lecz także VCCGT, VCCGTX oraz VCCSA. Dla napięć VCCIO oraz VDDQ te limity są jeszcze węższe - odpowiednio 0,95V ±1% oraz 1,2V ±5%.

Oczywiście, powyższe to nie "wyrok" - zawsze warto sprawdzić, czy na innym wsadzie BIOS płyta zmieni zachowanie na lepsze (np. wystartuje z obrazem). Jeśli na kilku różnych wsadach "pacjentowi" nie polepszy się, to uszkodzenie CPU jest pewne w 99,9%.

#3 Re: Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

от ziomal92 20 Март 2022, 22:36
Niestety, nauczka na przyszłość. Ale dziwią mnie te 4 restarty zanim następuje sygnalizacja błędu. Napiszę w innym dziale. Może ktoś miał taki przypadek.

#4 Re: Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

от ctro 21 Март 2022, 06:54
Ja raz przy próbie zwarciowej taniego jak barszcz AON7408 pomyliłem potencjometr od precyzyjnego nastawiania napięcia ze zgrubnym.
Efekt był taki, że przy 2V coś oprócz AON zaśmierdziało i niestety to było CPU.
Lenovo też jest w stanie wygenerować beep code pomimo uszkodzonego CPU - spróbować możesz z innym wsadem BIOS, ale skoro rdzeń się grzejez to zbyt wiele bym nie oczekiwał. Za wiele do stracenia już nie masz :)

Re: Czy próba zwarciowa mogła ubić procesor ?

от Google Adsense [BOT] 21 Март 2022, 06:54
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).