• [SZUKAM WSADU BIOS] Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

#1 [SZUKAM WSADU BIOS] Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Misiekud 27 marca 2022, 14:03
Witam kolegów.
Poszukuję wsadu do laptopa:
Laptop: Toshiba Satellite C855-2J5
PCB: PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1
CPU: Intel i5-3230M 2,6 GHz SR0WY
GPU: AMD 216-0810028
PCH: E304B254 SLJ8E
KBC: NPCE795LA0DX
BIOS 1: Winbond 25Q32BVSIG -32M-bit
BIOS 2: Winbond 25Q16CVSIG -16M-bit

Widziałem na forum wersję dla Toshiba Satellite C855-1QE, ale nie wiem czy będzie dobry??

Re: [SZUKAM WSADU BIOS] Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2022, 14:03

#2 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 27 marca 2022, 14:41
Tutaj masz zweryfikowany wsad do Twojej płyty: post200548.html#p200548

#3 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Misiekud 27 marca 2022, 14:50
Dzięki.
Nie ma problemu, że mam model C855?
Mój TL866 II Plus nada się do tych kości?

#4 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Vogelek23 27 marca 2022, 14:57
Misiekud napisał(a):Nie ma problemu, że mam model C855?
Nie powinno to mieć znaczenia - pamiętaj jednak, żeby zgrać i zapisać oryginalne wsady z obu kości, a także, aby przenieść ME Region z oryginalnego wsadu do nowego PRZED zaprogramowaniem kości 2MB 25Q16CVSIG (offset 0x1000, długość 0x17D000). Najlepiej będzie, jak zamieścisz tutaj zgrany wsad 2MB do analizy.

Misiekud napisał(a):Mój TL866 II Plus nada się do tych kości?
Oczywiście, że tak. To jest jeden z najlepszych programatorów SPI.

#5 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Misiekud 27 marca 2022, 15:04
Vogelek23 napisał(a):Nie powinno to mieć znaczenia - pamiętaj jednak, żeby zgrać i zapisać oryginalne wsady z obu kości, a także, aby przenieść ME Region z oryginalnego wsadu do nowego PRZED zaprogramowaniem kości 2MB 25Q16CVSIG (offset 0x1000, długość 0x17D000). Najlepiej będzie, jak zamieścisz tutaj zgrany wsad 2MB do analizy.

Tak zrobię, pamiętam o tym.
Co prawda podpinałem się do kości klipsem i próbowałem odczytać wsady. Z główną nie mogłem się prawidłowo połączyć z mniejszej odczytywało mi pusty wsad. Czy to może być wina klipsa?
Co jeśli wsady w kością są puste czy całkowicie uszkodzone? Bez ME Regionu już nie uruchomię kompa?

#6 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Vogelek23 27 marca 2022, 15:24
Misiekud napisał(a):Co prawda podpinałem się do kości klipsem i próbowałem odczytać wsady. Z główną nie mogłem się prawidłowo połączyć z mniejszej odczytywało mi pusty wsad. Czy to może być wina klipsa?
NIGDY nie używaj klipsa do czytania kości Flash - w większości przypadków odczytasz bzdury albo programator w ogóle nie rozpozna układu. ZAWSZE wylutowuj kości BIOS i odczytuj/zapisuj je bezpośrednio w programatorze.

Misiekud napisał(a):Co jeśli wsady w kością są puste czy całkowicie uszkodzone? Bez ME Regionu już nie uruchomię kompa?
Uruchomisz - wystarczy wyczyścić ME Region, zamiast kopiować ze starego wsadu. Podstawienie ME Regionu z oryginalnego wsadu jest zalecane, ponieważ most PCH jest zazwyczaj skonfigurowany pod ten konkretny ME Region. Nie ma jednak problemu, aby PCH wystartował na czystym (nieskonfigurowanym) regionie ME. Warunek - czysty region nie może być w niższej wersji, jak oryginalny, bo istnieje ryzyko trwałego zablokowania PCH. Dostępne repozytoria regionów Intel ME dysponują jednakże najnowszymi ich wersjami, więc czyszczenie ME w zasadzie nie jest w ogóle obarczone tym ryzykiem.

#7 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Misiekud 27 marca 2022, 16:36
Po wylutowaniu i wsadzeniu kości w podstawkę wsad chyba odpowiednio się pobrał. Załączam go do weryfikacji.
Jest ME Region, który przeniosę do wsadu z podlinkowanego posta.
Uważasz, że powinienem programować dwie kości od razu czy najpierw jedną, jak bez efektów to i drugą?

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#8 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Vogelek23 27 marca 2022, 17:04
Zaprogramuj obie kości naraz. Pomimo identycznej wersji ME w obu wsadach (Twoim i linkowanym w poście #2), region należy przenieść ze starego wsadu do nowego. Jeśli nie czujesz się na siłach z obsługą HxD, pomoże Ci w tym ten programik: program-do-zmiany-klucza-windows-8-i-numeru-seryjnego-t37122.html. Właściwie to możesz zostawić na razie tę kość 2MB, a zaprogramować tylko kość 4MB - zrobiłem symulację przeniesienia ME ze starego do nowego wsadu i nowy wsad stał się identyczny, jak oryginalny - czyli Twój wsad 2MB jest sprawny.

#9 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Misiekud 27 marca 2022, 21:03
Dzięki za rady.
Nie zdążyłem przeczytać i wgrałem najpierw mniejszy wsad, zaczął się kręcić wentylator (wcześniej nie reagował). Wgrałem drugi większy wsad i to nic nie zmieniło.
Napiszę nowy temat w odpowiednim dziale, aby tu nie zaśmiecać, w sprawie pomocy w diagnozie.

[SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba Satellite C855-2J5 - PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV 2.1

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2022, 21:03