• Problem z utworzeniem skrótu

#1 Problem z utworzeniem skrótu

by matkap 27 March 2022, 15:09
Witam

Mam problem tego rodzaju, że potrzebuje aby dwa programy korzystały z jednej bazy danych. W tym celu muszę stworzyć w katalogu z programem folder który będzie skrótem do innego miejsca docelowego(tego w którym jest baza).

Załączone zdjęcie bardziej zobrazuje o co mi chodzi. Proszę o poradę jak mogę stworzyć taki folder który będzie odnośnikiem do innego miejsca. Jak widać na zdjęciu katalog z programem jest na partycji C:\, a folder z bazą danych jest fizycznie na partycji D:\.

Zwykły skrót nie załatwia sprawy.

Image

Re: Problem z utworzeniem skrótu

by Google Adsense [BOT] 27 March 2022, 15:09

#2 Re: Problem z utworzeniem skrótu  [SOLVED]

by Vogelek23 27 March 2022, 15:45
Spróbuj tak - uruchom Wiersz Poleceń z uprawnieniami administratora, przejdź do katalogu "C:\Data_3.36" i spod tej lokalizacji wpisz polecenie:
Code: Select allmklink /h psdzdata D:\ISTA\PSdZ\data_swi\psdzdata

Powyższe polecenie utworzy link symboliczny w lokalizacji "C:\Data_3.36\" (folder psdzdata), który będzie fizycznie prowadził do folderu o tej samej nazwie w lokalizacji "D:\ISTA\PSdZ\data_swi\".

#3 Re: Problem z utworzeniem skrótu

by matkap 27 March 2022, 20:51
Dzięki bardzo za podpowiedź odnośnie linku symbolicznego. Stosując mklink /h miałem co prawda komunikat "odmowa dostępu", ale polecenie mklink /d pozwoliło utworzyć link o jaki mi chodziło.

Re: Problem z utworzeniem skrótu

by Google Adsense [BOT] 27 March 2022, 20:51