#1 MSI P67A-GD65 - komunikat o włożenie pendrive po reflashu BIOS
by Piotr160292 • 29 March 2022, 18:57
Panowie, potrzebuję Waszej fachowej rady, bo jestem w kropce i nie wiem co teraz... Pacjent jak w tytule, usadzony BIOS przerwaną aktualizacją... Wylutowałem więc pamięć SPI lewą, tą tuż przy kondensatorach elektrolitycznych, wgrałem BIOS, złożyłem, włączyłem i... kicha... Zrobiłem reset CMOS, ok podała grzecznie obraz, standardowo komunikat o wyczyszczeniu CMOS, fajnie... Problem niestety jest w tym, że po naciśnięciu aby wszedł w setup, wywala mi komunikat: "WARNING!!!! PLEASE PRESS ANY KEY AND INSERT TO YOUR USB " . Jakikolwiek pomysły o co chodzi? Ja mam swoją teorię, ale nie jestem jej pewny, więc nie chcę na pałę kombinować, bo nie chcę usadzić płyty na amen... Jest taka możliwość, że po prostu czepia się o zapasowy BIOS, że jest w nim zapisana inna wersja ME czy nawet też nie zgadza mu się BIOS, więc po prostu inicjuje procedurę flasha z pendrive? Z tego co czytałem, BIOS który wgrałem powoduje właśnie wymianę ME na nowszą wersję, tak więc na chłopski rozum może to mieć sens...
Edit:
Chyba faktycznie nie pasuje mu, że są dwa różne BIOS-y. Włożyłem pendrive jak chciał i podaje komunikat, że nie odnaleziono pliku z BIOS i ME, tak więc wychodzi na to, że faktycznie miałem rację po części, że inicjuje procedurę flashu z pendrive...
Edit:
Chyba faktycznie nie pasuje mu, że są dwa różne BIOS-y. Włożyłem pendrive jak chciał i podaje komunikat, że nie odnaleziono pliku z BIOS i ME, tak więc wychodzi na to, że faktycznie miałem rację po części, że inicjuje procedurę flashu z pendrive...