• Acer Aspire E5-771g - nie działa

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire E5-771g - nie działa

przez Trust 30 marca 2022, 18:37
Witajcie, uczę się naprawiać laptopy i teraz próbuję naprawić Acer Aspire E5-771g, procesor i7 5gen, Nvidia 2 GB , matryca 17. Płyta główna: DA0ZYWMB6E0 rev:E
W laptopie spalony był mosfet PQ47 i przytopiona przetwornica PU13 na 14 nodze + zwarcie na PL11 : 0,2Ω oraz na PL12 : 0,2Ω.
Zregenerowałem pad na 14 nodze PU13 oraz pad na PQ47 - zabezpieczyłem soldermaską UV. Laminat jest odtworzony. Wymieniłem PU13 i PQ47.
PL11 - próba zwarciowa, grzał się C345 - kondensator tantalowy. Po wymianie rezystancja na PL11 wynosi 1,5Ω i niestety piszczy przy sprawdzaniu miernikiem.
PL12 po odlutowaniu zwarcie jest na lini +vcc core. Próba zwarciowa 1v i 1,5a nie wyczuwam grzejących się kondensatorów. Procesor / sam procesor nie mostek/ powoli po dłuższej chwili robi się ciepły,. Nie parzy, po prostu jest ciepły.
Pomiar rezystancji na cewkach:
PL6 = 500 kΩ
PL7 = 18,4Ω
PL8 = 18,4Ω
PL9 = 1,365 kΩ
PL10 = 4,35 kΩ
PL11 = 1,5Ω
PL12 = 0,2Ω
PL13 = 4,35 MΩ
PL14 = 10,36 kΩ
PL15 = 18,92 kΩ

Dziwnie niskie wartości. W tym temacie są dużo wyższe:
acer-e5-771g-78p2-da0zywmb6e0-rev-e-brak-obrazu-t64551.html?hilit=Acer%20E5%20771g
Tutaj już utknąłem. Proszę o wskazówki czego mam szukać , jak postępować.

Re: Acer Aspire E5-771g - nie działa

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2022, 18:37

#2 Re: Acer Aspire E5-771g - nie działa  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 30 marca 2022, 20:41
Cześć,
jeżeli próba zwarciowa na PL12 wskazała jedynie grzejący się procesor i nic więcej masz zdiagnozowane uszkodzenie procesora.
Dodatkowo przemawia za tym to iż napięcie +1.35V_SUS z PL11 również zasila sekcję procesora jest ono znacznie zaniżone, a próba zwarciowa wskazała C345? i po jego wymianie nadal rezystancja zaniżona, a przy rezystancji 1,5Ω i napięciu 1V na procesorze bez termowizji ciężko zauważyć różnicę.
Trust napisał(a):przytopiona przetwornica PU13
Czy rezystancja na PL11 mierzona była po zdjęciu z płyty PU13?
Moim zdaniem procesor jest uszkodzony i należy go wymienić .

#3 Re: Acer Aspire E5-771g - nie działa

przez Trust 3 kwietnia 2022, 09:49
Uszkodzony procesor, pęknięty rdzeń. Zobaczyłem dopiero przy zdejmowaniu kondensatora znajdującego się przy procesorze. Po podgrzaniu dopiero widać było pęknięcie wzdłuż rdzenia.
Dzięki "clops35" za trafną diagnozę.

Re: Acer Aspire E5-771g - nie działa

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2022, 09:49