• HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu, na zwnętrzym monitorze jest.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu, na zwnętrzym monitorze jest.

przez wampir88 9 marca 2022, 20:39
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość :).

Model: HP 255 G7
Platforma: LA-G07JP ver 2.0
Procesor: Ryzen 3 3200U
KBC: KB9022Q
BIOS: 25Q128FW

Laptop się włącza, przez chwilę matryca się polaryzuje i czarny ekran. Przez HDMI obraz jest poprawny pod pewnymi warunkami. Wszystko wskazuje na kabel matrycy, jednak sprawdziłem 3 szt objaw ten sam.

Sprawdziłem gniazdo na płycie i wygląda poprawnie, żadnych zwarć czy urwanych pinów. Napięcia na PU302B ACCAS wyglądają poprawnie.
Podobno laptop został nadepnięty ale nie ma widocznych uszkodzeń.

Poproszę o sugestie.
Pozdrawiam
Bogdan B.

Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu, na zwnętrzym monitorze jest.

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2022, 20:39

#2 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez Vogelek23 9 marca 2022, 21:03
wampir88 napisał(a):Podobno laptop został nadepnięty ale nie ma widocznych uszkodzeń.
Podstawiałeś sprawną matrycę? Po nadepnięciu różne "cuda" mogą się wydarzyć z matrycą - np. pęknięcie płytki elektroniki.

#3 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez wampir88 9 marca 2022, 21:31
Matryce też wymieniałem.

#4 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez wampir88 6 kwietnia 2022, 12:34
Witam.
Przypomnę wątek.
Wymieniony bios. Laptop poprawnie się uruchamia, matryca spolaryzowana, monitor na HDMI działa poprawnie. Kamera działa poprawnie.
Przy pracy na zewnętrznym monitorze, windows nie wykrywa dodatkowego ekranu - matrycy.
Dokładnie przeglądnięta płyta główna, brak uszkodzeń mechanicznych.
Układ UG2 sprawdzony, działa poprawnie.
Napięcia na złączu JEDP:
Obrazek
pin 9,10 - 3,28V
pin 11 - 2,44V (EDP_HPD_R - detekcja matrycy)
pin 19,20 - 12,5V.
Spróbuje jeszcze wymienić bios na drugiej kości na płycie 25X05.

Zostanie tylko KBC i reflow APU?
Pozdrawiam

#5 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez marcinmarcin 6 kwietnia 2022, 13:18
wampir88 napisał(a):pin 19,20 - 12,5V

Powinno być 19V. Tam z drugiej strony jest bezpiecznik FU1. Czy on jest sprawny?

#6 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez Vogelek23 6 kwietnia 2022, 13:52
wampir88 napisał(a):pin 11 - 2,44V (EDP_HPD_R - detekcja matrycy)
Dziwne to napięcie - a jak masz odłączony ekran to jakie jest napięcie na tym pinie?

wampir88 napisał(a):pin 19,20 - 12,5V.
Jeśli zasilanie z baterii, to OK - w przeciwnym razie, jak pisze kol. marcinmarcin, do sprawdzenia bezpiecznik FU1.

#7 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez wampir88 6 kwietnia 2022, 19:19
Pin 11 bez matrycy - 3,36V
pin 19,20 na zasilaczu - 19,4V

Czujnik Halla sprawdzony.

#8 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu

przez Vogelek23 6 kwietnia 2022, 22:11
wampir88 napisał(a):Pin 11 bez matrycy - 3,36V
Z podłączoną matrycą powinno być tu 0V - więc po prostu ekran nie jest wykrywany przez płytę. Zrób taki test - podłącz sam kabel matrycy i zmierz napięcie na tym pinie. Jeśli będzie 3.36V, to oznacza, że detekcja nie jest w kablu, lecz w samym panelu LCD - możliwe zatem, że ekran ma jakąś usterkę.

#9 Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu, na zwnętrzym monitorze jest.

przez wampir88 12 maja 2022, 21:38
Witam.
Trochę to trwało ale podjąłem działania:

- sprawdziłem na trzech innych matrycach i dwóch kablach - bez zmian
- wymieniłem KBC na nowe - bez zmian
- zrobiłem jakiś rodzaj reflow (brak doświadczenia, tylko grzanie hot-air) - bez zmian
matryca jest spolaryzowana podczas działania laptopa.

Re: HP 255 G7 LA-G07JP - brak obrazu, na zwnętrzym monitorze jest.

przez Google Adsense [BOT] 12 maja 2022, 21:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).