• Wybór stacji lutowniczej do BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Misiekud 18 April 2022, 16:45
Witam Was,

Do domowego warsztatu zamierzam sobie zakupić i potrenować ze stacją do BGA.
Stacja nie musi posiadać oszałamiającej mocy, mieć niezliczone funkcje, wystarczy jak pozwoli mi na wymianę BGA w płycie z laptopa, karty graficznej, itp.
Na oku mam dwie stacje, chciałbym prosić o pomoc w podjęciu decyzji doświadczonych kolegów.
Która z nich będzie dla mnie lepsza?

ACHI IR6500 - https://tiny.pl/98hwh
LY IR6500 v.2 - https://tiny.pl/98hwx

Jakoś bardziej przekonuje mnie ACHI, choć jest droższa, ma mniejszą moc i mniejsze pole grzewcze.
Wydaje się porządniejsza i chyba wystarczy do moich domowych zastosowań.
Poproszę kolegów o ewentualne porady i spostrzeżenia.
Z góry dziękuję.

Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Google Adsense [BOT] 18 April 2022, 16:45

#2 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Radek1990 18 April 2022, 18:24
Wydaję mi się, że dolny podgrzewacz 800W to co najmniej o połowę za mało.
Trafisz na płytę z grubszym laminatem i nie da rady jej rozgrzać.

#3 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Misiekud 18 April 2022, 20:41
Radek1990 wrote:Wydaję mi się, że dolny podgrzewacz 800W to co najmniej o połowę za mało.
Trafisz na płytę z grubszym laminatem i nie da rady jej rozgrzać.

Cześć, czyli z tych dwóch zdecydowanie sugerujesz tą LY?
Ma grzałkę 1800W, to powinno wystarczyć na początek.
Miałeś może kontakt z urządzeniami od tego producenta?

#4 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Radek1990 18 April 2022, 21:46
Znajomy ma coś takiego i ostatnio rozważał zmianę bo miał problem z PS4, finalnie musiał ustawić dół na 350*C, żeby płyta złapała 170*C.
Przy niższych temperaturach płyta nie była dogrzana i mu się wyginała, ja w swojej stacji mam dół 2400W i póki co nie miałem problemów.
Zaznaczę tylko, że żaden ekspert ze mnie, ja się zajmuję tym hobbystycznie i najczęściej robię starsze konstrukcję mało wymagające.

#5 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Misiekud 19 April 2022, 10:12
Radek1990 wrote:ja w swojej stacji mam dół 2400W i póki co nie miałem problemów.

Jaką stację Ty posiadasz?

#6 Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Radek1990 14 July 2022, 21:29
BGA TOUCHBGA GM330

Re: Wybór stacji lutowniczej do BGA

by Google Adsense [BOT] 14 July 2022, 21:29
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).