• Wymiana/Programowanie KBC

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Wymiana/Programowanie KBC

от ziomal92 21 Апрель 2022, 11:27
Cześć, zadam może głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi :).
Mam do wymiany układ MEC1416-nu, który powinien sobie sam załadować wsad przy pierwszym uruchomieniu. Moje pytanie to czy bateria CMOS może mieć wpływ na proces programowania? W sensie, że wymienię układ i uruchomię laptopa bez baterii CMOS lub po resecie CMOS (wyjęta bateria na dłuższą chwilę). Po restarcie CMOS laptop się parę razy restartuję i czy np może dojść do sytuacji kiedy KBC zacznie pobierać wsad a płyta wykona restart? Czy nie ma to znaczenia?

Re: Wymiana/Programowanie KBC

от Google Adsense [BOT] 21 Апрель 2022, 11:27

#2 Re: Wymiana/Programowanie KBC

от mayss 21 Апрель 2022, 11:51
Jak uruchomisz płytę zaraz po wlutowaniu układu to z baterią czy bez wsad i tak się załaduje. Są dwa wyjątki np. bateria akumulator bios jest słaby ma poniżej 2,5V lub podczas pierwszego uruchomienia z winy serwisanta zostanie odłączone zasilanie baterii głównej bądź zasilacza. Oczywiście układ musi być pusty wyczyszczony (nadpisany FF). Zresztą ten KBC jak fizycznie nie jest uszkodzony to można go na płycie programować (wyczyścić) poprzez interfejs JTAG. Płyta jak się restartuje to dobry objaw bo zawarty program w KBC działa zaś ważniejszy jest bios z wyczyszczonym ME-regionem.

#3 Re: Wymiana/Programowanie KBC

от ziomal92 21 Апрель 2022, 12:59
Dzięki za odpowiedź. Mój przypadek Dell, po podłączeniu zasilacza odrazu pobór 0,06A i podświetla się dioda power jakby był uruchomiony. A pod termowizyjną świeci się kbc. Po prawda nie grzeje się tylko tak jakby pracował (26 stopni) ale tylko jego widać pod termo. Spróbuję się jeszcze podłączyć pod tego kbc i wyczyścić a ja nie to wymienię układ. Jak laptop nie wstanie to będę zakładał wątek w dziale napraw :)

Re: Wymiana/Programowanie KBC

от Google Adsense [BOT] 21 Апрель 2022, 12:59
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).