• ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez sylwek5098 9 kwietnia 2022, 18:06
Witam.
Laptop trafił do mnie po tym jak klient wymienił sobie matrycę, tak wymienił że laptop się już nie włączył.
Uszkodzony okazał się mostek Intel HM370, po wymianie laptop się włącza ale po chwili wentylatory pracują na pełnych obrotach oraz nie działa touchpad.
Wyczyściłem me region bez rezultatu wgrałem inny bios to samo wymieniłem układ KBC IT8987E efekt taki sam, skończyły mi się pomysły nic się nie przegrzewa pomiary wszystkie zgodnie z schematem.
Może miał ktoś podobny przypadek?

Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez Google Adsense [BOT] 9 kwietnia 2022, 18:06

#2 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez matic 9 kwietnia 2022, 18:51
sylwek5098 napisał(a):oraz nie działa touchpad
Hello!
Is the Touchpad visible in "Device manager"?

sylwek5098 napisał(a):Wyczyściłem me region bez rezultatu
You may have cleaned the ME-region unsuccessfully.
You can upload the old (original) BIOS dump to the "ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS" department and ask for cleaning the ME-region. Don't forget to specify the major ICs markings according to the rules.

#3 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez sylwek5098 9 kwietnia 2022, 22:43
touchpad jest widoczny, natomiast me region jest dobrze wykonany ściągnięty nowy z intela w tej samej wersji, został mi tylko procesor i na nim się skupiłem jutro zobaczę , posługuje się schematem ogólnie do FX505GT nie ma, jedyny który w miarę pasuje jest FX505GM

Wstawiłem do odpowiedniego działu swój oryginalny bios ale myślę ze dobrze wyczyściłem me region, tym bardziej ze podstawiałem inne tez biosy i efekt taki sam, no ale zobaczymy może ktoś inny wyczyści i będzie ok (ale bym się zdziwił) :)
No bo już nic nie przychodzi mi do głowy włącza się ok po paru sekundach wiatraki na max no i ten touchpad bez tego klient by się obył ale z tymi wiatraczkami ...raczej nie

#4 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez sylwek5098 11 kwietnia 2022, 20:42
Po zaprogramowaniu biosu z wyczyszczonym me regionem przez kolegę clops35 efekt taki sam,nie mam juz pomysłu może ten mostek wadliwy?

#5 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez matic 11 kwietnia 2022, 21:12
Install the Open Hardware Monitor and check that all temperatures are within the normal ranges.

#6 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez sylwek5098 12 kwietnia 2022, 07:03
Temperatury są w normie, też nie działa toutchpad jest to razem powiązane, dzisiaj jeszcze sprawdzę termowizją czy czasem coś sie nie nagrzewa, uszkodzony był mostek po zwarciu przy wymianie matrycy wiec może jeszcze coś się uszkodziło KBC był wymieniony więc to nie to, jedynie zostaje ten mostek i procesor

#7 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez sylwek5098 22 kwietnia 2022, 10:29
Niestety nic się nie przegrzewa, to że są dwie usterki , niedziałający touch pad oraz te wentylatory, zastanawiam sie jak by można było zmniejszyć te obroty, to że nie działa touch pad zawsze można by było korzystać z myszki.

#8 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez matic 22 kwietnia 2022, 11:42
Try to enable/disable the Touchpad with buttons "Fn" + "F10" and check, if it start working.
Check the Toucpad FFC cable for any physical damage.

If everything seems good, measure the voltages to ground on all pins of Touchpad connector, when the machine is turned on with Touchpad connected.

#9 Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez sylwek5098 22 kwietnia 2022, 13:03
Włącz wyłącz sprawdziłem od razu jeśli chodzi o napięcia sprawdziłem zasilany jest 3,3v nas pierwszej nodze, ale myślę ze wiatraki na maxx i niedziałający touch pad to jest jedna usterka przed wymianą mostka klient mowił ze touch pad działał normalnie, teraz ja wgrałem ten bios z wyczyszczonym me regionem to jak by te wiatraki włączały się później po dłuższym czasie a jak wejdę po włączeniu w bios widać przez chwilę kursor myszki i tyle, czyli jak by coś lepiej.

Re: ASUS TUF Gaming FX505GT płyta FX505GT rev.2.0 wentylator pracuje na pełnych obrotach

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2022, 13:03
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).