• Dell E7240 zmiana matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell E7240 zmiana matrycy

przez silos 4 maja 2022, 13:08
Witam
W laptopie Dell Latitude E7240 wyklejona została uszkodzona matryca z touch o oznaczeniu:
LP125WF1 (SP)(A4) 12,5" FHD
Niestety nigdzie nie można zakupić tej matrycy do wklejenia sprawnej moje zapytanie dotyczy tego czy w takim laptopie można zamontować zwykła matrycę bez touch czy też nie ma szans bez wymiany całego kadłubka z obudową matrycy ?
Dziękuję za wszelką odpowiedź.
Pozdrawiam
M.K.

Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez Google Adsense [BOT] 4 maja 2022, 13:08

#2 Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez SewoJ 4 maja 2022, 14:25
Witam
Są dostępne na Allegro w cenie 339zł

#3 Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez silos 23 maja 2022, 08:34
Dzień Dobry i dziękuję.
Mam tylko zapytanie:
Jeżeli zakupię taką matryce z touch do wklejenie do tego Della to czy mogę użyć kleju do ekranów smartfonów bp. B-7000 czy też użyć jakiegoś innego ?
Sprzedawca tych matryc nie był mi w stanie podać rozwiązania.
Dziękuję.

#4 Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez ctro 23 maja 2022, 10:09
Z tego co pamiętam pokrywa jest grubsza i ma nieco inne wycięcia pod matrycę.
Taśmę 40 pin na 30 pin trzeba zmienić i pasuje plug and play.

Najlepiej kupić cale skrzydlo z nową taśmą LCD lub zamiennik.

#5 Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez silos 23 maja 2022, 12:11
Dzień Dobry i dziękuję.

Mam tylko jeszcze dopytanie jeżeli uda się zdobyć tą matrycę z touch to na jaki klej najlepiej wkleić ją (nie parujący jak Kropelka) ?

Dziękuję za informację.

#6 Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez matic 23 maja 2022, 15:22
silos napisał(a):jeżeli uda się zdobyć tą matrycę z touch to na jaki klej najlepiej wkleić ją (nie parujący jak Kropelka) ?
Use a thin Double-sided tape or B-7000 (or similar) glue.
B-7000 glue is available on Allegro.
Obrazek

#7 Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez ctro 23 maja 2022, 16:43
Ja kleiłem na mocną dwustronną taśmę, tylko musi być dość cienka i szczelnie dookoła poprowadzona. Jak nie zrobisz pełnego prostokąta taśmą, to podejdzie za jakiś czas kurzem - nie wyglada to za dobrze. Taśmę zawsze można odciąć nożykiem lub puści po podgrzaniu. Z klejem to już różnie..

Re: Dell E7240 zmiana matrycy

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2022, 16:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).