• Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от ctro 5 Май 2022, 19:10
Cześć,

Znajomym w okolicy coraz częściej wariują sterowniki ABS Bosch. Wyczytałem, że najczęściej winne są zgrzewane druciki aluminiowe.
Czy zwykła lutownica je połapie i czy jest sens próbować je lutować, czy też lepiej powymieniać je na przewody miedziane?
Problemem mogą być przewody lutowane do dużej plytki alu, stanowiącej masę, ale myślę, że po prostu ją nagwintuję i przykręcę pośrednią plytkę miedzianą, a dopiero do niej pola masowe.

Proszę o porady jak najlepiej to wykonać.
Изображение

Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от Google Adsense [BOT] 5 Май 2022, 19:10

#2 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от Vogelek23 5 Май 2022, 21:52
Cały "wic", jeśli chodzi o lutowanie aluminium, polega na odcięciu dostępu tlenu do lutowanej powierzchni - aluminium bardzo silnie i bardzo szybko się utlenia. Rozpuszczone kalafonie i pasty lutownicze dają taką właśnie osłonę przez krótki czas, dopóki same nie ulegną przepaleniu i rozpadowi. W przypadku drutu aluminiowego ważne jest także, aby przed pobieleniem jego końcówki zetrzeć mechanicznie warstwę tlenku z powierzchni na chwilę przed pobieleniem (zeskrobać skalpelem lub przeszlifować drobnym papierem ściernym). Podczas pobielania także należy pocierać powierzchnię drucika rozgrzanym grotem pod osłoną kalafonii/pasty lutowniczej, aby na bieżąco ścierać powstające tlenki. Gdy cyna "złapie", taki pobielony drucik - już bez konieczności stosowania ochrony przed utlenianiem - można potem łatwo przylutować do miedzi. Niejednokrotnie w taki sposób ratowałem samochodowe ECU i sterowniki ABS.

#3 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от ctro 6 Май 2022, 05:56
W sterowniku ABS poprawiałeś wszystkie druciki alu - również te po stronie płytki drukowanej?
Podpowiesz czym rozklejałeś pokrywę od elektroniki? Ja rozciąłem małą tarczą do dremla, ponieważ i tak dostałem złom do testów.
Wyglada jednak na to, że jest to klejone czymś elastycznym - raczej silikonem. Benzyna ekstrakcyjna tego nie rusza.

#4 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от Vogelek23 6 Май 2022, 16:14
ctro писал(а):W sterowniku ABS poprawiałeś wszystkie druciki alu - również te po stronie płytki drukowanej?
Po stronie płytki drukowanej druciki zalewam klejem przewodzącym na bazie srebra (Technicqll).

ctro писал(а):czym rozklejałeś pokrywę od elektroniki?
To zależy od konstrukcji - najczęściej zdejmuję pokrywę mechanicznie przy użyciu szerokiego, płaskiego śrubokręta, a resztki silikonu usuwam rozpuszczalnikiem Soudal. Jeśli pokrywa jest mocno przyklejona na dużym obszarze lub konstrukcja obudowy wyklucza użycie dźwigni, używam rozpuszczalnika Sili-Kill (Den Braven), aby zmiękczyć silikon.

#5 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от ctro 6 Май 2022, 22:41
Tą płytkę alu też bielisz, czy masz inny patent? Wycjodziy spora pojemność cieplna i rozpraszanie.
Może tez ten klej na bazie srebra będzie OK?
Nie lepiej powstawiać np kynar zamiast tego alu?

#6 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от Vogelek23 7 Май 2022, 01:44
ctro писал(а):Tą płytkę alu też bielisz, czy masz inny patent?
Jak napisałem, tylko klej przewodzący - z uwagi na dużą pojemność cieplną właśnie.

ctro писал(а):Nie lepiej powstawiać np kynar zamiast tego alu?
Weź pod uwagę warunki, w jakich te urządzenia pracują - w zimę po nocy jest np. -20°C, a po kilkunastu minutach jazdy silnik się nagrzeje i w komorze jest już 60°C. W krótkim czasie masz δt = 80°C. Do tego dochodzą drgania mechaniczne. Nie powiem, jak w takich warunkach zachowa się kynar, bo zwyczajnie nie wiem - nigdy nie robiłem takich testów, bo zwykle zostawiam oryginalne druty aluminiowe. No chyba, że drucik się połamał i jest za krótki na połączenie płytki do złącza, to wstawiam w to miejsce srebrzankę. Trzeba tylko pamiętać, żeby zawsze zostawiać odrobinę zapasu (czyli wygiąć drucik lekko w łuk przed zalutowaniem, jak to jest zrobione na zdjęciu w poście #1) - znacznie zmniejsza to ryzyko zerwania połączeń, np. na skutek zmian temperatury lub naprężeń mechanicznych, występujących na gnieździe w momencie podłączania wtyku.

#7 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от ctro 7 Май 2022, 06:38
Dziękuję.
Czyli po stronie płytki drukowanej i do płyty aluminiowej (przewody masowe) technicol, a reszta bielona i lutowana.
Najpierw swój naprawię, bo od czasu do czasu wywala kontrolę trakcji.

Potem sklejasz obudowę na silikon, albo jakiś klej uelastyczniony?

#8 Re: Sterownik ABS Bosch- lutowanie aluminium

от Vogelek23 7 Май 2022, 12:42
ctro писал(а):Potem sklejasz obudowę na silikon, albo jakiś klej uelastyczniony?
Silikon silnikowy (czerwony, jest dostępny w ofercie w/w firmy Technicqll) sprawdza się tutaj bardzo dobrze.

ctro писал(а):Czyli po stronie płytki drukowanej i do płyty aluminiowej (przewody masowe) technicol, a reszta bielona i lutowana.
Jeśli aluminium do miedzi, to lutuję. Jeśli aluminium do aluminium na ceramice, to kleję.

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).