• Hp 6720s wolno chodzi

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 27 kwietnia 2011, 14:31
szagal napisał(a):I tu pojawia się problem może być to zasilacz taki laboratoryjny ?
Może być, jeśli jest w stanie dać takie napięcie i prąd jakie daje fabryczny zasilacz od laptopa. Zanim zaczniesz iść w tę stronę, sprawdź te prostsze możliwości: memtest i odłączanie elementów, reset biosu...

Re: Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2011, 14:31

#22 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 27 kwietnia 2011, 14:37
Właśnie od tego zaczynam. :)

#23 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 27 kwietnia 2011, 14:57
Dokładnie chodzi o to, czy ten wzmacniacz operacyjny pracuje prawidłowo, linia OCP "informuję" mostek płd. w jakim trybie ma pracować procesor.
Tryb pełny - zasilanie zewnętrzne ( zasilacz podpięty) - pełne taktowanie procesora.
Tryb oszczędny ( zasilanie na baterii) w celu przedłużenia pracy na akumulatorze obniżenie taktowania procesora do 800 Mhz.
Jeżeli ten układ nie działa prawidłowo, dwie sprzeczne informacje będą powodować takie zachowanie płyty .
Możesz podnieść tranzystor Q11 i uruchomić płytę zobaczysz czy pełne procesora nie zostanie zwolnione.

Prześledź sygnał "H_STPCLK".

#24 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 27 kwietnia 2011, 21:48
grisza69 napisał(a):linia OCP "informuję" mostek płd. w jakim trybie ma pracować procesor.
Zastanowiła mnie ta wiedza? Widzę, że OCP jest podłączone do GPIO w mostku, czy mogę zapytać, gdzie można takie informacje znaleźć - jak są wykorzystane GPIO w danej płycie. Często są wykorzystywane do różnych funkcji i nie wiem, gdzie szukać informacji czym mogą sterować...

#25 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 27 kwietnia 2011, 22:35
skomy napisał(a):
grisza69 napisał(a):linia OCP "informuję" mostek płd. w jakim trybie ma pracować procesor.
Zastanowiła mnie ta wiedza? Widzę, że OCP jest podłączone do GPIO w mostku, czy mogę zapytać, gdzie można takie informacje znaleźć - jak są wykorzystane GPIO w danej płycie. Często są wykorzystywane do różnych funkcji i nie wiem, gdzie szukać informacji czym mogą sterować...

=
Intel podaje dokładną specyfikację swoich produktów np:ICH6.

#26 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 27 kwietnia 2011, 22:48
grisza69 napisał(a):Intel podaje dokładną specyfikację swoich produktów np:ICH6.
Zgadza się dziś sprawdzałem do czego służy ten pin w dokumentacji ICH8 - bo taki jest w tej płycie zgodnie ze schematem, ale o GPIO do którego jest podłączony OCP nie jest napisane, że może on działać w taki sposób. Jako dodatkową funkcję widzę TACH1/GPIO1. Nie jest to związane z TACH1 (pomiar wentylatora), więc zapewne działa jako port wejścia/wyjścia ale opisu do niego nie widzę w dokumentacji intela. Zapewne programowo można sobie coś tam zapisać i odczytać, ale jaka część softu w tym przypadku się tym zajmuje... Jestem ułomny albo nie widzę tego w dokumentacji ICH8, że ma zwolnić pracę procesora ;)

#27 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 28 kwietnia 2011, 08:41
Przetestowałem : dysk, pamięci, zresetowałem bios i na zasilaczu cały czas wolno chodzi zauważyłem jeszcze coś dziwnego gdy jest włączony tylko pulpit i menadżer zadań to obciążenie procesora wynosi 21% gdy tylko ruszę podłączoną myszka lub touchpadem od razu obciążenie wzrasta do 100%.

Sprawdzałem również z wyłączonymi lub wyjętymi akcesoriami dalej to samo.

#28 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez demeo 28 kwietnia 2011, 16:44
Tak z czystej ciekawości, czy próbowałeś odpalić tego lapa na jakimiś livecd linux-ie? Np. Ubuntu by wyeliminować problem programowy?

--
pozdrawiam,
demeo

#29 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 28 kwietnia 2011, 18:11
Konkretne pomysły mi się kończą na poradę.
Osobiście w takim przypadku, jeśli byłbym pewien, że nie jest to wina oprogramowania, zacząłbym podmieniać mosty (zaczynając od południa).

#30 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 28 kwietnia 2011, 21:45
skomy napisał(a):.......... Jestem ułomny albo nie widzę tego w dokumentacji ICH8, że ma zwolnić pracę procesora

Nie no bez przesady nie róbmy samobiczowania ;) , napisałem zupełnie ogólnikowo, taktowanie i pobór energii to przecież miedzy innymi całe ACPI a sam przyznasz ze nie jest to prosty algorytm.
Wracając do tej płyty, pozwoliłem sobie na taką opinie ponieważ jestem przekonany że po zdjęciu Q11 obciążenie procesora zostanie zwolnione - trafiłem na dokładne taki sam problem w HP 6710 .

#31 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 28 kwietnia 2011, 21:59
grisza69 napisał(a):Nie no bez przesady nie róbmy samobiczowania
Chciałem się upewnić, czy przypadkiem nie ominęło mnie coś - tzn. jakiś obszar dokumentacji do płyt, o której nie wiem, a mogłaby mi ułatwić życie. ;) Ale jednak prawda jest taka, że trochę zawsze trzeba się domyślać przy naprawach. Grunt to wiedzieć mniej więcej jak działają podzespoły.

Wracając do problemu, czekamy na działania ze strony autora, w kwestii zdjęcia powyższego układu.
Ja już nie będę przeszkadzał i robił zmiany tematu :)

#32 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 29 kwietnia 2011, 09:01
Podniosę ten tranzystor i zobaczę tylko muszę załatwić sobie stacje w najbliższym czasie tak zrobię.

-- piątek, 29 kwi 2011, 13:02 --

Tak z czystej ciekawości, czy próbowałeś odpalić tego lapa na jakimiś livecd linux-ie? Np. Ubuntu by wyeliminować problem programowy?

Myślę że nie ma sensu, to nie jest wina softu.

-- piątek, 29 kwi 2011, 15:59 --

Po wylutowaniu q11 laptop na zasilaczu pracuję prawidło już się nie wiesza, nie sprawdzałem jeszcze na baterii ale to w najbliższym czasie zrobię. Pojawia się pytanie czy tak bez tego q11 może pracować laptop czy jest jakieś niebezpieczeństwo? Czy należy pro prostu wymienić na nowy tranzystor ?

#33 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez skomy 29 kwietnia 2011, 18:57
szagal napisał(a):Pojawia się pytanie czy tak bez tego q11 może pracować laptop czy jest jakieś niebezpieczeństwo? Czy należy pro prostu wymienić na nowy tranzystor ?
Należałoby naprawić, bo zarządzanie energią będzie działało niewłaściwie.

grisza69 napisał(a):Dokładnie chodzi o to, czy ten wzmacniacz operacyjny pracuje prawidłowo, linia OCP "informuję" mostek płd. w jakim trybie ma pracować procesor.
Możesz podnieść tranzystor Q11 i uruchomić płytę zobaczysz czy pełne procesora nie zostanie zwolnione.
Tranzystorem tym steruje LM324. Należałoby ustalić czy to tranzystor jest uszkodzony, czy jego sterowanie. Należy sprawdzić zmianę napięcia na nodze 1 - Q11, jak zachowuje się w momencie kiedy problem się pojawia i kiedy problemu nie ma. Ewentualnie od razu podmienić układ LM na pewny, bo to może nie być wina tranzystora. No i jeszcze mamy Q17 po drodze.

Gratuluję koledze grisza69 trafnej podpowiedzi.

#34 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 29 kwietnia 2011, 19:57
Na baterii tez działa prawidłowo i ładuje baterie.

Tylko jeszcze jeszcze takie pytanie podczas ładownia jaki kolor diody powinien się świecić ?

#35 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 29 kwietnia 2011, 20:27
szagal napisał(a):Na baterii tez działa prawidłowo i ładuje baterie.

Tylko jeszcze jeszcze takie pytanie podczas ładownia jaki kolor diody powinien się świecić ?

A powinna świecić pomarańczowa , potem przechodzi w zieloną.
Wracając do Q11 , jeżeli jest sprawny, podstawienie U500 nic nie zmieni, sprawdź Q5, potem pozostaje podmiana U1.

#36 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 29 kwietnia 2011, 22:37
Bo podczas wyjmowania q11 uszkodziłem go i teraz nie mam jak go sprawdzić, będę musiał poszukać takiego.
A co do ładowania to jak podłącze zasilacz to świeci się tylko niebieska cały czas.

-- piątek, 29 kwi 2011, 23:42 --

I jeszcze takie pytanie czy może tak zostać ten laptop czy to wpłynie na jego żywotność ?

#37 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez grisza69 30 kwietnia 2011, 12:01
szagal napisał(a):Bo podczas wyjmowania q11 uszkodziłem go i teraz nie mam jak go sprawdzić, będę musiał poszukać takiego.
A co do ładowania to jak podłącze zasilacz to świeci się tylko niebieska cały czas.

-- piątek, 29 kwi 2011, 23:42 --

I jeszcze takie pytanie czy może tak zostać ten laptop czy to wpłynie na jego żywotność ?

Zasada jest taka że naprawimy płytę a nie szukamy rozwiązań nie profesjonalnych, żywotność nie ma tu nic do rzeczy, jeżeli nie uruchomisz tej linii może się okazać że np. niektóre aplikacje nie będą funkcjonowały poprawnie a które..... myślę, że jest ich tak wiele że prościej naprawić tą linie.
Co do ładowania - kolor diod w schemacie .. hmm są dwa - zielona i pomarańczowa - skąd się wzięła niebieska nie wiem - może ja coś przeczyłem.

#38 Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez szagal 30 kwietnia 2011, 13:50
Jak sprawdzić ten tranzystor?

Tak jak tranzystor bipolarny ?

Re: Hp 6720s wolno chodzi

przez Google Adsense [BOT] 30 kwietnia 2011, 13:50