• Układ wewnątrz płyty głównej

#1 Układ wewnątrz płyty głównej

от SangreSani 15 Май 2022, 13:20
Cześć,
Mam pytanie, na które ciężko mi wygooglować odpowiedź. Prawdopodobnie banalne.

W płycie głównej Compal LA-9642P jest układ AZC099-04S.R7G_SOT23-6 oznaczony jako DA3. Podejrzewam, że ma on usterkę, ale nie mam pojęcia czy w ogóle da się go wymienić. Wydaje mi się, że znajduje się on wewnątrz PCB, a na zewnątrz widać tylko 6 blobów z cyny. Załączam foto jak to wygląda.
Da się ten układ jakoś wymienić?

Изображение

Gdy wpisuję nazwę rzeczonego układu w google, pokazuje mi normalny układ w obudowie i z sześcioma nóżkami.

I jeszcze w gratisie jedno pytanie od nooba - co na schemacie tej płyty głównej oznaczają symbole małpy '@'?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Re: Układ wewnątrz płyty głównej

от Google Adsense [BOT] 15 Май 2022, 13:20

#2 Re: Układ wewnątrz płyty głównej  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 15 Май 2022, 22:35
SangreSani писал(а):Wydaje mi się, że znajduje się on wewnątrz PCB, a na zewnątrz widać tylko 6 blobów z cyny.
Póki co, na płytach komputerów nie ma czegoś takiego, jak elementy wewnątrz PCB - to, co widzisz na zdjęciu, to pady elementu, który nie został obsadzony (producent go po prostu nie zamontował). Tym samym odpowiem na Twoje drugie pytanie - znak "@" na schematach oznacza przeważnie, że dany element nie jest zamontowany na płycie - jest na niego miejsce, ale producent, chcąc oszczędzić sobie kosztów a komputerowi trwałości i niezawodności, po prostu go nie wlutował. Dlatego widać pady, a elementu "ani widu, ani słychu".

#3 Re: Układ wewnątrz płyty głównej

от SangreSani 16 Май 2022, 13:37
O, to mnie fantazja nieźle poniosła. ;)
Dzięki za pojaśnienie.

Re: Układ wewnątrz płyty głównej

от Google Adsense [BOT] 16 Май 2022, 13:37