• MB | ASUS STRIX Z270E GAMING rev. 1.02 | płyta nie startuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MB | ASUS STRIX Z270E GAMING rev. 1.02 | płyta nie startuje

przez DeLLteK 26 czerwca 2022, 19:50
Witam to mój pierwszy post na tej stronie tak więc proszę o wyrozumiałość ;)

Posiadam płytę główna ASUS STRIX Z270E GAMING którą kupiłem na allegro w stanie nieznanym.
Po podłączeniu do zasilacza wstawienia procesora oraz ramu, (socket procesora w stanie bardzo dobrym)
Płyta nie reaguje na PWR_SW, procesor ani chipset nic się nie nagrzewa czy przegrzewa...
Świeci się natomiast dioda PWR_LED na czerwono oraz podświetlenie płyty (przy gniazdach I/O)

Wizualnie na płycie nic nie widać, sprawdziłem czy nie ma zwarcia na wtyczce CPU 2x4pin oraz ATX 24pin również mosfety na seksji zasilania cpu są w normie brak zwarć...
resetowanie biosu zworką miało miejsce i nic nie pomaga :v

Na tym kończy się moja wiedza jeśli chodzi o podstawową diagnostykę dlatego mam nadzieję że bardziej doświadczone osoby pomogą mi w rozwiązaniu usterki...
Pozdrawiam DeLLteK

zdjęcia:
Obrazek
[20:49]
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: MB | ASUS STRIX Z270E GAMING rev. 1.02 | płyta nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2022, 19:50

#2 Re: MB | ASUS STRIX Z270E GAMING rev. 1.02 | płyta nie startuje

przez Vogelek23 27 czerwca 2022, 13:02
Próbowałeś zacząć od rzeczy najprostszej, czyli programowania BIOS? Jeśli nie, to trzeba wykluczyć tę podstawową rzecz.

#3 Re: MB | ASUS STRIX Z270E GAMING rev. 1.02 | płyta nie startuje

przez DeLLteK 27 czerwca 2022, 17:25
Vogelek23 napisał(a):Próbowałeś zacząć od rzeczy najprostszej, czyli programowania BIOS? Jeśli nie, to trzeba wykluczyć tę podstawową rzecz.

Witam tak programowałem bios przed wgraniem nowego wsadu spisałem dane dzięki programu FD44Editor który obsługuje płyty asus'a i jest wersja GbE oraz ME version ale wydaje mi się że "primary lan mac" nie jest prawidłowy oraz "UUID"
Natomiast "DTS key" oraz MBSN brakuje... jest jakiś sposób aby wpisać tu dane które będą prawidłowe? Albo czy są ważne czy płyta włączy się bez tych danych? (mogę wysłać screena danych)
posiadam programator CH341A_C i nowe kości winbonda (W25Q128FV)

Chciaż mi się wydaje że jeśli jest uszkodzony bios to płyta startuje choć 1/2 sekundy albo jest bootloop. natomiast w mojej sytuacji totalna cisza.

Re: MB | ASUS STRIX Z270E GAMING rev. 1.02 | płyta nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2022, 17:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).