• Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC nie daje obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC nie daje obrazu

przez webster456 29 czerwca 2022, 09:15
Witam,

Mam problem z powyższą kartą. Karta trafiła do mnie ze zwarciem na linii 12V, które zostało usunięte. Karta uruchamia się jednak nie daje obrazu. Dopiero po instalacji sterowników zaczyna wyświetlać obraz i działa jak należy. Natomiast karta nie pokazuje obrazu np. w systemie BIOS oraz przed startem systemu. Robiłem update bios ale nic to nie dało. Następnie zauważyłem że na PCB brakuje dwóch rezystorów oznaczonych na zdjęciu. Są to elementy: R5373 i R5372. Niestety nie mogę znaleźć schematu do tej karty. Jeśli ma ktoś schemat lub ma taką kartę i może zmierzyć wartości tych rezystorów to będę wdzięczny :)
Model karty: GV-N1070WF2OC-8GD REV: 2.0
Obrazek

Re: Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC nie daje obrazu

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2022, 09:15

#2 Re: Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC

przez baner81 29 czerwca 2022, 10:31
Z przedstawionego zdjęcia wygląda jakby rezystory nie były montowane fabrycznie, zamieść zdjęcie w makro. Gdyby faktycznie miałyby być obsadzone to podejrzewam że będą miały wartość taką jak te obok. Testowałeś kartę na innej płycie głównej?

#3 Re: Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC

przez webster456 29 czerwca 2022, 11:12
Przepraszam bo mogłem trochę wprowadzić w błąd. Zdjęcie które dodałem jest znalezione w internecie i pochodzi ze sprawnej karty. Poniżej przesyłam zdjęcie mojej karty. Testowałem kartę na 3 różnych PC i na każdym zachowuje się tak samo.
Obrazek

#4 Re: Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC  [ROZWIĄZANY]

przez baner81 29 czerwca 2022, 13:36
R5372 - HCB2012KF-221T30
R5373 - HCB2012KF-221T30

220Ω@100MHz ±25% 3A w obudowie 0805.

#5 Re: Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC nie daje obrazu

przez webster456 30 czerwca 2022, 11:34
Niestety wlutowanie elementów nie rozwiązało problemu. Wydaje mi się że na PCB nie ma już brakujących elementów.

Re: Gigabyte NVIDIA GTX 1070 Windforce 8GB OC nie daje obrazu

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2022, 11:34