• [SZUKAM WSADU BIOS] ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

#1[SZUKAM WSADU BIOS] ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 29 czerwca 2022, 20:46
Poszukuję sprawnego wsadu BIOS i osoby, która przeniesie ME Region ze starego wsadu oraz go zdiagnozuje.
Przy uruchamianiu laptopa błąd "(A7) ME FW Downgrade - Request Mespilock Failed", który wskazywał na BIOS. System się nie ładował, można było wejść do BIOSu, ale już nie dało się wejść do flashowania, bo wtedy też ten sam błąd.
Kość wylutowana + kupiona nowa Winbond W25Q64FVSIG 64Mbit (stara była taka sama).
Na starej odczyt i zapis nowego BIOSu prawidłowo, przy weryfikacji błąd "flash check error address:0h".
Na nowej odczyt, zapis i weryfikacja nowego BIOSu pobranego ze strony producenta prawidłowo, natomiast odczyt i zapis BIOSu zrzuconego ze starej kości prawidłowo, ale podczas weryfikacji błąd wyżej. Po wlutowaniu kości z nowym BIOSem laptop nie startuje.
Uprzedzając - nie umiem przenosić ME regionu.
Dane sprzętu: ASUS K55VJ - płyta K55VM Rev. 2.2, P/N 60NB00A0-MB1000 /chipset HM77, CPU i3-3110, GPU nVidia Geforce 635M, KBC - ITE IT8517E 1305-HXS, BIOS IC Winbond W25Q64FVSIG 64Mbit , programator EZP2019+
Pilnie proszę o rozwiązanie problemu. Przewidziana nagroda - 50zł.
Załączam oba wsady BIOS do diagnostyki - oryginalny i nowy.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: [SZUKAM WSADU BIOS] ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2022, 20:46

#2 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: [SZUKAM WSADU BIOS] ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 czerwca 2022, 21:20
chrisbp napisał(a):Załączam oba wsady BIOS do diagnostyki - oryginalny i nowy.
Nowy "wsad BIOS" to w rzeczywistości update, pobrany ze strony Asusa, nienadający się do bezpośredniego zaprogramowania kości BIOS ani przeniesienia regionu ME. Natomiast wsad oryginalny ma region ME uszkodzony, niedający się zidentyfikować. Tutaj masz wsad z wyczyszczonym regionem ME (najnowszy dostępny): bios-asus-k55vj-mb-k55vm-rev-2-2-60nb00a0-mb1000-clean-me-t67897.html

A ponadto inne zweryfikowane wsady do tej płyty (można przenieść region ME z mojego wsadu, z uwagi na różnice w PCH):
1. post163886.html#p163886
2. post132067.html#p132067

#3 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 29 czerwca 2022, 22:18
Nie jestem aż tak obeznany z tematem, więc pytam tylko co powoduje wyczyszczenie regionu ME?

#4 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Vogelek23 29 czerwca 2022, 22:36
chrisbp napisał(a):Nie jestem aż tak obeznany z tematem, więc pytam tylko co powoduje wyczyszczenie regionu ME?
To zależy, co konkretnie masz na myśli, zadając to pytanie. Jeśli pytasz, co USZKADZA region ME, to jest wiele czynników, np. błąd albo przerwane zasilanie przy aktualizacji BIOSu, niepoprawny plik aktualizacyjny (czasami zdarza się to producentom, np. MSI wydało jakiś czas temu aktualizację BIOS, gdzie po jej wgraniu płyta stawała się martwa i trzeba było programować kość BIOS zewnętrznie) i tak dalej. Natomiast jeśli pytasz, jak WYCZYŚCIĆ region ME (czyli przywrócić go do stanu fabrycznego, aby działał z dowolnym egzemplarzem PCH), to odpowiedź jest w zasadzie jedna - w odpowiednie komórki pamięci BIOS zapisać świeży, nieskonfigurowany region ME, pobrany z dostępnych w Internecie repozytoriów.

#5 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 29 czerwca 2022, 22:38
Kość miałeś wylutowaną, czy programowałeś klipsem? Błąd weryfikacji może świadczyć o problemach z dobrym kontaktem klipsa lub problemem z programatorem. Ja miałem tak samo i dopiero po poprawieniu lutów w EZP weryfikacja przechodziła poprawnie.

Kość wybierałeś klikając "test" i rozpoznało poprawnie?
W EZP (zależne od wersji płytki) często zalecane jest dolutowanie zworki..

#6 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 30 czerwca 2022, 02:03
Vogelek23 napisał(a):To zależy, co konkretnie masz na myśli, zadając to pytanie

Co jest rezultatem wyczyszczenia tego regionu? Dlaczego się go czyści? Po coś tam jest.

ctro napisał(a):Błąd weryfikacji może świadczyć o problemach z dobrym kontaktem klipsa lub problemem z programatorem

Błąd był tylko na weryfikacji oryginalnego BIOSu na starej kości.

#7 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Vogelek23 30 czerwca 2022, 02:50
chrisbp napisał(a):Co jest rezultatem wyczyszczenia tego regionu? Dlaczego się go czyści? Po coś tam jest.
Twoje pytania wychodzą już poza zakres tematyczny działu - jeśli chcesz dowiedzieć się więcej w temacie regionu ME i uzyskać odpowiedzi na powyższe pytania, sugeruję utworzyć stosowny wątek w dziale PIASKOWNICA.

#8 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 30 czerwca 2022, 23:04
Napisałeś, że podczas umieszczania starego bios jest problem z weryfikacją. Albo ja czegoś nie rozumiem, albo zrobiłeś błąd w trakcie pisania. Nawet ładując uszkodzony bios do sprawnej kości pamięci i tak programator musi Ci go poprawnie zweryfikować. Czasem wystarczy 1 zmieniony znak, aby laptop nie wystartował, dlatego ta weryfikacja musi poprawnie przechodzić.
Klikasz "erase" zanim zaprogramujez,?

Nie odpisałeś, czy wgrywasz wsad klipsem - to może (nie musi) być przyczyną problemów. Możesz wyczyścić nóżki kości izopropanolem (warstwa topnika bywa barierą dla komunikacji).

Wgraj wsad od Vogelka, a o ME w międzyczasie doczytaj.

#9 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 1 lipca 2022, 11:23
ctro napisał(a):Napisałeś, że podczas umieszczania starego bios jest problem z weryfikacją. Albo ja czegoś nie rozumiem, albo zrobiłeś błąd w trakcie pisania. Nawet ładując uszkodzony bios do sprawnej kości pamięci i tak programator musi Ci go poprawnie zweryfikować. Czasem wystarczy 1 zmieniony znak, aby laptop nie wystartował, dlatego ta weryfikacja musi poprawnie przechodzić.
Klikasz "erase" zanim zaprogramujez,?

Nie odpisałeś, czy wgrywasz wsad klipsem - to może (nie musi) być przyczyną problemów. Możesz wyczyścić nóżki kości izopropanolem (warstwa topnika bywa barierą dla komunikacji).

Wgraj wsad od Vogelka, a o ME w międzyczasie doczytaj.

Faktycznie, bo po wgraniu wsadu od Vogelka też pokazał się błąd weryfikacji, zniknął po ponownym umieszczeniu kości w programatorze.
Niemniej w starym BIOSie o ile pamiętam w każdym przypadku był problem z weryfikacją - zarówno na starej jak i na nowej kości, a wsad wrzucałem i weryfikowałem kilka razy poprawiając kość w programatorze.
Zawsze robię "erase" zanim wrzucę nowy wsad.
Kość zawsze wylutowuję.
Niestety nie jestem w stanie jeszcze zweryfikować wsadu, bo przy wyjmowaniu kości z programatora ułamała się jedna z nóżek i muszę kupić nową. Będzie w poniedziałek.

#10 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 1 lipca 2022, 11:50
Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako offtop.
Polecam taki upgrade EZP2019+ (sprawdź, czy masz dokładnie taką płytkę):
https://youtu.be/8_sCP9a56cw

#11 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 4 lipca 2022, 13:45
Po wrzuceniu wsadu i wlutowaniu kości - diody się zapalają, wiatrak nie chodzi, brak obrazu i wyłączyć laptopa można tylko przez wyjęcie wtyczki, na przycisk brak reakcji.
Zauważyłem też, że chłodzenie jest tak nagrzane, że parzy.

#12 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 4 lipca 2022, 15:26
Temat wątku wykracza już poza obszar BIOS.
Załóż dodatkowy wątek w dziale "naprawa laptopów" z wszyatkimi danymi laptopa i z pomiarem rezystancji wszystkich cewek do masy.
Ten temat zostaw otwarty, może jeszcze będzie trzeba do niego wrócić.

#13 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 4 lipca 2022, 18:04
Tu jest problem jakiejś innej natury, bo laptop przed wylutowaniem odpalał się i pokazywał obraz.
Niemniej niestety nie potrafię posługiwać się miernikiem, więc nie pomierzę, ale z drugiej strony co mogło pójść nie tak przy wylutowywaniu?

Jako, że Vogelek dał dobry wsad to poproszę o PayPal lub nr konta w PW w celu przekazania nagrody.

#14 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 25 lipca 2022, 22:59
Czy jest taka opcja, że podany przez Vogelka wsad BIOS może być nie do tego modelu?
Mam wrażenie, że problem zaczyna się i kończy właśnie na BIOSie.

#15 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 26 lipca 2022, 09:04
Jeśli kość bios nie była ściągana hotair tylko zwykłą lutownicą, to mogła być ściągana na siłę i mogłeś naderwać któreś ścieżki. Trzeba je pooglądać pod mikroskopem i
razie konieczności przelutować (dodać drut).
Musisz albo mieć trochę samozaparcia do nauki, bo obsługa miernika jest najprostsza z tego wszystkiego, albo oddać komuś laptopa do naprawy.
Programator sypiący błędami weryfikacji też nie wróży nic dobrego, a wsad od Vogelka powinien pasować.

#16 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 26 lipca 2022, 11:56
Kość ściągana hotairem, ścieżki całe, a nawet jakby były uszkodzone to znam się na "drutowaniu"...
Wsad wrzuca się dobrze, weryfikacja też pozytywna, pytanie czy bez ME regionu z tego laptopa wsad od Vogelka będzie działać? Po włączeniu grafika i procesor szybko się grzeją, ale nie działa wiatrak i nie ma obrazu. Z płytą nie było robione nic poza wylutowaniem kości BIOS, ale myślałem, żeby spróbować przelutować jeszcze KBC...

#17 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 26 lipca 2022, 14:36
W zasadzie bios od Vogelka jest z identycznej maszyny, ale jest w dziale "pliki bios do weryfikacji", więc jego funkcjonalność nie została potwierdzona przez różne osoby z forum.

Możesz sprawdzić jeszcze inne wsady, które zaproponował (+ ew. czyszczenie ME jeśli nie został opisany jako wyczyszczony), ale są już z HM76 zamiast HM77, czyli bez czyszczenia ME możesz "uceglić" maszynę.
1. post163886.html#p163886
2. post132067.html#p132067

Edit:
Udało mi się wyciągnąć info, że w Twoim wsadzie jest ME:
Fixed: Yes
Base: 3000h
Address: FF803000h
Offset: 3000h
Full size: 1FD000h (2084864)
Version: 8.1.0.1248

Niestety mój soft nie chce zrobić decomposition tego wsadu BIOS.

#18 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Vogelek23 26 lipca 2022, 18:26
Wsad BIOS, który zamieściłem, jest wsadem z wyczyszczonym, najnowszym dostępnym dla tej platformy regionem ME - jeśli płyta nie startuje Ci na nim, to wróć do oryginalnego wsadu, na którym płyta wcześniej startowała. Jeśli nadal będzie ten sam problem, to najprawdopodobniej uszkodziłeś coś podczas lutowania i wtedy żaden BIOS tu nie pomoże. Zwłaszcza, że wspomniałeś o wysokiej temperaturze radiatora, co tym bardziej nie wróży nic dobrego.

#19 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 30 lipca 2022, 11:58
No i faktycznie po wsadzie przesłanym przez kolegę @ctro jest to samo.
Kość raczej dobrze przylutowana:

Obrazek

Czy mógł paść chipset, KBC albo grafika?

Następne odpowiedzi w tamtym temacie.

#20 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 30 lipca 2022, 12:25
Wgraj z powrotem oryginalny wsad. Jeśli został poprawnie zgrany, to powinien uruchamiać się z takimi samymi problemami, jak pierwotnie.
Jeśli tak będzie, to musisz szukać poprawnego wsadu bios dla Twojej płyty aż do skutku.
Jeśli nie, to poszukaj zdjęcia obszaru kości bios i zobacz, czy czegoś przez przypadek nie zdjąłeś z płyty albo nie uszkodziłeś rezystora przy kości.
Posprawdzaj przejścia między nogami bios, a najbliższymi odsłoniętymi punktami, na których można zarobić pomiar.

[SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2022, 12:25