• Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

#1 Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

przez lock99 5 lipca 2022, 11:57
Cześć
Proszę o pomoc w naprawie bieżni do biegania
Bieżnia po podłączeniu zasilania delikatnie miga panelem kontrolnym (częstotliwość ok 0.5sek), nie rozświetla się całkowicie.
Wymieniłem SD20A60FA - układ miał zwarcia na nogach zaznaczonych na zdjęciu (układ wyjęty z płyty)
Niestety objaw dalej taki sam. Sprawdziłem miernikiem całą drobnicę (mosfety, diody, rezystory, przekaźniki i kondensatory) - wydają się ok.
Zastanawia mnie niska rezystancja między n.6 a n.7 układu M9S8MP16V, czy jest normalna?
Do czego służy ten układ, czy jest on zaprogramowany czy wystarczy go wymienić?
Niestety sama bieżnia jest daleko ode mnie, mam tylko płytkę zasilającą (dwie połączone pinami).
Po podmianie tego modułu bieżnia działa, chciałbym jednak naprawić stary moduł.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2022, 11:57

#2 Re: Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

przez xamledyD 5 lipca 2022, 13:52
Witam.
Układ to MC9S08MP16 łączący w sobie m.in. mikroprocesor, pamięć RAM i ROM. Niska rezystancja pomiędzy jego wyprowadzeniami n. 6 i n. 7 świadczy o jego uszkodzeniu.
Sama wymiana układu nie wystarczy, gdyż jest on programowalny. Odczytanie zawartości ze sprawnego układu może być niemożliwe jeśli układ jest zabezpieczony przed odczytem.
Nota katalogowa układu w załączniku.
Pozdrawiam

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

przez lock99 6 lipca 2022, 10:11
Mogę mieć dostęp do sprawnego urządzenia, tylko czy orientujesz się, czym mogę go zaprogramować (jakim programatorem)?

#4 Re: Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny  [ROZWIĄZANY]

przez xamledyD 6 lipca 2022, 11:10
Ten układ na liście wspieranych układów ma m.in. PEmicro Cyclone LC Universal ISP Programmer, ale może ktoś na Forum podpowie coś lepszego i bardziej przystępnego cenowo.
Jednak nawet najlepszy programator nie pomoże jeśli okaże się że kod programu jest chroniony przed odczytem - wówczas nawet dostęp do programatora i sprawnego urządzenia nie pozwoli na odczyt zawartości sprawnego układu.
Pozdrawiam

#5 Re: Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

przez lock99 7 lipca 2022, 14:16
Dziękuje za informację

Re: Bieżnia HK Runner - miga panel kontrolny

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2022, 14:16