• Emaile z forum w nieprawidlowym języku

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by ctro 10 July 2022, 20:28
Nie zmieniałem języka, a otrzymuję powiadomienia z zagranicznymi wstawkami:
Image

Czy można to poprawić?

Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Google Adsense [BOT] 10 July 2022, 20:28

#2 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Vogelek23 11 July 2022, 08:17
Proszę o potwierdzenie, czy wiadomość z ukraińskim nagłówkiem była wysłana przeze mnie - jeśli tak, to ja mam ustawiony język ukraiński jako domyślny (testuję świeżo wdrożone tłumaczenia) i wygląda na to, że nagłówek ustawia się domyślnie w języku nadawcy.

#3 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by ctro 11 July 2022, 08:49
Faktycznie tylko od Ciebie.
Jeśli Ty zatwierdzisz wątek, dodasz notatkę lub puścisz PV to idzie nagłówek cyrylicą.
Przeplatane z PW od innych osób z polskim nagłówkiem.

#4 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Lesio23 11 July 2022, 08:52
U mnie również taki sam problem jak u autora.

"Форум ELVIKOM - Twój wątek został zaakceptowany"

#5 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Vogelek23 11 July 2022, 11:06
Spojrzę na to dziś wieczorem - w tej materii nic nigdy nie zmieniałem w skrypcie, więc wygląda na to, że jest to bug po stronie samego phpBB. W teorii język nagłówka powinien się ustawiać taki, jaki jest język ODBIORCY wiadomości, a nie nadawcy - no ale teoria swoje, a praktyka swoje, jak to w życiu ;)

Prosiłbym jeszcze o potwierdzenie powyższego inną metodą - zmieniłem teraz swój język na niemiecki i wysłałem Wam PW. Jeśli dostaniecie powiadomienia z niemieckim nagłówkiem, to mamy stuprocentowe potwierdzenie problemu.

#6 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Lesio23 11 July 2022, 11:14
Dostałem już poprawną wiadomość, po polsku z tym, że wcześniej było Форум ELVIKOM a teraz jest ELVIKOM forum, czyli zamieniona kolejność słów.

#7 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Vogelek23 11 July 2022, 11:53
Lesio23 wrote:Dostałem już poprawną wiadomość, po polsku z tym, że (...) teraz jest ELVIKOM forum, czyli zamieniona kolejność słów.
Czyli dostałeś niemiecki nagłówek - co potwierdza w 100% teorię, że język nagłówka ustawia się taki, jaki jest język domyślny moderatora lub osoby, która wysyła PW. Zastanawiam się tylko, czy to rzeczywiście bug czy może raczej celowe działanie skryptu - skontaktuję się jeszcze z twórcami phpBB i zapytam ich o to.

#8 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by ctro 11 July 2022, 12:11
Jeszcze przy przełaczaniu na główną stronę mamy coś takiego w wersji PL:
Rozumiem, że chodzi o "prosimy o pokój na Ukrainie" :)
Image

#9 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku

by Vogelek23 11 July 2022, 14:11
ctro wrote:Jeszcze przy przełaczaniu na główną stronę mamy coś takiego w wersji PL:
Akurat ten napis jest celowo po ukraińsku w każdej wersji językowej.

#10 Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku  [SOLVED]

by Vogelek23 11 July 2022, 21:39
OK, zrobiłem "rozpoznanie w terenie" i ustaliłem, że w oryginalnym skrypcie phpBB nazwa forum dla nagłówka mailera pobierana jest wprost z bazy danych. Domyślnie skrypt phpBB nie jest przystosowany w żaden sposób na wielojęzyczność. Nazwa i opis forum, nazwy i opisy działów, zasady działów i parę innych - te wszystkie pozycje są wpisywane wprost i wyświetlane użytkownikom w jednym, głównym języku. Dlatego podstawowy skrypt phpBB nie musi dbać o to, czy nagłówek jest wysyłany w języku nadawcy, czy odbiorcy - po prostu wysyła nazwę forum z bazy danych i tyle. U nas jest zgoła odmiennie - podstawowy skrypt został bardzo zmodyfikowany, aby w ogóle można było wprowadzić wielojęzyczność, toteż nazwa forum pobiera się nie z bazy danych, lecz z plików językowych. A że nazwa forum została przetłumaczona na wszystkie języki, skrypt pobierał sobie ją z pliku językowego, ale akurat nadawcy wiadomości, bo tak to ktoś napisał od strony kodu.

Doszedłem zatem do wniosku, że dużo więcej "zachodu" (dodatkowy kod i ekstra zapytania w bazie danych, aby nazwa forum była pobierana z plików językowych odbiorcy wiadomości) będzie z przystosowaniem skryptu messengera do zróżnicowanej językowo nazwy forum, niż jej ujednolicenie - dlatego od teraz nazwa forum w każdym języku brzmi "Forum ELVIKOM" i bez względu na to, jaki język ma ustawiony moderator czy osoba, wysyłająca PW, w nagłówku zawsze będzie ta polska, oryginalna i podstawowa forma.

Dziękuję Kolegom serdecznie za poświęcony czas. Autora zgłoszenia nagradzam skromnym bonusem punktowym.

Re: Emaile z forum w nieprawidlowym języku  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 11 July 2022, 21:39