• Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

przez ocho8 12 lipca 2022, 16:45
Siema, swojego czasu nabyłem gtx'a z myślą o naprawie. Karta miała zwarcie na linii 12v, po wymianie dwóch DrMOS'ów (dwa środkowe, zdjęcie) zwarcie zniknęło i karta się uruchamia.
Niestety nie daję żadnego obrazu. Sprawdzam ją z procesorem 7900X i płytką X299.
Z inną sprawną kartą nadal tylko ta sprawna jest wykrywana. Brak informacji w menadżerze zadań o naprawianej karcie.
Napięcia są, vcore 0.9v, mem 1.5v. LDO EM5103 jest zasilane i z tego co sprawdzałem sprawne. Wszystkie pomiary itp. wypisałem na zdjęciu poniżej.
Programowałem już bios'a niestety nic to nie zmieniło.
Jeśli wykonam jakieś nowe pomiary będę je umieszczał na zdjęciu.
Proszę i z góry dziękuję za pomoc :mrgreen:
Obrazek

Re: Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2022, 16:45

#2 Re: Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

przez matic 12 lipca 2022, 20:00
ocho8 napisał(a):LDO EM5103 jest zasilane i z tego co sprawdzałem sprawne.
Hello!
Are the voltage measurements on pins 1, 7, 8 of this chip correct?

Measure the voltages to ground on points A, B, C, D:
Obrazek Obrazek

#3 Re: Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

przez ocho8 13 lipca 2022, 09:52
Yea, they are correct. A: 12v B/C/D: 3.3v but weird thing happens. I put the card in to x8 slot and it works just normal.
edit. now its working in x16 also.. And SLI is also working i guess card fixed?

#4 Re: Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

przez ocho8 15 lipca 2022, 17:46
Po wymianie kondensatorów karta również w 100% stabilna więc i sprawna

Re: Gainward GTX 670 - po naprawie brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 15 lipca 2022, 17:46