• Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Misiekud 2 Червня 2022, 20:26
Witam kolegów,

Przeszukałem różne wątki i tematy, lecz niestety nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Muszę zatem prosić Was o pomoc. Poniżej najprościej postaram się opisać problem.

Jakiś czas temu kupiłem dwie stacje BGA LY IR6500 v.2. Stacja posiada REX C100 oraz PC410.
Jedna z nich działała bardzo dobrze, jednak została przekazana do pracy komu innemu.
Z drugą mam problem. Temperatura odczytywana i wskazywana na PC410 jest znacząco zaniżona niż realnie występująca obok układu.
Dodatkowo posiłkuje się miernikiem UT139C oraz pirometrem.
Na początku profilu grzania różnica jest rzędu 5-10 stopni, pod koniec jest to kilkadziesiąt stopni.
Układ już pływa, a PV na kontrolerze wskazuje około 170-180 stopni.
Na pierwszej stacji takich problemów nie było, różnice znajdowały się w granicach błędu 1-2 stopni.
Kupiłem nową sondę pomiarową do testu, problem bez zmian.
Dodatkowo zauważyłem, że cyfry kontrolera w polu SV mrugają zmieniając się na ułamek sekundy na 0. Po rozgrzaniu układu problem minimalnie znika. Widać to na poniższym filmie.
https://youtube.com/shorts/AdfLq3CYI60?feature=share
Przykład różnicy temperatur poniżej:
https://youtube.com/shorts/qocKk-YWs_Y?feature=share
Dodatkowo zdjęcie z końcowego grzania testowego, kolejnego już:
Зображення

Zastanawiałem się czy problem nie leży w ustawieniach PC410. U mnie wyglądają tak:
prog=idel ; tunE=off ; ProP=5 ; Int.t=300 ; dEr.t=45 ; H c.t=1.0 ; Loc=808 ; SP H=400 ; SP L=0 ; H PL=100.0 ; SnbP=0.0 ; OFst=0 ; C F=C ; Addr=0.1 ; bAud=19.2 ;

Proszę Was o podpowiedzi co mogę spróbować sprawdzić, zmienić lub gdzie może leżeć problem w mojej maszynie. W takim stanie, nie widzę sensu i możliwości pracy z nią.
Do sterowania używam oprogramowania PSOFT, kolegi z tego forum.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Michał.

Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Google Adsense [BOT] 2 Червня 2022, 20:26

#2 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

matic 2 Червня 2022, 20:41
Hello!

Immerse both thermal couples (those of BGA station and UT139C) into a boiling water and check the differences between the displayed temperatures.

#3 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Misiekud 2 Червня 2022, 21:44
Przy umieszczeniu czujników w czajniku, nie widać różnic w temperaturach. Testowane dwie różne sondy w BGA:
Зображення
Зображення

Po ustawieniu czujników na płycie, problem wraca:
Зображення
Зображення

Przy uruchomionym programie i z włożonymi sondami do wody, problem też chyba występuje:
Зображення

Może sterowanie z komputera zakłóca pracę PC4140?
Może przeinstalować PSOFT, bo pracował bez zmian z poprzednią stacją.
Jakieś sugestie? Z góry dziękuję!

#4 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

mayss 2 Червня 2022, 22:43
Zwróc uwagę że termopary zakończone są kulką. Jeżeli zawsze w odpowiedniej pozycji i docisku będą dotykać płyty to będziesz miał powtarzalny pomiar. Przynajmniej u siebie tak miałem. Zmieniłem górną termoparę wtedy na taką gęsią szyję i zamontowałem na stałe obok górnego podgrzewacza w ten sposób zawsze opuszczała się razem z grzałka w ten sam sposób.

Зображення

#5 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

matic 3 Червня 2022, 06:54
Repeat the test with a boiling water, while the profile on the BGA machine is running, but this time with the top heater disconnected.

#6 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Misiekud 4 Червня 2022, 09:08
mayss написав:Zwróc uwagę że termopary zakończone są kulką. Jeżeli zawsze w odpowiedniej pozycji i docisku będą dotykać płyty to będziesz miał powtarzalny pomiar. Przynajmniej u siebie tak miałem. Zmieniłem górną termoparę wtedy na taką gęsią szyję i zamontowałem na stałe obok górnego podgrzewacza w ten sposób zawsze opuszczała się razem z grzałka w ten sam sposób.

Fajny pomysł z tą "szyją" kupię sobie taką.
Nie zmienia to jednak faktu, że na poprzedniej stacji pomiary miałem prawidłowe na obu termoparach. Teraz sterownik pokazuje co innego, niż miernik.

matic написав:Repeat the test with a boiling water, while the profile on the BGA machine is running, but this time with the top heater disconnected.

Jeszcze nie zrobiłem tego testu, dzisiaj spróbuję.

Wykonałem za to inne pomiary.
Uruchomiłem profil bezpośrednio z PC410, cyfry wtedy nie mrugają (jak na filmach z OP) i rozstrzał temperatur jest mniejszy, ale jest to nadal 10-15 stopni.
Dodatkowo później zauważyłem, że komputer bardzo często gubi i odzyskuje połączenie ze sterownikiem. Może jest uszkodzony PC410, albo kabel.
Przy odłączonej górnej grzałce rozstrzał temperatur też występuje.
Testowane przy zamianach termopar pomiędzy miernikiem i BGA.
Зображення
Przeinstalowałem PSOFT, ale nic to nie zmieniło. W programie widzę poprzednie profile, może trzeba wyczyścić dane w kompie....ale nie wiem gdzie.
Czy istnieje opcja resetu PC410??
Nie mam więcej pomysłów :frustry:

#7 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

matic 4 Червня 2022, 14:57
Misiekud написав:Czy istnieje opcja resetu PC410??
There is no such option.

If you have an option, test the machine with another PC410 controller. There is no need to disassemble the machine in this case. The inside parts of PC410 can be pulled out of external plastic housing.

If you don't have this option, it is need to disassemble the machine and check the wires between the PC410 controller and thermocouple connector on the housing of the machine.

#8 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Misiekud 23 Липня 2022, 16:29
Witam,
Dalej się męczę. Niestety nie mam innego kontrolera na podmianę.
Sprawdziłem okablowanie i wygląda na prawidłowo podłączone.
Zmieniłem pewne ustawienia w PC410 i różnica między odczytami na kontrolerze, a mierniku zewnętrznym jakby się zmniejszyła.
Być może cały szkopuł leży po stronie ustawień parametrów sterownika.
Czy mógłby któryś z kolegów sprawdzić jakie ma poniższe ustawienia na swoim działającym PC410?
prog=idel ; tunE=off ; ProP=5 ; Int.t=300 ; dEr.t=45 ; H c.t=1.0 ; Loc=808 ; SP H=400 ; SP L=0 ; H PL=100.0 ; SnbP=0.0 ; OFst=0 ; C F=C ; Addr=0.1 ; bAud=19.2 ;
Z góry bardzo dziękuję.

#9 Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

matic 24 Липня 2022, 07:10
PC410 controller PID settings has nothing to do with inaccurate temperature measurements. The only setting that may affect this is the thermocouple type setting, but you have a fake (not a genuine one) PC410 controller, which doesn't have this setting at all - the thermocouple type is factory set to K-type and can not be changed at all.

Your PC410 controller is most likely damaged.

Re: Błędny pomiar temperatury sterownika PC410 w stacji BGA

Google Adsense [BOT] 24 Липня 2022, 07:10
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей