• Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

by esteDOG 29 July 2022, 15:09
Witam,

Trafiła do mnie karta graficzna z dość dziwnym problemem, w mojej ocenie.

Pacjent: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB (oznaczenie płyty: GV-N1080G1 GAMING-8GD)
Problem:
Karta zaraz po włączeniu komputera uruchamia wentylatory, które kręcą się przez cały czas ze stałą (na oko 20%) prędkością. Przez cały czas kiedy jest zasilana podawane jest stałe napięcie na wentylatory. Po wejściu w system i obciążeniu karty - mówię nawet o drobnej czynności jak uruchomienie YouTuba - wentylatory rozkręcają się na 100% i już nie wrócą do nominalnej wartości do momentu zresetowania komputera. HWMonitor podaje 0 RPM, z kolei w MSI Afterburnerze nawet jak chcę manualnie sterować szybkością wentylatorów to nie mogę.

Z historii karty wiem, że ktoś podmienił kiedyś chłodzenie. Zamiast oryginalnego jest wstawione chłodzenie Windforce. Poniżej zdjęcia.

Takie powinno być:
Image

Takie jest zamontowane:
Image

Na pierwszy rzut oka wydają się podobne, ale główna różnica polega na tym że chłodzenie oryginalne (od wersji G1 Gaming) miało dwa LED'y w górnej części z napisem "GIGABYTE" oraz funkcją "FAN STOP". Obecne chłodzenie nie posiada tych układów więc wtyczki nie są wpięte.
Tutaj pojawia się kolejny element układanki - nominalnie karta trafiła do serwisu z oryginalnym chłodzeniem i problemem nie odpalających się wiatraków (podobno cały czas wisiał czerwony napis "FAN STOP"). Nie wiem jaki dalej był etap diagnostyki i co skłoniło kogoś do podmiany chłodzenia całkowicie.

Z rzeczy które ja wykluczyłem to problem na poziomie oprogramowania. Ewidentnie problem stanowi jakiś element na płycie, bądź niewłaściwe chłodzenie. Przez chwilę zastanawiałem się czy karta jest w stanie wykryć fakt, że wiatraki podłączone są do złącza J12 a pozostałe dwa złącza są nieobstawione - stąd taki objaw.

Zdjęcie płyty i oznaczone złącza (czerwone nie wpięte, w zielone wpięte wiatraki):
Image

Czy ktoś ma może sugestie, od czego zacząć dalszą diagnozę?

Pozdrawiam.

Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

by Google Adsense [BOT] 29 July 2022, 15:09

#2 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - problem z wentylatorami

by ado 29 July 2022, 21:27
Witam dodaję schemat z GTX1080, dla zrozumienia jak to jest podłączone.
Image

#3 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - problem z wentylatorami

by esteDOG 1 August 2022, 10:07
ado wrote:Witam dodaję schemat z GTX1080, dla zrozumienia jak to jest podłączone. [ Obrazek ]

Dziękuję za podesłanie schematu. Z tego co z niego zrozumiałem to brak podłączenia dwóch pozostałych wtyczek nie powinien wpłynąć na pracę wiatraków podłączonych do J12.

Sprawdziłem pozostałe elementy widoczne na schemacie - wszystkie są sprawne. Oczywiście nie wiem gdzie dalej prowadzą ścieżki.

Z dodatkowych informacji to wiatraki są nowe, sprawdzałem również na innych - wszędzie ten sam objaw.

#4 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - problem z wentylatorami

by esteDOG 2 August 2022, 13:41
ado wrote:Witam dodaję schemat z GTX1080, dla zrozumienia jak to jest podłączone. [ Obrazek ]

Jest dostępny może gdzieś pełen schemat do wykupienia albo pobrania? Nie mogę znaleźć w żadnej bazie, chciałbym prześledzić całą ścieżkę poszczególnych pinów i być może znaleźć przyczynę takiego zachowania układu chłodzenia.

EDIT:
Po doczytaniu p. 7 zasad działu założyłem wątek w odpowiednim miejscu. Niepotrzebnie zrobiłem posta, edytuje bo nie wiem jak wykasować.

#5 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami  [SOLVED]

by Vogelek23 2 August 2022, 14:27
esteDOG wrote:Jest dostępny może gdzieś pełen schemat do wykupienia albo pobrania?
Na chwilę obecną żadna dokumentacja do tej karty nie jest, niestety, dostępna.

esteDOG wrote:Z tego co z niego zrozumiałem to brak podłączenia dwóch pozostałych wtyczek nie powinien wpłynąć na pracę wiatraków podłączonych do J12.
Ja myślę inaczej - karta steruje wentylatorami na podstawie informacji z samych wentylatorów (sygnały FAN_TACH). Jeśli któryś wentylator nie jest podłączony, brakuje sygnału FAN_TACH i mikrokontroler, regulujący prędkość obrotową wentylatorów sygnałami FAN_PWM, nie "widząc" części pracujących wentylatorów, ustawia pozostałe w tryb pracy awaryjnej. Po prostu mikrokontroler "myśli", że dwa z trzech wentylatorów zatarły się i zatrzymały, dlatego prewencyjnie ustawia jedyny "widoczny" wentylator na maksimum przy jakimkolwiek obciążeniu, aby nie dopuścić do przegrzania GPU.

#6 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

by esteDOG 3 August 2022, 09:05
Vogelek23 wrote:Ja myślę inaczej - karta steruje wentylatorami na podstawie informacji z samych wentylatorów (sygnały FAN_TACH). Jeśli któryś wentylator nie jest podłączony, brakuje sygnału FAN_TACH i mikrokontroler, regulujący prędkość obrotową wentylatorów sygnałami FAN_PWM, nie "widząc" części pracujących wentylatorów, ustawia pozostałe w tryb pracy awaryjnej. Po prostu mikrokontroler "myśli", że dwa z trzech wentylatorów zatarły się i zatrzymały, dlatego prewencyjnie ustawia jedyny "widoczny" wentylator na maksimum przy jakimkolwiek obciążeniu, aby nie dopuścić do przegrzania GPU.

Dziękuję za odpowiedź, nie wiedziałem że karta steruje wentylatorami na podstawie informacji z samych wentylatorów i że jest takie zjawisko jak stan alarmowy w momencie problemów z jednym z nich.

Aczkolwiek wszystkie wentylatory są podłączone szeregowo do wtyczki J12. Tak jak w oryginalnym chłodzeniu. Dwie nie obsadzone wtyczki są odpowiedzialne za podświetlenie napisu GIGABYTE (z tego co wiem, zmieniał on kolor w zależności od temperatury karty) oraz alarmu FAN STOP. Z tego co zrozumiałem z kawałka schematu który został wrzucony to nie ma połączenia pomiędzy sygnałami FAN_TACH i FAN_PWM a tymi dwoma wtyczkami u góry karty.

Czy odczyt RPM w systemie jest odczytywany bezpośrednio z wentylatorów po linii FAN_TACH? Jeżeli tak, to wynikałoby z tego, że coś padło na linii FAN_TACH i CPU nie dostaje informacji o aktualnych obrotach tylko wyświetla 0RPM co uruchamia stan alarmowy.

Chyba, że coś źle odczytuje.

#7 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

by Vogelek23 3 August 2022, 20:48
esteDOG wrote:Aczkolwiek wszystkie wentylatory są podłączone szeregowo do wtyczki J12. Tak jak w oryginalnym chłodzeniu.
A jakie oznaczenia na laminacie mają te dwa pozostałe, nieobsadzone gniazda?

#8 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

by esteDOG 4 August 2022, 17:49
Vogelek23 wrote:A jakie oznaczenia na laminacie mają te dwa pozostałe, nieobsadzone gniazda?

Przepraszam nie spojrzałem a zaraz po pracy wróciłem do tematu i jak się okazuje udało mi się problem rozwiązać.

Poszedłem drogą, w której założyłem przerwę w połączeniu FAN_TACH. Linia ta z pinu numer 2 złącza J12 prowadzi do układu oznaczonego U550 na nóżkę nr 31.

Image
Zrzut ze schematu karty GTX 1080 AORUS 8GB - to połączenie akurat 1:1 odpowiada GIGABYTE 1080 G1 GAMING 8GB

Jak się okazało na tej linii (kawałek za wtyczką) doszło do przerwania ścieżki, w skutek mechanicznego uszkodzenia. Uszkodzenie było na tyle głębokie, że czarny laminat utrudniał spostrzeżenie przerwanej ścieżki.

Przywróciłem połączenie i wentylatory pracują prawidłowo. Dziękuję za informację o trybie awaryjnym przy braku sygnału FAN_TACH.

Temat zamykam.