• Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

przez esteDOG 29 lipca 2022, 15:09
Witam,

Trafiła do mnie karta graficzna z dość dziwnym problemem, w mojej ocenie.

Pacjent: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB (oznaczenie płyty: GV-N1080G1 GAMING-8GD)
Problem:
Karta zaraz po włączeniu komputera uruchamia wentylatory, które kręcą się przez cały czas ze stałą (na oko 20%) prędkością. Przez cały czas kiedy jest zasilana podawane jest stałe napięcie na wentylatory. Po wejściu w system i obciążeniu karty - mówię nawet o drobnej czynności jak uruchomienie YouTuba - wentylatory rozkręcają się na 100% i już nie wrócą do nominalnej wartości do momentu zresetowania komputera. HWMonitor podaje 0 RPM, z kolei w MSI Afterburnerze nawet jak chcę manualnie sterować szybkością wentylatorów to nie mogę.

Z historii karty wiem, że ktoś podmienił kiedyś chłodzenie. Zamiast oryginalnego jest wstawione chłodzenie Windforce. Poniżej zdjęcia.

Takie powinno być:
Obrazek

Takie jest zamontowane:
Obrazek

Na pierwszy rzut oka wydają się podobne, ale główna różnica polega na tym że chłodzenie oryginalne (od wersji G1 Gaming) miało dwa LED'y w górnej części z napisem "GIGABYTE" oraz funkcją "FAN STOP". Obecne chłodzenie nie posiada tych układów więc wtyczki nie są wpięte.
Tutaj pojawia się kolejny element układanki - nominalnie karta trafiła do serwisu z oryginalnym chłodzeniem i problemem nie odpalających się wiatraków (podobno cały czas wisiał czerwony napis "FAN STOP"). Nie wiem jaki dalej był etap diagnostyki i co skłoniło kogoś do podmiany chłodzenia całkowicie.

Z rzeczy które ja wykluczyłem to problem na poziomie oprogramowania. Ewidentnie problem stanowi jakiś element na płycie, bądź niewłaściwe chłodzenie. Przez chwilę zastanawiałem się czy karta jest w stanie wykryć fakt, że wiatraki podłączone są do złącza J12 a pozostałe dwa złącza są nieobstawione - stąd taki objaw.

Zdjęcie płyty i oznaczone złącza (czerwone nie wpięte, w zielone wpięte wiatraki):
Obrazek

Czy ktoś ma może sugestie, od czego zacząć dalszą diagnozę?

Pozdrawiam.

Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2022, 15:09

#2 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - problem z wentylatorami

przez ado 29 lipca 2022, 21:27
Witam dodaję schemat z GTX1080, dla zrozumienia jak to jest podłączone.
Obrazek

#3 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - problem z wentylatorami

przez esteDOG 1 sierpnia 2022, 10:07
ado napisał(a):Witam dodaję schemat z GTX1080, dla zrozumienia jak to jest podłączone. [ Obrazek ]

Dziękuję za podesłanie schematu. Z tego co z niego zrozumiałem to brak podłączenia dwóch pozostałych wtyczek nie powinien wpłynąć na pracę wiatraków podłączonych do J12.

Sprawdziłem pozostałe elementy widoczne na schemacie - wszystkie są sprawne. Oczywiście nie wiem gdzie dalej prowadzą ścieżki.

Z dodatkowych informacji to wiatraki są nowe, sprawdzałem również na innych - wszędzie ten sam objaw.

#4 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - problem z wentylatorami

przez esteDOG 2 sierpnia 2022, 13:41
ado napisał(a):Witam dodaję schemat z GTX1080, dla zrozumienia jak to jest podłączone. [ Obrazek ]

Jest dostępny może gdzieś pełen schemat do wykupienia albo pobrania? Nie mogę znaleźć w żadnej bazie, chciałbym prześledzić całą ścieżkę poszczególnych pinów i być może znaleźć przyczynę takiego zachowania układu chłodzenia.

EDIT:
Po doczytaniu p. 7 zasad działu założyłem wątek w odpowiednim miejscu. Niepotrzebnie zrobiłem posta, edytuje bo nie wiem jak wykasować.

#5 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 2 sierpnia 2022, 14:27
esteDOG napisał(a):Jest dostępny może gdzieś pełen schemat do wykupienia albo pobrania?
Na chwilę obecną żadna dokumentacja do tej karty nie jest, niestety, dostępna.

esteDOG napisał(a):Z tego co z niego zrozumiałem to brak podłączenia dwóch pozostałych wtyczek nie powinien wpłynąć na pracę wiatraków podłączonych do J12.
Ja myślę inaczej - karta steruje wentylatorami na podstawie informacji z samych wentylatorów (sygnały FAN_TACH). Jeśli któryś wentylator nie jest podłączony, brakuje sygnału FAN_TACH i mikrokontroler, regulujący prędkość obrotową wentylatorów sygnałami FAN_PWM, nie "widząc" części pracujących wentylatorów, ustawia pozostałe w tryb pracy awaryjnej. Po prostu mikrokontroler "myśli", że dwa z trzech wentylatorów zatarły się i zatrzymały, dlatego prewencyjnie ustawia jedyny "widoczny" wentylator na maksimum przy jakimkolwiek obciążeniu, aby nie dopuścić do przegrzania GPU.

#6 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

przez esteDOG 3 sierpnia 2022, 09:05
Vogelek23 napisał(a):Ja myślę inaczej - karta steruje wentylatorami na podstawie informacji z samych wentylatorów (sygnały FAN_TACH). Jeśli któryś wentylator nie jest podłączony, brakuje sygnału FAN_TACH i mikrokontroler, regulujący prędkość obrotową wentylatorów sygnałami FAN_PWM, nie "widząc" części pracujących wentylatorów, ustawia pozostałe w tryb pracy awaryjnej. Po prostu mikrokontroler "myśli", że dwa z trzech wentylatorów zatarły się i zatrzymały, dlatego prewencyjnie ustawia jedyny "widoczny" wentylator na maksimum przy jakimkolwiek obciążeniu, aby nie dopuścić do przegrzania GPU.

Dziękuję za odpowiedź, nie wiedziałem że karta steruje wentylatorami na podstawie informacji z samych wentylatorów i że jest takie zjawisko jak stan alarmowy w momencie problemów z jednym z nich.

Aczkolwiek wszystkie wentylatory są podłączone szeregowo do wtyczki J12. Tak jak w oryginalnym chłodzeniu. Dwie nie obsadzone wtyczki są odpowiedzialne za podświetlenie napisu GIGABYTE (z tego co wiem, zmieniał on kolor w zależności od temperatury karty) oraz alarmu FAN STOP. Z tego co zrozumiałem z kawałka schematu który został wrzucony to nie ma połączenia pomiędzy sygnałami FAN_TACH i FAN_PWM a tymi dwoma wtyczkami u góry karty.

Czy odczyt RPM w systemie jest odczytywany bezpośrednio z wentylatorów po linii FAN_TACH? Jeżeli tak, to wynikałoby z tego, że coś padło na linii FAN_TACH i CPU nie dostaje informacji o aktualnych obrotach tylko wyświetla 0RPM co uruchamia stan alarmowy.

Chyba, że coś źle odczytuje.

#7 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

przez Vogelek23 3 sierpnia 2022, 20:48
esteDOG napisał(a):Aczkolwiek wszystkie wentylatory są podłączone szeregowo do wtyczki J12. Tak jak w oryginalnym chłodzeniu.
A jakie oznaczenia na laminacie mają te dwa pozostałe, nieobsadzone gniazda?

#8 Re: Gigabyte 1080 GTX G1 GAMING 8GB - GV-N1080G1 GAMING-8GD - problem z wentylatorami

przez esteDOG 4 sierpnia 2022, 17:49
Vogelek23 napisał(a):A jakie oznaczenia na laminacie mają te dwa pozostałe, nieobsadzone gniazda?

Przepraszam nie spojrzałem a zaraz po pracy wróciłem do tematu i jak się okazuje udało mi się problem rozwiązać.

Poszedłem drogą, w której założyłem przerwę w połączeniu FAN_TACH. Linia ta z pinu numer 2 złącza J12 prowadzi do układu oznaczonego U550 na nóżkę nr 31.

Obrazek
Zrzut ze schematu karty GTX 1080 AORUS 8GB - to połączenie akurat 1:1 odpowiada GIGABYTE 1080 G1 GAMING 8GB

Jak się okazało na tej linii (kawałek za wtyczką) doszło do przerwania ścieżki, w skutek mechanicznego uszkodzenia. Uszkodzenie było na tyle głębokie, że czarny laminat utrudniał spostrzeżenie przerwanej ścieżki.

Przywróciłem połączenie i wentylatory pracują prawidłowo. Dziękuję za informację o trybie awaryjnym przy braku sygnału FAN_TACH.

Temat zamykam.