• Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez PrEzEz96 2 sierpnia 2022, 11:37
Cześć, trafił do mnie malutki intel NUC z płytą NUC8BEB. Od klienta dostałem informację iż sprzęt po podpięciu zasilacza pokazał dymek i przestał działać.
Po rozebraniu zlokalizowałem uszkodzony element oznaczony poniżej. Jest ktoś w stanie pomóc określić co to za element?

Sprzęt podpięty pod zasilacz pobiera 0,075A.

Obrazek

Obrazek

Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2022, 11:37

#2 Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2  [ROZWIĄZANY]

przez matic 2 sierpnia 2022, 12:18
Hello!

Burned chip is Silergy SY8288ARAC.

#3 Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez PrEzEz96 2 sierpnia 2022, 13:29
Dzięki za odpowiedź! :)

SY8288ARAC nie mogę znaleźć nigdzie wszędzie jest SY8288RAC jest on zamienny?

Jest dostępny jakiś schemat do tej płyty? Za co odpowiada ten element i skąd takie uszkodzenie mogło powstać?

#4 Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez matic 2 sierpnia 2022, 14:20
PrEzEz96 napisał(a):SY8288ARAC nie mogę znaleźć nigdzie wszędzie jest SY8288RAC jest on zamienny?
The SY8288ARAC is probably available at China only.
Is hard to say about the replacements, because the datasheet for this chips is not publicly available, but I think this two chips are not interchangeable.
Maybe you can replace this chip with SY8286ARAC, but I'm not sure. SY8286ARAC is available at Arvika (sklep.arvika.pl).
Be careful with the replacements, because the wrong replacement chip may cause additional damage to the board.

PrEzEz96 napisał(a):Jest dostępny jakiś schemat do tej płyty?
Of course not.

PrEzEz96 napisał(a):Za co odpowiada ten element
It's a switching DC/DC step-down controller chip.

PrEzEz96 napisał(a):i skąd takie uszkodzenie mogło powstać?
The chip itself usually fails for no particular reason.

#5 Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez PrEzEz96 5 sierpnia 2022, 14:02
Sprzęt ożył po naprawie laminatu i wymianie uszkodzonego elementu.
Jednak mam nadal problem z jego działaniem, sprzęt po podpięciu zasilania zachowuje się również.
Raz wystartuje i pobiera w okolicach 0,8a brak obrazu miga dioda włącznika na niebiesko, raz wystartuje w okolice 0,4a dioda miga na pomarańczowo a najczęściej po podpięciu sprzęt zachowuje się tak iż napięcie skacze w okolicy 0,120 - 0,350a świeci wówczas tylko dioda na płycie sata_pwr_stb po około minucie pobór zaczymuje się na 0,199a.

Szukałem biosu ale nigdzie nie znalazłem jedynie strona intela i plik .bio
Znalazłem wątek na forum że można wykapować ten plik 7zipem ale idąc dalej się pogubiłem.

Może ktoś pomoże co go może jeszcze boleć ;/

#6 Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez matic 5 sierpnia 2022, 18:41
- Measure the resistances to ground on all coils.
- Measure the voltages to ground on all coils, when the machine is turned on.

#7 Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez PrEzEz96 17 sierpnia 2022, 11:16
Sprzęt startował za każdym razem inaczej nie dawało mi to spokoju. Postanowiłem przylutować raz jeszcze układ SY8288ARAC i to był strzał w dziesiątkę.

Po zalutowaniu układu na nowo sprzęt włącza się i działa poprawnie! :)

Dziękuje Matic za identyfikację elementu

Re: Martwy Intel NUC BOXNUC8i3BEH2

przez Google Adsense [BOT] 17 sierpnia 2022, 11:16