• Miernik wybór

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Miernik wybór

przez witcher 12 sierpnia 2022, 14:26
Witam

Jaki polecacie miernik do pracy z laptopami? Początkujący poziom, bardziej do nauki diagnozowania problemów na poziomie podstawowym.

Re: Miernik wybór

przez Google Adsense [BOT] 12 sierpnia 2022, 14:26

#2 Re: Miernik wybór

przez clops35 12 sierpnia 2022, 14:56
Cześć,
uważam że odpowiedni jest miernik z automatyczną zmianą zakresów (przydatny do szybkiego pomiaru rezystancji i pojemności kondensatorów), przydaje się funkcja pomiaru częstotliwości zwłaszcza jeśli jeszcze nie posiadasz oscyloskopu i przede wszystkim powinien być szybki i dokładny.
Ja już kilka lat używam UT70B i sobie chwalę. Jest stosunkowo tani w razie pomyłki niewielka strata.
Dla mnie ten miernik ma jeszcze jedną bardzo przydatną funkcję, a mianowicie automatycznie wyłącza (usypia) się chyba po 30 minutach. Gdy zapomnisz go wyłączyć nie rozładuje się w nim bateria.
Za większe pieniądze wybierzesz coś dużo lepszego, ale jak dla mnie jest wystarczający i moim zdaniem nie warto przepłacać.
Po zakupie właśnie tego miernika warto wymienić bezpieczniki w nim na szybkie ceramiczne (nie zwłoczne) oryginalnie są szklane. Mój miernik nie posiadał plomb więc mogłem go otworzyć bez utraty gwarancji.

#3 Re: Miernik wybór

przez koloboro 15 sierpnia 2022, 09:34
Cześć.
Ja przesiadłem się z Unita na Brymena. I powiem że Unitem da się pomierzyć co trzeba ale Brymen to jakościowo (wyświetlacz), ergonomicznie zostawia Unita daleko w tyle.

#4 Re: Miernik wybór

przez clops35 15 sierpnia 2022, 10:27
koloboro napisał(a): Unitem da się pomierzyć co trzeba ale Brymen to jakościowo (wyświetlacz), ergonomicznie zostawia Unita daleko w tyle.
Tu masz rację wyświetlacz jest dość słabej jakości patrząc pod kątem słabo widać, ale przy dobrym świetle (a zakładam że takie powinno być przy stole do napraw) nie ma problemów z widocznością wyników pomiarów.
Też myślałem o przesiadce, ale ten nie chce się zepsuć :lol:
Jaki model Brymen'a używasz?

#5 Re: Miernik wybór

przez koloboro 15 sierpnia 2022, 11:40
BM836

#6 Re: Miernik wybór

przez Vogelek23 15 sierpnia 2022, 14:58
Jeśli chodzi o UNI-T, oryginalne multimetry tej chińskiej firmy Uni-Trend są naprawdę przyzwoitej jakości w stosunku do ceny i posiadają międzynarodowe certyfikaty ISO. Niestety, na rynku (polskim też) można trafić na podróbki z oryginalnym logo - ja trafiłem na dwa takie na Allegro i powiem szczerze, że chyba nawet nie leżały obok oryginalnych UNI-Tów, bo przepaść między nimi jest ogromna (np. podróbka ma zwłokę w sygnalizacji zwarć ok. 0.7s, oryginał ma czas reakcji na poziomie pojedynczych milisekund).

Mówię o modelu UT58A - bardzo cenię sobie pełną kontrolę nad zakresami, toteż mój multimetr ma ręczną zmianę zakresów. Oryginał, który nabyłem bezpośrednio u autoryzowanego dealera marki, działa bez najmniejszych problemów od ponad 10 lat. Odczyt wyników nie nastręcza absolutnie żadnych problemów pod żadnym kątem, jeśli mamy odpowiednio doświetlone stanowisko pracy lub pracujemy w terenie. Przełącznik zakresów nie zawiódł ani razu - 2 lata temu wykonałem prewencyjne czyszczenie wnętrza miernika, ale tylko dla własnego spokoju, bo przez dłuższy czas pracował dość intensywnie także na zewnątrz. Do miernika dokupiłem sondy tzw. szpilki - dzięki temu wykonuję pomiary bezpośrednio na pinach elementów w płytach iPhone'ów, gdzie elementy bierne są w obudowach 01005 i mniejszych.

Re: Miernik wybór

przez Google Adsense [BOT] 15 sierpnia 2022, 14:58
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).