• Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 2 Серпня 2022, 12:26
Witam,
chciałbym zacząć przygodę z Macbook'ami, a że nie lubię zabierać się do czegoś bez podstawowych narzędzi więc postanowiłem się doinformować.
Posiadam podstawowe narzędzia do naprawy laptopów tj: zasilacz lab, sprzęt pomiarowy, sprzęt lutowniczy, mikroskop, svod3, TE-Q1, testery gniazd pamięci, jakieś tam pomniejsze gadżety.
Czy do naprawy macbook'ów potrzebne jest coś ekstra (oprócz nowej wiedzy), czy jest coś bez czego nawet nie warto zaczynać?

Jaka wiedza jest niezbędna na początku?

Bardzo proszę o wypowiedzi.
Pozdrawiam
clops35

Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Google Adsense [BOT] 2 Серпня 2022, 12:26

#2 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 2 Серпня 2022, 13:46
Niezbędne narzędzia (prócz tych, które już masz):
  1. Kable zasilające Magsafe 1/2 do zasilacza serwisowego (do laptopów <2016)
  2. Zasilacz (oryginalny) USB-C 87W (do laptopów 2015+) z kablem USB-C, najlepiej mieć kilka takich kabli
  3. Miernik napięcia/prądu USB-C (np. KEWEISI KWS-1802C), najlepiej mieć dwa takie mierniki
  4. Sondy do miernika "szpilki"
  5. Sprawny MacBook 13" z portami USB-C (2018+) + zapasowa, oryginalna ładowarka 61W
  6. Podstawki pod układy Flash SPI (uQFN, BGA, WSON)
  7. Precyzyjne pęsety, np. Dumont SS-SA
  8. Instalatory offline (OS X El Capitan dla maszyn z Core2 Duo, macOS High Sierra dla maszyn 2009-2011, macOS Catalina dla maszyn 2012-2014 i macOS Monterey dla maszyn 2015+)
  9. Skonfigurowane, działające systemy macOS (wymienione wyżej), zainstalowane na dyskach SSD, do testów i szybkich instalacji gotowych OS'ów

Niezbędną wiedzę nabędziesz w czasie napraw oraz czytając tematy na forum (zwłaszcza te rozwiązane). Możesz także oglądać na Youtube filmy Rossmanna - uprzedzam jednak, że gość często stosuje skróty myślowe, zrozumiałe dla osób, które mają już jakąś bazę praktyczną i znają terminologię, używaną w serwisach Apple.

#3 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 2 Серпня 2022, 14:18
Vogelek23 написав:Miernik napięcia/prądu USB-C (np. KEWEISI KWS-1802C), najlepiej mieć dwa takie mierniki
Sondy do miernika "szpilki"
Miernik napięcia mam jakiś z Ali... FNIRSI oznaczony jako FNC88, szpileczki i pęsety też są.
W zasadzie to nie jest tego tak wiele, głównie odpowiednie zasilanie i kontrola poboru prądu, podstawki i sprawny mac.
Vogelek23 написав:Niezbędną wiedzę nabędziesz w czasie napraw oraz czytając tematy na forum (zwłaszcza te rozwiązane).
Myślę że właśnie tak.
Myślę że pierwszy mac którego naprawię będzie to pkt.5 z Twojej listy.

Vogelek23 написав:Podstawki pod układy Flash SPI (uQFN, BGA, WSON)
Które są niezbędne, czy mógłbyś określić pod jakie wyprowadzenia, lub wrzucić jakiś namiar?

Vogelek23 написав:Kable zasilające Magsafe 1/2 do zasilacza serwisowego (do laptopów <2016)
Czy jest jakieś pewne miejsce by kupić dobrej jakości?

Vogelek23 написав:Sprawny MacBook 13" z portami USB-C (2018+)
Czy możesz polecić coś ciekawego? Czy A1989 będzie odpowiedni?

#4 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 2 Серпня 2022, 14:42
clops35 написав:Które są niezbędne, czy mógłbyś określić pod jakie wyprowadzenia, lub wrzucić jakiś namiar?
Taka podstawka "combo" załatwi temat:
Зображення

clops35 написав:Czy jest jakieś pewne miejsce by kupić dobrej jakości?
Kup na Allegro, ale tylko 85W i oryginalne - płyty i tak ograniczą sobie same prąd. Pamiętaj też, żeby kupić oryginalne zasilacze MagSafe 1/2 (45W, 60W i 85W), bo czasami bywa tak, że na zasilaczu serwisowym płyta działa poprawnie, a na oryginalnym nie (a dlaczego tak się dzieje, dowiesz się, gdy utworzysz stosowny wątek w dziale PIASKOWNICA).

clops35 написав:Czy możesz polecić coś ciekawego? Czy A1989 będzie odpowiedni?
Tak - to jest już komputer na T2, więc nada się do napraw, wymagających przeinstalowania BridgeOS. Wyedytowałem listę, dodając kilka pozycji.

#5 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 13 Серпня 2022, 08:10
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Kompletuję sprzęt i zaczynam nową przygodę.
Jak dotąd dość sporadycznie korzystałem z pomocy użytkowników forum - w większości jakoś dawałem radę, ale myślę że przy naprawie Mac'ów będę musiał korzystać dość często, przynajmniej w pierwszym okresie napraw tego sprzętu.
Vogelek23 написав:bo czasami bywa tak, że na zasilaczu serwisowym płyta działa poprawnie, a na oryginalnym nie (a dlaczego tak się dzieje, dowiesz się, gdy utworzysz stosowny wątek w dziale PIASKOWNICA).
To bardzo ciekawe. W niedługim czasie możesz się spodziewać takiego pytania :)
Vogelek23 написав:Taka podstawka "combo" załatwi temat:
Łukaszu czy mógłbyś mi dać radę jak tą podstawkę wyszukać w necie? Jak dotąd wyszukiwanie nie sprawiało mi problemów, a tego nie mogę znaleźć. Najprawdopodobniej nie wiem jakiej frazy użyć i dlatego mam z tym problem.
I jeszcze jedno: mianowicie pod jaki programator jest ta podstawka?
Dzięki.

#6 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 13 Серпня 2022, 12:29
clops35 написав:Najprawdopodobniej nie wiem jakiej frazy użyć
Użyj frazy "adapter t2 rom wlcsp". Adapter działa z każdym programatorem, który obsługuje dane układy, ponieważ są to połączenia wprost (1:1) do 8-pinowego złącza DIP.

#7 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 13 Серпня 2022, 12:35
Cena na ali powala :wtf: Nie spodziewałem się :shock:
Зображення

A na ebay tyle :lol:
Зображення
Zamawiam zanim braknie, albo podniosą ceny :D

#8 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 13 Серпня 2022, 15:12
To pierwsze jest razem z programatorem - prawdopodobnie lwia część ceny to właśnie ten programator na USB.

#9 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 13 Серпня 2022, 17:46
Zapomniałem jeszcze o jedno zapytać
Vogelek23 написав: Adapter działa z każdym programatorem, który obsługuje dane układy, ponieważ są to połączenia wprost (1:1) do 8-pinowego złącza DIP
SVOD3, lub RT809F obsłużą wszystkie układy apple czy trzeba coś jeszcze?

#10 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 13 Серпня 2022, 17:57
Ja używam TL866II Plus.

#11 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 14 Серпня 2022, 09:17
Na chwilę obecną dziękuję uprzejmie za udzielone odpowiedzi, nie zamykam jeszcze wątku, gdyż w czasie kompletowania zestawu mogę mieć dodatkowe pytania.

#12 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 14 Лютого 2023, 18:38
Witam po dłuższej przerwie.
Czekałem na to by okazyjnie coś kupić i wydaje mi się że znalazłem.
Czy model A1932 będzie odpowiedni i czy według Was usterka widoczna na zdjęciu jest spowodowana uszkodzoną matrycą, lub taśmą, czy może czymś innym i nie warto go kupować.
Зображення

#13 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 14 Лютого 2023, 19:19
clops35 написав:czy według Was usterka widoczna na zdjęciu jest spowodowana uszkodzoną matrycą
To jest pęknięty ekran.

clops35 написав:Czy model A1932 będzie odpowiedni
Tak.

clops35 написав:czy może czymś innym i nie warto go kupować.
To zależy, w jakiej cenie. Sprawny, używany ekran do tego modelu kosztuje w Polsce około 1500zł, natomiast cała, sprawna maszyna jest warta ok. 2000-2200zł.

#14 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

clops35 14 Лютого 2023, 19:32
Gość chce 700 zł, w oryginalnym pudełku, lecz bez ładowarki.
Łukaszu, teraz zasiałeś we mnie niepewność, bo oryginalna ładowarka też swoje kosztuje i zaczyna to się mało kalkulować.
Chwilkę się zastanowię i podejmę decyzję, na ten czas dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.

#15 Re: Naprawa Macbook'ów jaki dodatkowy sprzęt diagnostyczno-serwisowy?

Vogelek23 14 Лютого 2023, 19:44
clops35 написав:Gość chce 700 zł, w oryginalnym pudełku, lecz bez ładowarki.
Możesz kupić na Allegro sprawną, używaną matrycę do tego modelu (pal licho kolor klapy, to jest akurat najmniej istotne) za ok. 700zł - np. aukcja: 13273865629. Do tego ładowarka 169zł (aukcja 13179830449) i masz w pełni sprawny zestaw za ok. 1600zł. Czyli w kieszeni zostanie lekko 400-600zł.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей