• Miernik wybór

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Miernik wybór

witcher 12 Серпня 2022, 14:26
Witam

Jaki polecacie miernik do pracy z laptopami? Początkujący poziom, bardziej do nauki diagnozowania problemów na poziomie podstawowym.

Re: Miernik wybór

Google Adsense [BOT] 12 Серпня 2022, 14:26

#2 Re: Miernik wybór

clops35 12 Серпня 2022, 14:56
Cześć,
uważam że odpowiedni jest miernik z automatyczną zmianą zakresów (przydatny do szybkiego pomiaru rezystancji i pojemności kondensatorów), przydaje się funkcja pomiaru częstotliwości zwłaszcza jeśli jeszcze nie posiadasz oscyloskopu i przede wszystkim powinien być szybki i dokładny.
Ja już kilka lat używam UT70B i sobie chwalę. Jest stosunkowo tani w razie pomyłki niewielka strata.
Dla mnie ten miernik ma jeszcze jedną bardzo przydatną funkcję, a mianowicie automatycznie wyłącza (usypia) się chyba po 30 minutach. Gdy zapomnisz go wyłączyć nie rozładuje się w nim bateria.
Za większe pieniądze wybierzesz coś dużo lepszego, ale jak dla mnie jest wystarczający i moim zdaniem nie warto przepłacać.
Po zakupie właśnie tego miernika warto wymienić bezpieczniki w nim na szybkie ceramiczne (nie zwłoczne) oryginalnie są szklane. Mój miernik nie posiadał plomb więc mogłem go otworzyć bez utraty gwarancji.

#3 Re: Miernik wybór

koloboro 15 Серпня 2022, 09:34
Cześć.
Ja przesiadłem się z Unita na Brymena. I powiem że Unitem da się pomierzyć co trzeba ale Brymen to jakościowo (wyświetlacz), ergonomicznie zostawia Unita daleko w tyle.

#4 Re: Miernik wybór

clops35 15 Серпня 2022, 10:27
koloboro написав: Unitem da się pomierzyć co trzeba ale Brymen to jakościowo (wyświetlacz), ergonomicznie zostawia Unita daleko w tyle.
Tu masz rację wyświetlacz jest dość słabej jakości patrząc pod kątem słabo widać, ale przy dobrym świetle (a zakładam że takie powinno być przy stole do napraw) nie ma problemów z widocznością wyników pomiarów.
Też myślałem o przesiadce, ale ten nie chce się zepsuć :lol:
Jaki model Brymen'a używasz?

#5 Re: Miernik wybór

koloboro 15 Серпня 2022, 11:40
BM836

#6 Re: Miernik wybór

Vogelek23 15 Серпня 2022, 14:58
Jeśli chodzi o UNI-T, oryginalne multimetry tej chińskiej firmy Uni-Trend są naprawdę przyzwoitej jakości w stosunku do ceny i posiadają międzynarodowe certyfikaty ISO. Niestety, na rynku (polskim też) można trafić na podróbki z oryginalnym logo - ja trafiłem na dwa takie na Allegro i powiem szczerze, że chyba nawet nie leżały obok oryginalnych UNI-Tów, bo przepaść między nimi jest ogromna (np. podróbka ma zwłokę w sygnalizacji zwarć ok. 0.7s, oryginał ma czas reakcji na poziomie pojedynczych milisekund).

Mówię o modelu UT58A - bardzo cenię sobie pełną kontrolę nad zakresami, toteż mój multimetr ma ręczną zmianę zakresów. Oryginał, który nabyłem bezpośrednio u autoryzowanego dealera marki, działa bez najmniejszych problemów od ponad 10 lat. Odczyt wyników nie nastręcza absolutnie żadnych problemów pod żadnym kątem, jeśli mamy odpowiednio doświetlone stanowisko pracy lub pracujemy w terenie. Przełącznik zakresów nie zawiódł ani razu - 2 lata temu wykonałem prewencyjne czyszczenie wnętrza miernika, ale tylko dla własnego spokoju, bo przez dłuższy czas pracował dość intensywnie także na zewnątrz. Do miernika dokupiłem sondy tzw. szpilki - dzięki temu wykonuję pomiary bezpośrednio na pinach elementów w płytach iPhone'ów, gdzie elementy bierne są w obudowach 01005 i mniejszych.

Re: Miernik wybór

Google Adsense [BOT] 15 Серпня 2022, 14:58
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Подібні Теми
Cyfrowy miernik PQ Plus UMD 705CBM identyfikacja rezystorów[РІШЕНО]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей