• [SZUKAM WSADU BIOS] ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

#21 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 31 lipca 2022, 14:40
Da się jakoś sprawdzić, czy nie uleciał po drodze KBC?

Re: [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2022, 14:40

#22 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 16 sierpnia 2022, 22:44
Powrót do tematu.
Odebrałem laptopa od kolegi. Zrezygnował z naprawy. Przyczyna - zaszyfrowany KBC. Powiedział, że w laptopie KBC ma swój ME region, który musi się zgadzać z ME regionem we wsadzie BIOS - nie dość, że musi być identyczny, to jeszcze musi znajdować się dokładnie w tym samym miejscu we wsadzie. Jako, że KBC w tym modelu jest szyfrowany, a on nie ma programatora, to zrezygnował, bo jakby miał, to podobno jest specjalny program, który po podłączeniu programatora sprawdza oba wsady i w przypadku błędów proponuje naprawę. Jedyne co - podobno - udało mu się zrobić, to znalazł odpowiedni wsad BIOS, do którego wrzucił "dużo różnych ME regionów" i po wlutowaniu i uruchomieniu laptop sam sobie dobrał z nich odpowiedni i nawet się uruchomił na chwilę normalnie, potem zrestartował, znowu uruchomił, a potem wyłączył i już nie odpalił, więc odpuścił. Trochę mi to zalatuje ściemą, ale nie wnikałem. Niemniej SVOD4 nie jest dostępny na Allegro (zależy mi na opcji Allegro Pay), a pobawiłbym się z tym. Ktoś pomoże?

#23 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Vogelek23 17 sierpnia 2022, 01:51
chrisbp napisał(a):Zrezygnował z naprawy. Przyczyna - zaszyfrowany KBC.
Jakby to napisała moja córka: BSHSHSHSH...

chrisbp napisał(a):Trochę mi to zalatuje ściemą
Jeśli Twoja opowieść jest prawdziwa, to ja bym na Twoim miejscu trzymał się od tego "kolegi" jak najdalej. Pomijając fakt, że plecie on bzdury jakich mało, to takie kłamanie osobie, którą się zna, jest nie tylko nieetyczne, ale i zwyczajnie obraźliwe.

chrisbp napisał(a):Niemniej SVOD4 nie jest dostępny na Allegro (zależy mi na opcji Allegro Pay), a pobawiłbym się z tym. Ktoś pomoże?
A po co Ci programator do KBC? Kontroler w tej płycie nie jest programowalny - w sensie, że fabrycznie ma już w sobie zaszyty firmware, którego wersję determinuje 3-literowy kod po oznaczeniu głównym (np. AXA, BXS, HXA, HXS itd). Ten KBC ma pamięć programu typu OTP, więc nie ma fizycznie możliwości jej przeprogramowania. Wystarczy więc wymienić układ na identyczny, nawet używany (wersja firmware musi być identyczna) i będzie działał beż żadnych dodatkowych zabiegów.

chrisbp napisał(a):znalazł odpowiedni wsad BIOS, do którego wrzucił "dużo różnych ME regionów"
Szczerze - odpuść sobie tę naprawę, bo nic z tego nie będzie a Ty się niewiele przy tym nauczysz. Ani Ty, ani Twój "kolega" nie macie bladego pojęcia, co robicie. Takie działania prowadzą najczęściej do zablokowania PCH. Najpierw naucz się teorii, a potem bierz się za naprawy tak skomplikowanej elektroniki. Braków w wiedzy nie zastąpisz nawet najlepszymi i najdroższymi narzędziami. I lepiej dobieraj sobie kolegów. Sorry.

#24 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 17 sierpnia 2022, 04:45
Vogelek23 napisał(a):Wystarczy więc wymienić układ na identyczny, nawet używany (wersja firmware musi być identyczna) i będzie działał beż żadnych dodatkowych zabiegów

Czy wymiana KBC może załatwić sprawę?
Np stąd:
https://hawk.pl/chipy-bga/199-chip-ite- ... nr097.html

#25 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Vogelek23 17 sierpnia 2022, 18:49
chrisbp napisał(a):Czy wymiana KBC może załatwić sprawę?
To pytanie powinieneś zadać tutaj: https://strefatarota.pl - sorry, ale na tym etapie ani my, ani zapewne Ty, nie wiemy, w jakim stanie jest płyta, co z nią robił Twój "kolega" i czy wsad BIOS, który wgrał jako ostatni, jest prawidłowy.

#26 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez ctro 17 sierpnia 2022, 21:13
Odpalanie laptopa na wsadzie BIOS z błędami weryfikacji wg mnie mogło się przyczynić do zbrickowania PCH.

#27 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 17 sierpnia 2022, 22:32
Vogelek23 napisał(a):czy wsad BIOS, który wgrał jako ostatni, jest prawidłowy.

Jako ostatni wgrał ten, który był. Jutro wgram ten od Ciebie, z wyczyszczonym regionem. Jutro też przyjdzie mi KBC, bo dzisiaj zamówiłem. Dziwne, że tylko 12zł... Ja bym sobie za zaprogramowany układ liczył minimum 100... Zakładam, że ME uzupełni się sam po wymianie KBC, o ile ten jest uszkodzony.

#28 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Vogelek23 17 sierpnia 2022, 23:21
chrisbp napisał(a):Dziwne, że tylko 12zł... Ja bym sobie za zaprogramowany układ liczył minimum 100...
Przecież tłumaczyłem, że KBC ma FABRYCZNIE wgrany wsad, którego nie można zmienić... Nie chcesz przyswajać wiedzy, Twoja sprawa.

chrisbp napisał(a):Zakładam, że ME uzupełni się sam po wymianie KBC, o ile ten jest uszkodzony.
ME się nie uzupełni, bo w KBC nic takiego jak ME nie ma i nigdy nie było. Region ME znajduje się w BIOSie - po prostu tam już jest i nic się nie uzupełnia po wymianie czegokolwiek. Jak już wspomniałem, najpierw naucz się teorii, bo sam zaczynasz pisać teraz bzdury, narażając się na ośmieszenie w oczach innych.

#29 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez chrisbp 18 sierpnia 2022, 13:31
Zostaje mi jedno rozwiązanie - wymienić KBC i wrzucić wsad od Vogelka:
bios-asus-k55vj-mb-k55vm-rev-2-2-60nb00a0-mb1000-clean-me-t67897.html
Jak to nie zadziała to stracę i kupię nową płytę główną. Przypadek 1/ileś...

UPDATE - Wrzucony wsad od Vogelka, weryfikacja poprawna, teraz kwestia wlutowania nowego KBC po południu, stary wczoraj wylutowany. Brak więcej pomysłów...
---------------------------------------------------
Alleluja! Po wgraniu wsadu od Vogelka i wymianie KBC laptop wstał! Niestety okazało się, że kolega po drodze zj*bał port HDMI, bo niema obrazu po kablu, a wcześniej był i okazało się, że jest uszkodzony. Także teraz muszę znaleźć odpowiedni port, postawić system i sprzęt do oddania. Dziękuję za wszystkie rady!

[SZUKAM WSADU BIOS] Re: ASUS K55VJ (MB K55VM), CPU i3-3110, GPU GF 635M, nagroda 50zł,

przez Google Adsense [BOT] 18 sierpnia 2022, 13:31