• "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by ctro 17 August 2022, 15:04
Cześć,

Próbowałem polajkować kilka odpowiedzi.
Sprawdziłem później w trybie incognito, czy jest to widocznie i niestety brak.

W niektórych wątkach widziałem, że ta funkcjonalność działa. Być może nie do końca rozumiem, jak powinna działać lub działa wybiórczo.

Pozdrawiam

Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by Google Adsense [BOT] 17 August 2022, 15:04

#2 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by clops35 17 August 2022, 15:26
ctro wrote:Sprawdziłem później w trybie incognito, czy jest to widocznie i niestety brak.
Czy zalogowałeś się? To jest opcja tylko dla zalogowanych użytkowników.
Like jest niewidoczne dla gości.
Niezalogowany może tylko przeglądać forum nie może w nie ingerować, więc po co ma być widoczna łapka jak i tak nie może w nią kliknąć.

Jeśli na Twoim profilu w likowanym poście wyświetliła się czerwona łapka w dół w prawym górnym rogu, oraz w lewym dolnym niebieska z numerkiem, a gdy najedziesz na nią myszką wyświetla się Twój nick, to znaczy że wszystko działa jak należy.

#3 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by Vogelek23 17 August 2022, 18:53
ctro wrote:Próbowałem polajkować kilka odpowiedzi.
Poproszę o linki do tych postów. A przy okazji proszę o informację, na jakim urządzeniu (system operacyjny i przeglądarka) próbowałeś lajkować te odpowiedzi.

ctro wrote:Sprawdziłem później w trybie incognito, czy jest to widocznie i niestety brak.
Co widoczne? Lajki w Twoim Panelu Użytkownika, czy same ikony do lajkowania? Właśnie polubiłem Twój pierwszy post z różnych kont testowych, więc funkcja jak najbardziej działa. Dodatkowo, sprawdziłem widoczność lajków w trybie incognito - jak widać, ikony do lajkowania są widoczne (strzałka zielona), widoczna jest także liczba polubień (strzałka czerwona), a z uwagi na to, że z konta testowego polubiłem Twój post, nie mam już dostępnej ikony do lajkowania przy tym konkretnym poście (strzałka niebieska).
Image

#4 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by ctro 17 August 2022, 20:58
Android 11 na telefonie.
Dałem właśnie lajka Clopsowi do odpowiedzi pod moim postem.
Nie widzę tej łapki pod jego postem nawet po odświeżeniu. Tak jakbym wcale tej odpowiedzi nie polubił.

Image

Pod moim postem o dziwo widzę te 6 łapek

Edit:
Przełączyłem na tryb komputerowy i teraz dało lajka Clopsowi. Strona się przeładowała po kliknięciu łapki.
Image

Edit2:
Przy wyłączaniu trybu komouterowego wywaliło błąd, ale łapka w górę została ;)
Image

Jak już wiem, że ta funkcja działa w trybie komputerowym, to naprawa tego ma dla mnie niski priorytet. Pewnie są dużo ważniejsze sprawy.

#5 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by clops35 17 August 2022, 21:02
Ja również zalajkowałem ten post na próbę bo coś mi nie pasowało. Lajk był dany z trybu incognito i wygląda jak na zdjęciu, nie można go odlajkować.
Image
Natomiast poprzednie które lajkowałem można było odlajkować czerwoną łapką w dół (o czym pisałem w poprzednim poście), teraz już się tak nie da, bo nie ma tej łapki :lol:

#6 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by Vogelek23 17 August 2022, 21:17
Problem potwierdzony na Androidzie w trybie mobilnym. Co ciekawe, wystarczy obrócić ekran poziomo i - o ile nie mamy aktywnej blokady obracania ekranu - lajk działa bez odświeżania strony. Pracuję zatem nad rozwiązaniem problemu.

clops35 wrote:Natomiast poprzednie które lajkowałem można było odlajkować czerwoną łapką w dół (o czym pisałem w poprzednim poście), teraz już się tak nie da, bo nie ma tej łapki :lol:
Usunąłem "odlajkowanie" z poziomu postu - mamy przecież funkcję usuwania lajków w Panelu Użytkownika. Facebook nie pozwala w ogóle "odlajkowywać" polubionych komentarzy, więc jesteśmy nieco do przodu ;) Poza tym brak ikonki daje nam informację, że już polubiliśmy dany post.

#7 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie  [SOLVED]

by Vogelek23 17 August 2022, 21:28
Problem rozwiązany. Proszę o przetestowanie poprawki na urządzeniach mobilnych w trybie mobilnym i komentarz zwrotny po teście.

#8 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by clops35 17 August 2022, 21:34
Lajk pod ostatnim Twoim postem dodany z telefonu z androidem w pionie. Odświeżanie po kliknięciu łapki.
Szybko się uporałeś ;)

#9 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by Vogelek23 17 August 2022, 21:38
Paradoksalnie, to jest mój ulubiony dział ;)

EDYCJA: Jednak przywróciłem "odlajkowywanie" z poziomu postu. Wpływ na to miał fakt, że gdy lajkujemy jakiś post, po prostu dodaje się on bez żadnego potwierdzenia. Gdy przypadkowo polubimy post, którego wcale nie chcieliśmy polubić, szukanie go w Panelu Użytkownika wymusiłoby kilka dodatkowych kliknięć. Szybkie "odlajkowanie" z poziomu postu skraca tę drogę znacząco, ułatwiając sprawę - i to przesądziło o przywróceniu tej funkcjonalności. Dodatkowo, przycisk "Usuń polubienie" oznacza nam post, który już polubiliśmy, przez co nie pomyli się nam on z naszymi postami (gdzie nie ma w ogóle przycisku "Lubię to" ani "Usuń polubienie"). Potwierdzenie usunięcia polubienia zapobiega przed przypadkowym "odlajkowaniem" postu.

#10 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by clops35 17 August 2022, 22:26
Vogelek23 wrote:Paradoksalnie, to jest mój ulubiony dział
A to ciekawe :o
Vogelek23 wrote:Potwierdzenie usunięcia polubienia zapobiega przed przypadkowym "odlajkowaniem" postu.
Dla mnie bomba 8-)

#11 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by ctro 18 August 2022, 06:20
Potwierdzam pełną sprawność
Dzięki

P.s. - fajnie, że w rozwiązanych wątkach ta funkcja działa. Można takim "lajkiem" podziękować za podpowiedź, gdy wystąpi u nas taka sama usterka.

#12 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by clops35 18 August 2022, 06:55
Myślę że można by dodatkowo dodać zliczanie takich lajków w profilu użytkownika. Czy przesadzam? :?

#13 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by ctro 18 August 2022, 12:42
Chyba przesada ;)

#14 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by clops35 18 August 2022, 13:14
ctro wrote:Chyba przesada
A jak nie? :mrgreen: Tak jak Ty jestem użytkownikiem tego forum i myślę że widoczność takich łapek jest wskazana. Np. pod frazą lajkowane posty otwierała by się zakładka w której od najbardziej popularnego postu (nie według daty) wyświetlały by się wypowiedzi użytkowników, być może te najbardziej pomocne.

#15 Re: "lajkowanie' postów nie działa - prośba o sprawdzenie

by Vogelek23 18 August 2022, 21:17
ctro wrote:P.s. - fajnie, że w rozwiązanych wątkach ta funkcja działa. Można takim "lajkiem" podziękować za podpowiedź, gdy wystąpi u nas taka sama usterka.
Już w niedalekiej przyszłości funkcja lajków będzie rozbudowana - jeśli zaznaczymy stosowną opcję na ekranie potwierdzenia, dając polubienie przekażemy określoną ilość swoich Punktów do autora (np. 0.20 - 0.50). W ten sposób będzie można dodatkowo podziękować osobie, której porady pomogły i w naszym przypadku. Jako bonus, warstwa potwierdzenia "zalajkowania" uchroni nas przed przypadkowym polubieniem postu, którego nie chcieliśmy polubić - tak, jak to działa w przypadku "odlajkowywania".

clops35 wrote:Myślę że można by dodatkowo dodać zliczanie takich lajków w profilu użytkownika.
Jeśli mogę coś zasugerować, utwórz osobny wątek w tym dziale i opisz konkretnie, gdzie widziałbyś opcję, o której piszesz i jak mniej więcej miałaby ona działać - ponieważ jest to propozycja usprawnienia forum, nie chciałbym łączyć jej z obecnie rozwiązanym problemem w tym samym wątku.

ctro wrote:Potwierdzam pełną sprawność
Dziękuję za feedback. Autora zgłoszenia nagradzam tradycyjnie skromnym bonusem punktowym.