• Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

by scarman20 23 August 2022, 07:41
Witam. Posiadam chiński mikroskop Eakins z soczewką Barlowa 0.7 widoczny na obrazku:
Image
Chciałbym doposażyć go w kamerę do dokumentacji napraw ale jestem kompletnie zielony w temacie złącz i adapterów, tak aby obraz był w miarę zbliżony do tego co widzę w okularze. Pytałem Chińczyka ale tak ciężko się z nim dogadać że odpuściłem dalsze pytania...
W sprzedaży do tego modelu są takie adaptery:
Image
Na mój rozum to powinienem chyba kupić ten 0.7 skoro mam soczewkę Barlowa 0.7 ale takiego nie widzę? Będę wdzięczny jeśli ktoś zechce podzielić się swoją wiedzą na ten temat. Pozdrawiam

Re: Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

by Google Adsense [BOT] 23 August 2022, 07:41

#2 Re: Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

by michalmwp 23 August 2022, 08:48
Powiększenie adaptera trzeba dobrać do kamery, konkretnie do rozmiaru jej przetwornika. Wybierz kamerę u sprzedawcy specjalizującego się w mikroskopach i poproś o dobranie. Ja swego czasu kupowałem w Amada Optics Store i tam bez problemu dobrali mi adapter. Do kamery z przetwornikiem 1/3" zaproponowali adapter x0,35 i, z tego co pamiętam, powiększenie było podobne. Oczywiście pole widzenia będziesz miał inne bo w mikroskopie masz okrąg a w kamerze prostokąt.
Im mniejszy rozmiar przetwornika tym większa głębia ostrości. Zwróć na to uwagę. U siebie w średnim powiększeniu miałem tak kiepską głębię ostrości że np kondensatory 1206 przy dobrze ostawionej ostrości na laminacie na górze były nieostre. Między innymi dlatego już nie używam kamery.

#3 Re: Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

by scarman20 23 August 2022, 10:32
Aha to obiektyw dobiera się do kamery, tego nie wiedziałem. A możesz napisać jaką posiadasz kamerę która daje tak słabą jakość? Jest to najtańszy chińczyk czy trochę lepsza? Posiadam lustrzankę Nikona i widziałem że jest coś takiego jak adapter do C-Mount do aparatów nikon ale też nie wiem czy jest to uniwersalny adapter czy są jakieś różne wersje...

Znalazłem coś takiego:
Image
Adapter fotograficzny BRESSER z tubusem 23 mm Czarno-srebrny

Zaskocz swoich znajomych, rodzinę i kolegów swoją pasją i genialnymi zdjęciami mikroświata. Znakomity adapter fotograficzny do mikroskopu z tubusem 23 mm. Adapter umożliwia fotografowanie i nagrywanie wysokiej jakości filmów obserwowanych pod mikroskopem. Wystarczy umieścić go w tubusie mikroskopu w miejsce okularu zaś na gwintowaną część należy nakręcić odpowiedni pierścień T-2 ring dobrany do lustrzanki jednoobiektywowej. Foto-adapter pasuje do większości nowoczesnych mikroskopów. Maksymalne powiększenie mikroskopu podczas astrofotografii będzie równe wielokrotności jego największej soczewki. Futurystyczne zdjęcia wykonane przy pomocy adaptera pokażą światu ukrywane piękno mikroświata i zafascynują Twoich najbliższych.

Ale wydaje mi się że jest to raczej wersja którą się montuje w miejsce jednego z okularów a nie w trzecim torze mikroskopu. Jak nazywa się miejsce na trzeci tor? F-Mount? C-Mount? T2? Bo już się pogubiłem w tym wszystkim... Mój aparat to Nikon D5100

#4 Re: Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

by michalmwp 23 August 2022, 11:31
scarman20 wrote:to obiektyw dobiera się do kamery

W Twoim przypadku, kiedy już masz mikroskop, dobierasz adapter do rozmiaru przetwornika CCD w kamerze. Pewnie na każdym adapterze będziesz miał obraz ale chodzi o to, żeby obraz z kamery był mniej więcej w takim samym powiększeniu jak w okularach.
Mam taką kamerę: https://pl.aliexpress.com/item/32616581 ... pt=glo2pol
Kupiłem też specjalnie głowicę 3-torową: https://pl.aliexpress.com/item/32947847 ... pt=glo2pol
Zależało mi na USB 3.0 by łatwo zrzucać obraz na PC. Okazuje się, że 3 Mpixle to stanowczo za mało.
Po jakimś czasie wróciłem do swojej starej dwutorowej a te cacka leżą w pudle.

O F-mount i F-mount doczytasz się w internecie.

Re: Wyposażenie chińskiego mikroskopu w kamerę

by Google Adsense [BOT] 23 August 2022, 11:31
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Similar Topics
Naprawa chińskiego pada do PS4[SOLVED]