• TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by labu 24 August 2022, 12:53
Lenovo Y580, tranzystor TPCA8065-H_PPAK56-8-5
Jak wyciągacie takie tranzystory które sie od zwarcia dosłownia wtopiły w ścieżki? szczególnie w D-dren który jest prawie pod całym tranzystorem. Jeden taki ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować po trochu malutką tarczą o grubosci 1mm na przedłużce (to byly testy) i zszedł ale razem z połową ścieżki bo był w nią wtopiony, naprawić sie udało płyta działa, ale teraz mam drugą taką samą i ten sam tranzystor. Może macie jakieś lepsze sposoby?
Lutownicą nie szlo tego ruszyć, nawet dwiema na raz grotówką i hotem nie szlo, a nie chce laminatu uszkodzić zbyt dużą temp.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by Google Adsense [BOT] 24 August 2022, 12:53

#2 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by clops35 24 August 2022, 13:24
Cześć,
labu wrote:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
Image
labu wrote:Może macie jakieś lepsze sposoby?

Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

#3 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by labu 24 August 2022, 13:38
clops35 wrote:Cześć,
labu wrote:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
[ Obrazek ]
Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

serio?
Obawiałem sie że jak wyskocze o tej szlifierce to mnie wyśmiejecie.
A tu sie okazuje że tak sie robi. Mam dokładnie taką samą z przedłużką, tymi wszystkimi tarczami i regulacją obrotów.
Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor, w ten sposób nie trzebaby tego szlifować, oraz nowy tranzystor miałby lepsze chłodzenie.

#4 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by ctro 24 August 2022, 13:54
Jak jest miejsce na wysokość,to w sumie nie głupi pomysł. Dobra precyzja lutowania i mogłoby działać.

#5 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by clops35 24 August 2022, 14:40
labu wrote:Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor
Jeżeli zejdzie tranzystor, a zostanie jedynie podstawa (blaszka) dolna tranzystora to można zostawić, ale lepszego chłodzenia nie będzie.
Jednak najlepszy sposób na zdejmowanie takich "rzeczy" został przedstawiony tutaj.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

by Google Adsense [BOT] 24 August 2022, 14:40
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).