• TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

labu 24 Серпня 2022, 12:53
Lenovo Y580, tranzystor TPCA8065-H_PPAK56-8-5
Jak wyciągacie takie tranzystory które sie od zwarcia dosłownia wtopiły w ścieżki? szczególnie w D-dren który jest prawie pod całym tranzystorem. Jeden taki ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować po trochu malutką tarczą o grubosci 1mm na przedłużce (to byly testy) i zszedł ale razem z połową ścieżki bo był w nią wtopiony, naprawić sie udało płyta działa, ale teraz mam drugą taką samą i ten sam tranzystor. Może macie jakieś lepsze sposoby?
Lutownicą nie szlo tego ruszyć, nawet dwiema na raz grotówką i hotem nie szlo, a nie chce laminatu uszkodzić zbyt dużą temp.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

Google Adsense [BOT] 24 Серпня 2022, 12:53

#2 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

clops35 24 Серпня 2022, 13:24
Cześć,
labu написав:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
Зображення
labu написав:Może macie jakieś lepsze sposoby?

Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

#3 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

labu 24 Серпня 2022, 13:38
clops35 написав:Cześć,
labu написав:ostanio musiałem mini szlifierką zeszlifować

Najlepiej usuwać takim lub podobnym zastawem.
[ Obrazek ]
Niestety nie ma innej możliwości niż mechanicznie.

serio?
Obawiałem sie że jak wyskocze o tej szlifierce to mnie wyśmiejecie.
A tu sie okazuje że tak sie robi. Mam dokładnie taką samą z przedłużką, tymi wszystkimi tarczami i regulacją obrotów.
Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor, w ten sposób nie trzebaby tego szlifować, oraz nowy tranzystor miałby lepsze chłodzenie.

#4 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

ctro 24 Серпня 2022, 13:54
Jak jest miejsce na wysokość,to w sumie nie głupi pomysł. Dobra precyzja lutowania i mogłoby działać.

#5 Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

clops35 24 Серпня 2022, 14:40
labu написав:Tak sobie myśle że może lepiej byłoby tak zostawić tą wspawaną podstawe tranzystora i do niej przylutować sprawny tranzystor
Jeżeli zejdzie tranzystor, a zostanie jedynie podstawa (blaszka) dolna tranzystora to można zostawić, ale lepszego chłodzenia nie będzie.
Jednak najlepszy sposób na zdejmowanie takich "rzeczy" został przedstawiony tutaj.

Re: TPCA8065-H Tranzystor wspawany od zwarcia

Google Adsense [BOT] 24 Серпня 2022, 14:40
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість