• Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 29 Август 2022, 13:00
Nie wiem, czy dział dobry do takiej naprawy, ale tu w sumie też są elementy elektroniczne, a nie jestem zapisany na żadnym forum motoryzacyjnym.
Czy ktoś obraca się w motoryzacji na tyle, żeby wiedzieć, gdzie można znaleźć kompletny filmik jak krok po kroku założyć nagrzewnicę do auta z tytułu postu?
Nie robiłem żadnych zdjęć przy wyjmowaniu + wszystkie śrubki są w jednym pojemniku... Widziałem coś na YT, ale tam są spore przerwy w nagrywaniu, a pytałem już 3 mechaników, to odpuszczali po usłyszeniu, że auto trzeba zrobić na miejscu (jest rozkręcone) i że wszystkie śrubki są razem.
Nagrzewnica wyjęta, wymieniona, gotowa do włożenia.
Nagroda 150zł.

Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от Google Adsense [BOT] 29 Август 2022, 13:00

#2 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от ctro 29 Август 2022, 14:00
Ja widzę kilka opcji:
1. Kupno całej nagrzewnicy z obudową - jak najtaniej, uszkodzonej, ale skręconej z obudową.
2. Próba skręcenia na logikę.
3. Szukanie po nr obudowy schematu na 7zap lub filmiku w innym aucie grupy VAG (Audi, VW. Skoda. SEAT).

#3 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от esteDOG 29 Август 2022, 14:36
Kiedyś miałem podobny problem z pompą wysokiego ciśnienia.
Podjechałem do serwisu producenta mojego autka i dobra dusza po krótkiej rozmowie wydrukowała mi schemat złożenia.

Jeżeli masz taką możliwość to warto spróbować.

#4 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 29 Август 2022, 14:59
esteDOG писал(а):Podjechałem do serwisu producenta mojego autka i dobra dusza po krótkiej rozmowie wydrukowała mi schemat złożenia.

Samej nagrzewnicy czy całej deski?

ctro писал(а):Kupno całej nagrzewnicy z obudową - jak najtaniej, uszkodzonej, ale skręconej z obudową

Po co, skoro już złożona?

#5 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от ctro 29 Август 2022, 16:30
No to musisz dokładnie pisać czego oczekujesz. Rozumiem, że masz problem jak wsadzić i poskręcać nagrzewnicę wraz z obudową pod deskę rozdzielczą i jak poskręcać to w całość (w jakiej kolejności)?

Więcej się nie udzielam..

#6 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от clops35 29 Август 2022, 17:00
Proponuję napisać na jakimś forum naprawy samochodów.
Do chwili obecnej uważałem że jest to forum naprawy komputerów, laptopów, tabletów, telefonów, telewizorów i innego sprzętu elektronicznego, a nie samochodów.
A widzę, że na chwilę obecną (4 godziny od publikacji) wątek ma już ponad 30 wyświetleń i kilka odpowiedzi, więc forum się przekształca. GRATULUJĘ.
Jutro ktoś napisze wątek z zapytaniem: Jak wyjąć/włożyć bęben do/z pralki, bo przecież tam też elektronika.
Mogę to przyznać publicznie że zgłosiłem ten post jako nie pasujący na forum, ale brak odzewu.
Również z tego względu iż wątek moim zdaniem narusza zasady działu pkt.2
Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie.
.
Nie ma tutaj żadnej usterki, a przynajmniej ja nie zauważyłem.
Więc zacytuję klasyka "Nie idźcie tą drogą".
I może udzielę najbardziej pomocnej odpowiedzi do tej pory:
Zawsze składa się w odwrotnej kolejności niż rozbiera, jeśli ktoś nie ogarnia tzn. że się nie nadaje do takiej roboty.
Pozdrawiam

#7 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 29 Август 2022, 23:47
ctro писал(а):No to musisz dokładnie pisać czego oczekujesz. Rozumiem, że masz problem jak wsadzić i poskręcać nagrzewnicę wraz z obudową pod deskę rozdzielczą i jak poskręcać to w całość (w jakiej kolejności)?

Nagrzewnica jest już w całości. Kwestia wsadzić pod deskę i poskręcać.
Jako, że 1000zł to dla mnie naprawdę duża kwota to postanowiłem rozebrać sam. Udało się po 2 tygodniach...
Problemem jest to, że nie robiłem fotek. W cholerę mozolna robota.
Teraz jak pytam ludzi to owszem, godzą się, dopóki nie usłyszą, że śrubki w jednym pojemniku. Wtedy i za tysiaka nie chcą składać...

clops35 писал(а):Zawsze składa się w odwrotnej kolejności niż rozbiera, jeśli ktoś nie ogarnia tzn. że się nie nadaje do takiej roboty.

Rozebrać zawsze łatwiej, złożyć zawsze trudniej, SZCZEGÓLNIE jeśli chodzi o mechanikę samochodową...

#8 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от esteDOG 30 Август 2022, 12:02
chrisbp писал(а):Samej nagrzewnicy czy całej deski?

W moim przypadku chodziło o samą pompę wysokiego ciśnienia. I dostałem schemat złożenia właśnie tego elementu.

Generalnie to serwisy producenta mają dostęp do całej dokumentacji i złożenia w zasadzie każdego elementu w aucie. Myślę, że nie zaszkodzi zapytać.
Plus jest taki, że jakby się udało to w wielu przypadkach instrukcje są tak skonstruowane jak te np. z IKEI. Masz wyszczególnioną każdą śrubę, rozmiar i miejsce w które przychodzi.

#9 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от Vogelek23 30 Август 2022, 14:07
Mamy na forum wielu fachowców - elektroników, którzy mają przy okazji wiedzę i doświadczenie w naprawach innych, niż komputery (czyli właśnie samochody, AGD i tak dalej). Dział NAPRAWA INNE powstał właśnie dla takich ludzi, którzy odchodzą od głównego nurtu naszego forum. Dlatego nie będę usuwał wątków tego typu - każdy ma prawo zadać tutaj pytanie spoza branży komputerowej, o ile pytanie dotyczy naprawy (bo naprawami nasze forum żyje). Jeśli ktoś chce pytać akurat na naszym forum, to jest jego sprawa i proszę nie pisać postów bez związku z tematem, lecz po prostu pomóc merytorycznie, o ile dysponujemy stosowną wiedzą. Jeśli takową nie dysponujemy, to proszę nie pisać postów "na siłę". @clops35 - nie otrzymałem żadnego raportu, ale jeśli nawet takowy by się pojawił to zostałby odrzucony. To tak gwoli uprzedzenia ewentualnych faktów.

chrisbp писал(а):Teraz jak pytam ludzi to owszem, godzą się, dopóki nie usłyszą, że śrubki w jednym pojemniku. Wtedy i za tysiaka nie chcą składać...
Musi być dość istotny powód takiego podejścia mechaników - widocznie rodzaje śrub w tym aucie są na tyle istotne, że ich pomieszanie może np. spowodować krytyczną usterkę, skutkującą narażeniem zdrowia lub życia jadących tym autem. Proszę zamieścić zdjęcie tych śrub - wymieniałem kiedyś nagrzewnicę w Octavii, co prawda MK2 z 2009 roku (po lifcie), ale wydaje się, że konstrukcja powinna być taka sama.

#10 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от ctro 30 Август 2022, 14:43
https://skoda.7zap.com/en/cz/octavia/oc ... 19-819022/

Trzeba trochę poszperać w różnych miejscach schematów, ale na tej podstawie da radę zbudować auto.

#11 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 31 Август 2022, 10:14
ctro писал(а):https://skoda.7zap.com/en/cz/octavia/oct/2004-252/8/819-819022/

Trzeba trochę poszperać w różnych miejscach schematów, ale na tej podstawie da radę zbudować auto.

Niestety cierpię na chroniczny brak czasu, z racji tego, że byłem 7 lat w UK, ale nie potrafiłem pogodzić angielskich zarobków z tamtejszą atmosferą, więc dość często z kasą zarobioną w UK do Polski - było stać, ale ile można kursować w jedną stronę z bananem na twarzy, a w drugą ze łzami w oczach, więc po 7 latach (w tym 4 swojego biznesu - naprawy elektroniki) postawiłem wszystko na jedną kartę - powrót do PL i osiągnięcie angielskich zarobków, rzędu 5-7k PLN/msc. Tak więc do 8 godzin pracy 5 dni w tyg na państwówce zarabiając te 2750 na rękę (mieszkam w lubelskim - najbiedniejszym województwie Polski) próbuję nierealnie dobić do 5-6 koła przynajmniej, tracąc przy tym oczywiście zdrowie i nie mając czasu nawet na rower czy kino, a i tak ch*j z tego mam, ale za nic nie wrócę do ciągłego "are you OK?" i domów z czerwonej cegły. Chociaż nie powiem, tam miało się ZNACZNIE więcej czasu i kasy, ale ta cała atmosfera, ludzie i budownictwo... Fuj. Mieszkałem w Chester.
Podany schemat jest do złożenia całego nawiewu, ja miałem do wymiany tylko część nr 30, którą wystarczy wyjąć i włożyć nową, kwestia to włożyć to do auta i złożyć wszystko z powrotem.

#12 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от Vogelek23 31 Август 2022, 14:43
chrisbp писал(а):próbuję nierealnie dobić do 5-6 koła przynajmniej, tracąc przy tym oczywiście zdrowie i nie mając czasu nawet na rower czy kino, a i tak ch*j z tego mam
To są Twoje wybory - nam nic do tego.

chrisbp писал(а):ale ta cała atmosfera, ludzie i budownictwo...
Prawie wszędzie tak jest. Pracujesz ponad siły, wydajesz kupę kasy i dostajesz w zamian resztki z "pańskiego stołu". Tak to działa, niestety - ja to określam jako współczesne niewolnictwo.

chrisbp писал(а):Wtedy i za tysiaka nie chcą składać...
Pieniądz w Polsce bardzo traci na wartości z powodu szalejącej inflacji - 1000zł jeszcze parę lat temu było coś warte, dziś to 2-3 wyjścia na większe zakupy żywności w supermarkecie.

chrisbp писал(а):Podany schemat jest do złożenia całego nawiewu, ja miałem do wymiany tylko część nr 30
Prosiłem o zdjęcia w poście #9 - jeśli chcesz uzyskać jakąkolwiek merytoryczną pomoc, to zamiast lania wody zastosuj się do wskazówek i próśb osób, które usiłują Ci pomóc.

#13 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 27 Сентябрь 2022, 16:02
Powrót do tematu.
Nagroda zmieniona na 150zł, jeśli otrzymam kompletną pomoc w złożeniu krok po kroku.

Śrubki i obecny wygląd:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

#14 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 21 Ноябрь 2022, 13:36
Auto skręcone przez mechanika.
Po zmontowaniu auta w Delphi pokazało błędy:

Изображение

Wcześniej nie było żadnych oprócz ostatniego - który został naprawiony.
W pierwszym z tego co wiem trzeba wymienić moduł do turbo pod maską, który już mam. Kwestia tego, że tam są dwa identyczne i jeszcze nie wiem który.
W ostatnim chodzi o czujnik świateł stopu pod pedałem, który już wprawdzie był wymieniany, ale na jakiś zamiennik, więc pewnie podczas składania auta coś się z nim stało.
Nie wiem o co chodzi w dwóch pozostałych.
--------------------------------------------

EDIT
Błędy usunięte, dwa z ich więcej się nie pokazały.
W drugim błędzie - czujnik stopu.
Jak jest ten błąd to miga żółta sprężynka na licznikach i świecą się stale światła stopu, więc zaopatrzyłem się już w podany włącznik, tym razem oryginalny.
W pierwszym błędzie chodzi o zawór N75 lub wężyki. Problem w tym, że u mnie pod maską są dwa identyczne zawory (tyle, że jeden ma białą "główkę", a drugi czarną) z tymi samymi numerami i na obu jest napisane VAC OUT i tak naprawdę nie bardzo wiem, który wymienić.

#15 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от chrisbp 25 Декабрь 2022, 15:34
Powrót do tematu.
Z autem prawie wszystko ogarnięte oprócz jednego - skrzynia biegów ciężko chodzi. Trzeba przesuwać gałkę ręcznie z biegu na bieg, wcześniej po wyrzuceniu np. z jedynki sama odbijała na luz. Stary olej w skrzyni biegów? Auto stało od marca nieruszane.

#16 Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от ctro 25 Декабрь 2022, 19:30
Wybierak źle poskładany albo coś tam wpadło (maskownica wybieraka widać, że była zdejmowana)

Re: Skoda Octavia I 1.9TDI kombi 2004 anglik - uszkodzona nagrzewnica

от Google Adsense [BOT] 25 Декабрь 2022, 19:30
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).