• Dell E6530 rozpakowanie bios

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Dell E6530 rozpakowanie bios

Piotr160292 8 Вересня 2022, 23:03
Witam, zna ktoś myk na rozpakowanie biosu do podanego Dell'a z Exeka? Zmarnowałem już chyba ze 4h i za nic w świecie nie mogę tego badziewia rozpakować, wrrrr...
Aha, prosiłbym jeszcze o info jak przerzucić klucz do Windowsa, bo szukam w HxD i nie znajduje.
Edit: okej, poradziłem sobie i napotkałem na problem. Mam dwa biosy - jeden z internetu, który ktoś odzyskał w starszej wersji, drugi rozpakowany z pliku update, taki sam jak siedzi w kostce. Generalnie nie podoba mi się wsad EC, ponieważ jak skopiowałem sobie z drugiej linijki pierwsze 5 bajtów kodu EC z pliku update to w tym zgranym nie znalazło mi takiego fragmentu, ale znalazło mi w pliku pobranym z tym starszym biosem. Jak sobie odszukam w main strukturę która siedzi w pliku update bios regionu ze zgranym przeze mnie to odnajduje taka strukturę, czyli wychodzi na to, że main się zgadza z tym co jest w pliku update, a EC nie, tak jakby wsad był grzebany i ktoś po prostu nie wgrał wsadu do EC, albo został uwalony aktualizacjom. Powiedzcie mi, czy mogę teraz zrobić taki trick, że aby nie cudować na kilka razy i nie katować grzaniem kostek, wgrać ten starszy BIOS co mam i potem normalnie odpalić plik aktualizacyjnym na anim i zaktualizować już na wprost, bez programatora? Sprawdziłem ME analyzerem i wersja ME jest taka sama, czyli chyba w tym momencie nie zrobi to płycie różnicy, że wgram sporo starszy BIOS niż ten na którym teoretycznie śmigał? Wolę dopytać, bo z tego co widzę, wszystkie znaki na niebie i Ziemi wskazują że problem jest w firmware płyty ogólnie ujmując, więc nie chciałbym usadzić, biorac pod uwagę, że tyle wiem iż mostek b, nie lubi akcji z wgrywaniem starszej wersji niż była i źle to się kończy.

CPU Intel SR0MX
PCH SLJ8H
Płyta główna: LA-7761P(A00) 2012-02-24
KBC:MEC5055-LZY-S
SIO: ECE5048-LZY
Wersja Main biosu jaka siedzi to niby A09.

Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Google Adsense [BOT] 8 Вересня 2022, 23:03

#2 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Vogelek23 9 Вересня 2022, 12:17
Plik *.FD, wypakowany z archiwum, nie nadaje się do bezpośredniego programowania BIOS. Najlepszy sposób to po prostu zapytać o wsad BIOS w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS. Poza tym proszę używać opcji SZUKAJ - na forum mamy wsad BIOS do tego laptopa, zweryfikowany przez dwie osoby: dell-latitude-e6530-la-7762p-rev-1-0-t53511.html - nie zapomnij o podstawieniu własnego regionu ME, o ile w opisie pliku nie ma informacji, że region ME został wyczyszczony.

Piotr160292 написав:Sprawdziłem ME analyzerem i wersja ME jest taka sama, czyli chyba w tym momencie nie zrobi to płycie różnicy, że wgram sporo starszy BIOS niż ten na którym teoretycznie śmigał?
Wersja ME nie ma znaczenia - znaczenie ma to, czy jest skonfigurowana pod konkretny egzemplarz PCH. Wgrywanie wsadu BIOS z regionem ME skonfigurowanym pod inną płytę (inny egzemplarz PCH) skutkuje zwykle długim startem płyty i wentylatorami na maksimum, lub nawet brakiem treści obrazu na matrycy.

#3 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

clops35 9 Вересня 2022, 12:36
Piotr160292 написав:Aha, prosiłbym jeszcze o info jak przerzucić klucz do Windowsa, bo szukam w HxD i nie znajduje.
Ja tylko dopowiem że najlepiej szukać klucza programem TOTAL COMMANDER szukając w wyrażeniach regularnych frazy \w\w\w\w\w-\w\w\w\w\w-\w\w\w\w\w-\w\w\w\w\w-\w\w\w\w\w (\w zastępuje dowolny znak).

#4 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Piotr160292 9 Вересня 2022, 12:41
Ok, dzięki. Jeżeli to nie przeszkadza, tak zrobię - przerzucę co dam radę z oryginalnego biosu i po prostu wgram mu inny bios i potem już na sprawnym laptopie odpalę exeka i zaktualizuję na wprost... Widziałem ten bios, ale to jest pod discrite, a ja mam wersję płyty UMA, ale spoko - ten bios co mam z internetu też jest od UMA, więc profilaktycznie wyczyszczę mu ME, wrzucę i zobaczę co się stanie - próbować warto, skoro samym cudowaniem z bios nic nie zepsuję. O, dzięki clops35.
Edit: total commander nie znajduje też po regexie. No nic, olać to - będzie bez klucza.

#5 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

clops35 9 Вересня 2022, 13:06
Edit: total commander nie znajduje też po regexie. No nic, olać to - będzie bez klucza.
jeżeli nie znajduje to albo go tam nie ma, albo jest zaszyfrowany.

#6 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Vogelek23 9 Вересня 2022, 13:33
Widziałem ten bios, ale to jest pod discrite, a ja mam wersję płyty UMA
A skąd my to mamy wiedzieć, jeśli nie podałeś oznaczenia płyty ani obsady układowej? Oszczędność informacji przy pomocy zdalnej nie popłaca.

#7 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Piotr160292 9 Вересня 2022, 14:24
Ok, nie mam pretensji przecież :) Nie mogę rozkminić tego gdzie podłożyć ten cholerny service tag i tego express service code nie mogę namierzyć. Ktoś się orientuje może czy jest jakiś soft jak Lenovo ma żeby wgrać go na nieswoich danych i potem to popodmieniać?

#8 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Vogelek23 9 Вересня 2022, 14:57
Piotr160292 написав:Ok, nie mam pretensji przecież
Ale my mamy. Dlatego nie licz na jakąkolwiek dalszą pomoc, dopóki nie podasz potrzebnych informacji (w pierwszym poście).

#9 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Piotr160292 9 Вересня 2022, 15:11
Przepraszam, poprawiłem. :)

#10 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Vogelek23 9 Вересня 2022, 16:09
Piotr160292 написав:PCH SLJ8H
Jesteś pewny tego oznaczenia? Według moich informacji, w tej płycie jest SLJ8A (Intel QM77). Przetestowany przez jedną osobę wsad BIOS dla płyty z grafiką UMA: bios-dell-latitude-e6530-qm77-la-7761p-t35893.html?hilit=LA%207761P

#11 Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Piotr160292 9 Вересня 2022, 16:47
Tak, masz Rację - pomyliłem się. Słuchaj, chyba ma namierzony interesujący mnie blok. Rzuć Okiem fachowym proszę, jakbyś mógł czy to jest to. Offset: 87D60. Porównałem mój wsad i wsad docelowy, no i dostrzegam pewien powtarzalny pattern, typu Dell Inc, potem A09 u mnie i A11 w docelowym, itd. itd. , tak więc, tak więc wygląda mi to na wszystko to co by mnie interesowało i jest cięgiem jedno za drugim, nie jest rozrzucone po całym kodzie, tak więc mogłoby się zgadzać. Trudno mi tylko ocenić odkąd dokąd to skopiować...
Aha! Wychodzi na to, że jak nigdy wyjątkowo dobrze się dogadują z tym laptopem. Chyba miałem nosa, że rozpierdzielony jest firmware ogólnie rzecz ujmując. Coś mnie tknęło, spiąłem ten firmware w jeden plik wrzcułem do ME analyzer i UEFI tool i bingo - parse data error i pokazał nowszą wersję ME niż ME anyzer. Ponadto jak wspomniałem wygląda mi to, jak wspomniałem, że była zmienia wersja Biosu. Plan w mojej głowie jest chytry, a mianowicie zrobić Frakensztajna I odbudować ten bios co odczytałem z kości poprzez wypakowanie Bios regionu z pliku update i podmienić ME. Pytanie tylko jak to ogarnąć, bo ME analyzer i update Dell'a sugeruje, że bios A09 powinien mieć ME 8.1.2.1265, natomiast UEFI Tool zgłasza 8.1.51.1471. Co byście mi radzili - poskładać go na tym ME co siedzi w pliku update, czy w takim razie skoro siedzi już 8.1.51 to wgrać ten? Słyszłaem, że PCH nie lubi zbyt mocnych przeskoków z wersji na wersję, tak więc nie chcę mostu zbrickować. Mam jeszcze ptytanie, bo już nie pamiętam dokładnie. Coś mi tak w pamięci świta, że Delle bywają kapryśne na odpalanie po wgraniu BIOS, nie chcą dać obrazu, i żeby tego uniknąć, lepiej jest wypiąć baterię RTC. Pytanie brzmi czy podłączyć ją jak da obraz od razu, czy wyłączyć go i wtedy podpiąć, bo kojarzę, że coś tutaj było na rzeczy i nie pamiętam czy na wł. po czy po wył...

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

Re: Dell E6530 rozpakowanie bios

Google Adsense [BOT] 9 Вересня 2022, 16:47
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей