• Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

#1 Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

от seb1500 24 Сентябрь 2022, 21:50
Witam serdecznie,

Dopiero uczę się naprawy płyt głównych laptopów (wcześniej taka awaria kwalifikowała dla mnie płytę do wymiany). W związku z tym chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów o pewną radę.
Do nauki mam płytę bambi rev 2.1 w laptopie Lenovo G700. Objawy są takie iż po włączeniu przycisku zasilania zapala się dioda "power", bateria zaczyna się ładować, wentylator zaczyna się kręcić i to właściwie wszystko. Laptop stale pobiera 13 Wat energii a po chwili mocno się grzeje układ G11333 ( most ? ). Nie zauważyłem aby coś innego się grzało. Po kilku(nastu) sekundach laptop się wyłącza.

Będę wdzięczny za naprowadzenie na właściwą ścieżkę diagnozy - jednak bardziej zależy mi na Waszej opinii. Potrafię czytać schematy i podstawy elektroniki znam. Jednak do tej płyty nie znalazłem żadnych schematów, diagramów ani nawet listy punktów pomiarowych. Czy jest sens aby osoba jak ja - dopiero rozpoczynająca naukę naprawy ślęczała nad tą płytą? Znajduję tam przetwornice impulsowe, ich klucze, cewki itp, jednak bez żadnej dokumentacji nie mam pojęcia do czego służą i kiedy powinny działać. Nawet studiując naprawdę porządnie napisane szkolenie Kolegi Vogelek23 - wszystko rozumiem - jednak trudno tą wiedzę mi zastosować, jeżeli nie znam schematów swojej płyty.
Z powyższego prośba o szczerą radę. Czy są to trudności każdego początkującego i powinienem cierpliwie mierzyć i analizować napięcia na kluczach, cewkach i innych elementach i nie zniechęcać się , czy jednak faktycznie naprawa płyty bez schematów i doświadczenia nie ma sensu?

Pozdrawiam serdecznie

Re: Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

от Google Adsense [BOT] 24 Сентябрь 2022, 21:50

#2 Re: Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

от Vogelek23 25 Сентябрь 2022, 02:14
seb1500 писал(а):Będę wdzięczny za naprowadzenie na właściwą ścieżkę diagnozy
Jeśli natychmiast po włączeniu płyty nagrzewa się most PCH (do tego stopnia, że parzy skórę palców), to właściwie wstępną diagnozę masz już wykonaną: uszkodzony PCH. Dopiero po jego wymianie - a także wyczyszczeniu regionu ME, co jest obowiązkowe w przypadku wymiany PCH Intela na nowy egzemplarz - będziesz mógł stwierdzić, czy usterka PCH to jedyna bolączka tej płyty, czy uszkodziło się coś dalej. Ale to już z pewnością temat nie na ten dział.

seb1500 писал(а):Czy są to trudności każdego początkującego i powinienem cierpliwie mierzyć i analizować napięcia na kluczach, cewkach i innych elementach i nie zniechęcać się , czy jednak faktycznie naprawa płyty bez schematów i doświadczenia nie ma sensu?
Z powodzeniem można naprawiać płyty bez dokumentacji - kwestia tego, żeby nauczyć się identyfikować i diagnozować przetwornice (jakiej rezystancji na cewce danej przetwornicy możemy się spodziewać, jak rozszyfrowywać oznaczenia z obudów sterowników przetwornic, aby wiedzieć, co zasila dana przetwornica i jakiego napięcia wyjściowego się spodziewać itd) oraz inne układy (np. włącznik zasilania portu USB, kontroler EC/KBC itd). Większość sterowników przetwornic ma dostępne w sieci tzw. "datasheet" czyli noty katalogowe - dzięki tym dokumentom wiemy, który pin za co odpowiada i w jakim obwodzie pracuje dany sterownik (np. zasilanie CPU, GPU, RAM, I/O, napięcia główne 3/5V itd).

#3 Re: Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

от seb1500 25 Сентябрь 2022, 19:48
Dziękuję Tobie bardzo za odpowiedź. Czeka mnie spora przygoda z nauką ponieważ jest to też zdecydowanie hobby. Pozdrawiam.

-- Posty scalono --

Mam jeszcze tylko jedno pytanie odnośnie Twojego szkolenia. Myślę, że pozostaje w poziomie "piaskownica". Przypadek pierwszy i cytuję "Pierwszym elementem, który może zwierać, jest więc kondensator PC125 - wylutowujemy go i sprawdzamy."
Dlaczego musimy go wylutować. Czy gdyby był zwarty to przyłożenie sond multimetru nie pokazało by zwarcia ? Prąd wybierając najmniejszą ścieżkę oporu na pewno by przeszedł przez kondensator. Tak podpowiada mi intuicja dlatego proszę Ciebie o sprostowanie. Z góry dziękuję.

#4 Re: Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 25 Сентябрь 2022, 23:52
seb1500 писал(а):Dlaczego musimy go wylutować. Czy gdyby był zwarty to przyłożenie sond multimetru nie pokazało by zwarcia ? Prąd wybierając najmniejszą ścieżkę oporu na pewno by przeszedł przez kondensator.
Owszem, pokazałoby. Tyle tylko, że równolegle do tego kondensatora może być podłączony cały szereg innych elementów (w tym kondensatorów), toteż wylutowanie elementu z płyty pozwala nam jednoznacznie potwierdzić jego usterkę (bądź sprawność, jeśli się okaże, że zwarcie nadal występuje na padach na płycie, a sam element nie zwiera).

#5 Re: Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

от seb1500 26 Сентябрь 2022, 18:52
Dzięki śliczne.
Pozdrawiam

Re: Diagnozowanie płyty głównej BAMBI Rev 2.1

от Google Adsense [BOT] 26 Сентябрь 2022, 18:52