• MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez falkon40 8 października 2022, 23:34
Witam.
Posiadam płytę główną MSI H81-P33 (MS-7820 VER:1.0) z przerwaną ścieżką w okolicy banku DIMM 1.
Konfiguracja :
Proceosr :Intel G3220
RAM DDR3 2x8GB 1600MHz
Sprawdziłem płytę z zamontowanym procesorem Intel G3220 oraz z dwoma modułami pamięci RAM 8GB DDR3 1600MHz w bankach DIMM1 i DIMM2. Płyta uruchamia się tylko z jedną pamięcią w banku DIMM2. Chciałbym naprawić usterkę, ale posiadam tylko lutownicę transformatorową moze koledzy podpowiedzą jakieś rozwiązanie i jaki sprzet uzyć?

Obrazek

Re: MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez Google Adsense [BOT] 8 października 2022, 23:34

#2 Re: MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez ctro 9 października 2022, 09:47
Cienki drucik i lutownica z malym grotem. Musisz też delikatnie zeskrobać soldermaskę, aby mieć do czego się podlutować. Transformatorową lepiej nie próbowqć. Popalisz rzeczy dookoła i możesz nawet przegrzać ścieżkę. Potem najlepiej zabezpieczyć taką ścieżkę chociazby lakierem do paznokci albo solder maską uv.

#3 Re: MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez falkon40 9 października 2022, 13:58
Tak wiem, ze trzeba odsłonić, zdrapać scezki aby przylutować cienki miedziany drucik. Teraz tak się rozglądam za mini stacją lutowniczą z taką cienką kolbą i grotem np. T12 , a moze są inne produkty wartę uwagi do takich prac ?

#4 Re: MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez ctro 9 października 2022, 17:01
Ja mam taki sprzęt, dostałem w prezencie i się sprawdza z najmniejszym grotem:
https://allegro.pl/oferta/stacja-lutown ... db8ed77d7#

Lidlowego nie polecam, a o innych musisz poszukać opinii. Pewnie w wyszukiwace google jak i tej na forum znajdziesz kilka tematów z polecanym sprzętem.

#5 Re: MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez xamledyD 9 października 2022, 18:07
Witam.
falkon40 napisał(a):Teraz tak się rozglądam za mini stacją lutowniczą z taką cienką kolbą i grotem np. T12

Do takich zastosowań sprzęt korzystający z grotów T12 będzie wystarczający. Lekka kolba, szybkie nagrzewanie się grota, dobre "utrzymywanie" temperatury. Przeskok z grotów 900M na T12 był dla mnie niemal "szokiem", więc polecam jeśli budżet nie jest wygórowany.
Zdjęcie nie jest zbyt wyraźne, ale upewniłbym się czy druga ścieżka na styku zadrapania również nie została uszkodzona. Co do metodologii naprawy, to sugeruję postępować tak jak już Kolega ctro wspomniał powyżej.
Pozdrawiam

Re: MSI H81-P33 uszkodzona ściezka łączaca RAM.

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2022, 18:07
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).