• XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez niumen 10 października 2022, 11:12
Witam.

170112HJA / RX-580P8RFD6

Dostałem kartę razem ze stacją EGPU. Wykrywana jest poprawnie w systemie, nie ma błędów w menadżerze urządzeń, ale nie daje obrazu. W GPU-Z wygląda to tak jak na załączniku, w zakładce sensor oprócz temperatury i obrotów pokazuje same glupoty. Wgrałem dla pewności oryginalny bios, jedyna różnica jest taka, że poprawnie pokazuje ilość VRAM. Po każdym restarcie wyskakuje komunikat z AMD Adrenaline, że nie można wyczytać sterownika (sprawdzałem na kilku wersjach sterowników). Zamontowałem inną sztukę RX580 u ta ruszyła od strzała.

Uszkodzona karta? Od czego zacząć diagnozę?
Obrazek

Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez Google Adsense [BOT] 10 października 2022, 11:12

#2 Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez TheMarcos 10 października 2022, 15:09
Greetings, you probably have a problem related to bad memories or faulty BGA solder. I recommend carrying out the test with the specific software for testing AMD memory called "tserver" you can find it on the internet.

#3 Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez niumen 11 października 2022, 15:08
Czy z tego zrzutu ekranu można cokolwiek wywnioskować? Proszę o pomoc.

Obrazek

#4 Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez Vogelek23 11 października 2022, 23:55
Jeśli chip GPU podczas pracy ma temperaturę pokojową, to według mnie jest uszkodzony.

#5 Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez niumen 12 października 2022, 06:26
Dzięki za podpowiedź. Sprawdzałem wczoraj radiator i też mnie zaniepokoiło, że jest zimny.
Wrzuciłem do stacji kartę ze zdemontowanym chłodzeniem, po kilku chwilach pierwszy raz zadziałała na jakieś kilkanaście sekund, ostatnia zmierzona temperatura na chipie to 74stC, po 5 sekundach zawiesiło komputer i sytuacja wróciła do początku.
Czy jest sens, żeby "przelutowac" to wszystko zgodnie ze sztuką czy karta i tak pada? Sam tego nie zrobię, więc koszty są istotne.

#6 Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez matic 12 października 2022, 08:08
Measure the resistances and voltages to ground on all coils.

#7 Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez Vogelek23 12 października 2022, 14:19
niumen napisał(a):Czy jest sens, żeby "przelutowac" to wszystko zgodnie ze sztuką czy karta i tak pada? Sam tego nie zrobię, więc koszty są istotne.
Czy jest sens to sam musisz sobie odpowiedzieć. Skoro nie jesteś w stanie sam przelutować czy przekulkować GPU, to musisz się popytać w serwisach, jakie to będą koszty i ile dają gwarancji. I na tej podstawie zdecydować, czy iść w te koszty, czy wymienić kartę na nową.

niumen napisał(a):Wrzuciłem do stacji kartę ze zdemontowanym chłodzeniem, po kilku chwilach pierwszy raz zadziałała na jakieś kilkanaście sekund, ostatnia zmierzona temperatura na chipie to 74stC, po 5 sekundach zawiesiło komputer i sytuacja wróciła do początku.
W ten sposób oddalasz szanse na skuteczną naprawę karty. Nigdy, przenigdy nie testuj karty grafiki ze zdemontowanym chłodzeniem - w ciągu 5 sekund temperatura rdzenia mogła wzrosnąć nawet dwu- lub trzykrotnie.

Re: XFX Radeon RX580 XXX 8GB nie daje obrazu, brak błędów

przez Google Adsense [BOT] 12 października 2022, 14:19
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).