• Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez sebaku 28 lutego 2011, 20:10
Firma Renex ogłosiła szkolenie z zakresu lutowania oraz reballingu układów BGA jednak cena takiego szkolenia jest odstraszająca. Czy był ktoś kiedyś na takim szkoleniu i czy mógłby się podzielić wrażeniami czy warto z ich oferty skorzystać czy nie będzie to w formie reklamy ich produktów?

Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2011, 20:10

#2 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex  [ROZWIĄZANY]

przez chprzemo 28 lutego 2011, 20:26
Reklamy nie będzie. Mądrze gadają, dużo teorii, mało praktyki. Większość tego co mówią opisane jest tu na forum. Ja byłem tam przez całe 24h, w zasadzie to co mnie interesowało zmieściłoby się w 3-4h. Poukładali mi w głowie pewne tematy lecz ta nauka nie jest warta tej kasy. Jeśli zaczynasz przygodę z BGA to coś dla Ciebie, jeśli masz już doświadczenie w tym temacie to raczej można się zapisać na szkolenie tylko w celu poukładania wiadomości.
Bardzo mi się na tym szkoleniu podobało to, że nie było zachwalania.... Prowadzący mądrze mówił co jest niezbędne a co w "małym serwisie" nie jest konieczne. Fajnie omówione uszkodzenia BGA, możliwość zapoznania się z naprawdę ciekawym sprzętem

Takie jest moje zdanie, nie każdy musi się z tym zgadzać;-)
szkolenie odbyłem jesienią 2010r.

#3 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez daner0 28 lutego 2011, 20:27
Jestem zapisany na to szkolenie już od grudnia - wcześniej chyba ich nie było. Mimo że przedstawili mi cenę z rabatem około 2000zł ja rezygnuję. Myślę, że najważniejsze jest tu doświadczenie zdobyte robiąc różne płyty.

#4 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez chprzemo 28 lutego 2011, 20:32
wcześniej były. jakoś tak w październiku chyba byłem.

aa i żeby nikt nie myślał, że jest to jakieś odradzanie szkolenia przez moją osobę, jak dla mnie było naprawdę ciekawe i wnoszące wiele wiedzy lecz większość już wiedziałem dlatego takie mam odczucia.

#5 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez sebaku 1 marca 2011, 18:38
No właśnie od jakiegoś czasu już się tym zajmuję i raz się uda a raz nie choć coraz częściej jest pozytywnie i o takie poukładanie mi chodziło ale ze względu na tą cenę chyba zacznę dogłębniej czytać forum a ze szkolenia zrezygnuję, dzięki za dogłębną opinię o taką właśnie mi chodziło :)

#6 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez Usunięty Użytkownik 402 1 marca 2011, 19:31
Lepiej 2 tyś przeznaczyć na zimne napoje ;) , chyba że dostaje się na koniec certyfikat że jest się wprawionym lutowniczym układów BGA z super doświadczeniem. U mnie w pracy wisi takich certyfikatów kilka z różnych firm i w sumie niczego to nie zmieniło.

#7 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez michallus 1 marca 2011, 21:50
Uważam, że warto. Szczególnie dla osób początkujących dla których nakierowanie jest bardzo ważne.
Teraz co prawda jest dużo łatwiej, wiele można doczytać. Kilka lat temu nie było kogo zapytać a Renex (Centrum Szkoleniowe) był jedynym miejscem gdzie na każde zapytanie była konkretna rzeczowa odpowiedź.

Nie wspominając o normach które wbrew pozorom są bardzo ważne, w notebookach ze względu na opłacalność raczej rzadko stosowane przez serwisy.
Część można wdrożyć i zdecydowanie polepszyć standard wykonywanych napraw....

#8 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez kamilj 1 marca 2011, 22:51
Również byłem na szkoleniu w listopadzie 2010

Jeśli jesteś samozatrudnionym, lub nie masz w ogóle działalności gospodarczej, to niestety musisz płacić kilka tysięcy.

Jednak ja miałem szczęście być zatrudnionym w mikroprzedsiębiorstwie (mikroprzedsiębiorstwo to bodajże od 2 o 10 osób), wysłał mnie pracodawca i wtedy szkolenia są refundowane, tak że płacisz za nie coś lekko ponad 600 zł. (Przy normalnym koszcie ponad 3000 zł.)

Rozmawiając z osobami ze szkolenia, dowiedziałem się, że oni będąc bezrobotnymi dostali skierowanie na takie szkolenie przez urząd pracy, który pokrył całkowity koszt szkolenia.

Zainteresuj się tymi kwestiami, a nuż się uda.

A co do samego szkolenia - rzeczywiście ciekawe. Ale potwierdzam, że mało praktyki. Praktyka sprowadzała się do wlutowania układu PbFree na płytkę demo (płytka grubości kilku mm, bez żadnych warstw, tylko same pola lutownicze), jego wylutowanie oraz reballing. Mało ma taka praktyka wspólnego z serwisowaniem laptopów.

Ale jeśli chodzi o samą teorię, naprawdę można się wiele dowiedzieć. Za tą cenę którą płacił mój pracodawca (~600 zł.) naprawdę warto. Jednak płacąc 100% lepiej się zastanowić czy samemu nie nabyć praktyki metodą prób i błędów oraz wyszukiwania informacji. Chyba że jesteś naprawdę zielony w temacie i pierwszy raz w życiu słyszysz o BGA (w co wątpie , wtedy można się zastanowić.

#9 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez kjedrocha 5 maja 2011, 12:58
U mnie w firmie w 2006 roku był przedstawiciel handlowy z Renexu na niezobowiązującej prezentacji sprzętu lutowniczego, miał ze sobą stację do BGA Reeco i na tej stacji można było w jego obecności coś tam popróbować (wówczas miałem znikome pojęcie o używaniu stacji do BGA - niestety przedstawiciel Renex'u też, albo celowo nie chcąc udzielać darmowego szkolenia, traktował układy profilami z sufitu - wszystkie przegrzaliśmy - na bank - podgrzewacz na 100 stopni, a powietrze 500 )

Oczywiście szkoleniem tego w żadne sposób nie można nazwać, jednak jak czytam praktyczne zajęcia na szkoleniu są takie same.
Prezentacja faktycznie była darmowa i niezobowiązująca, gdyż nie było nachalnych kontaktów ze strony Renex'u gdy po dwóch tygodniach z naszej strony była decyzja, nie kupujemy.

Ostatecznie prezes urządzenie jednak zakupił, ale po roku i to z własnej inicjatywy, a nie po naciskach ze strony Renexu.

ps. mój post może i trochę nie na temat, ale traktuję go jako podpowiedź dla chcących zakupić sprzęt za kilka tysięcy, w jaki sposób można praktycznie zapoznać się z funkcjonalnością i możliwościami tegoż sprzętu przed wyłożeniem kasy.

#10 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez mareksmd 5 maja 2011, 13:17
W kwestii wyjaśnienia odnośnie Urzędów Pracy-w wielu szkolenia zostały obcięte do minimum a nawet do zera, ze względu na brak środków finansowych.

#11 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez katar83 5 maja 2011, 16:11
W takiej cenie polecam upgrade sprzętu, kupno paru sit, kul i ramki i jeszcze zostanie drugie tyle na kupno wadliwych płyt do testów. W ciągu jednego dnia można zrobić bardzo dużo reballingów do nauki, a doświadczenie zdobyte bez porównania.

#12 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez opelr 5 maja 2011, 18:57
kjedrocha napisał(a):... niestety przedstawiciel Renex'u też, albo celowo nie chcąc udzielać darmowego szkolenia, traktował układy profilami z sufitu - wszystkie przegrzaliśmy - na bank - podgrzewacz na 100 stopni, a powietrze 500 )

Bo to zapewne piec kwarcowy, także z nadmuchem, dlatego też ustawienie grzałki ma się nijak do temperatury płyty, która przy temp. 22 stopnie w serwisie osiąga spokojnie 150-170 stopni, to samo z profilem HA, na bezołów ustawia się profil od 220-450 stopni, co innego temperatura grzałki, a co innego temperatura płyty/układu, od tego są termopary dla pieca i HA położone na płycie i układzie.
Czy przegrzaliście to musisz wiedzieć co pokazywały termopary a nie profil ;)

#13 Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez kjedrocha 6 maja 2011, 12:00
podgrzewacz jest na promienniku podczerwieni. Obecnie (po wielu próbach i błędach) w trakcie lutowania ustawiam go na 400 stopni, przez co po około 10 minutach rozgrzewa płytę do wspomnianych przez opelr 150 stopni (pomiary wykonywane badawczo bez grzania z góry powietrzem). Co do HA, to staram się, aby temperatura grzałki nie przekraczała 350 stopni (przy Pb 300)
Oczywiście biorę pod uwagę fakt, iż pomiar temperatury (zarówno grzałki, jak i promiennika może odbiegac od rzeczywistości. Termopara natomiast wnioskuję, że działa prawidłowo gdyż Pb free płynie przy jej wskazaniach w okolicy 220 stopni.
Dodam, że przy nagrzewaniu płyty samym podgrzewaczem ustawionym na 100 stopni płyta nie nagrzewa się nawet do 50 (słońce potrafi nagrza bardziej)

Re: Szkolenie Lutowanie układów BGA Renex

przez Google Adsense [BOT] 6 maja 2011, 12:00