• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#61 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 6 maggio 2011, 15:06
Kiedy można się spodziewać wersji z PID?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 6 maggio 2011, 15:06

#62 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 6 maggio 2011, 17:07
Próbowałem zaimplementować gotowce znalezione w sieci ,ale nie bardzo mi działy. Po z tym brak mi motywacji ponieważ do moich potrzeb wystarcza to co jest. Z pewnością kiedyś napiszę sterowanie PID , ale nie wiem kiedy. Czy ma kolega jakiś problem z lutowaniem BGA?

#63 Re: Sterownik stacji BGA

da woody 6 maggio 2011, 18:33
Robgie ha scritto:No zaraz sprawdzimy. Ja już wczesniej mowlem że nie działa dioda od grzałki i nie da sie wgrac eproma megauploadem. chyba że np da sie w xp bo ja testuje na Viscie.

Pod XP też nie udało mi się wgrać epromu za pomocą Megaload.NET, wgrywa się sam firmware.

#64 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 6 maggio 2011, 20:36
A może źle ustawione są fusebity? Jak kolega ustawił fusebity?

#65 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 6 maggio 2011, 21:43
Witam
Brak sterowania na porcie PB2 i PB3 proszę sprawdzić w programie

#66 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 6 maggio 2011, 22:11
Program jest ok. U mnie wszystko działa dobrze. Problem najprawdopodobniej jest sprzętowy. Może masz uszkodzony port.

#67 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 6 maggio 2011, 22:22
Podstawiłem nowy procek i jest to samo

#68 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 7 maggio 2011, 09:16
Czy wszystko inne działa poprawnie? Czy podłączone są wszystkie termopary? Czy poprawnie wyświetlana jest temperatura? Czy używa kolega najnowszego softu? Proszę sprawdzić czy w poprzednich wersjach firmware sterowanie działa ok. Na najnowszej wersji wykonywałem już kilka reballingów i u mnie jest ok.

#69 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 7 maggio 2011, 09:42
Sterownik uruchomiłem bez MAX-ów i tu może być problem? będę je miał we wtorek to przetestuję
procek jest w DIL40 taką płytkę sobie zrobiłem nr portów się zgadzają z najnowszą wersją sprzętową

#70 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 7 maggio 2011, 10:06
Bez maxów sterownik nie zadziała. Powinien wyskoczyć komunikat błędu. Muszą też być podłączone termopary bo też nie wystartuje.

#71 Re: Sterownik stacji BGA

da mrKoval 7 maggio 2011, 14:11
Sterownik ma 3 MAXy a ja mam dwie termopary, jedną w promienniku a drugą Omegi przyłożę do płyty.
Pod które wejścia którą podpiąć? Wystartuje mi na dwóch?

#72 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 7 maggio 2011, 14:13
Odczyt temperatury musi być z płyty oraz dolnej grzałki. Górnej termopary może nie być.

#73 Re: Sterownik stacji BGA

da mrKoval 7 maggio 2011, 14:27
Czyli obsadzić X4 z promiennika oraz X5 Omegą?

#74 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 7 maggio 2011, 17:35
Do T-Dolna podłącz termoparę od dolnej grzałki, a do T-Plyta termoparę pomiarową.

#75 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 7 maggio 2011, 21:48
Dość drogie elementy są zastosowane w sterowniku , mimo wszystko go zbuduję i mam nadzieje że się miło zaskocze :) Może ktoś wie gdzie najtaniej zamówić podzespoły potrzebne do budowy sterownika ?

#76 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 7 maggio 2011, 23:00
Możesz nie montować maxa od pomiaru temperatury górnej grzałki, zawsze parę złotych szczędzisz. Wyświetlacz możesz zamówić na allegro od użytkownika ARTRONICpl. Resztę części możesz kupić w TME.

#77 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 7 maggio 2011, 23:28
Mam zamiar przerobić mocno podgrzewacz T8280 ponieważ padło mi sterowanie . Myślę nad założeniem górnej grzałki SHTS/4 6x6cm 300w z Selfy i tym samym mieć kompletna stacje . Same elementy to koszt jak liczyłem koło 200-250zł . Myślę że cena jak za takie możliwości całkiem dobra . Musze zamówić właśnie w TME wszystkie podzespoły . Druga sprawa to jak koledzy mówili fajnie by mieć funkcje PID , lecz i tak cie podziwiam za cały projekt który mam nadzieje że będzie cały czas aktualizowany .

#78 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 7 maggio 2011, 23:41
Ja używam jako górnej grzałki właśnie SHTS/4 z termoparą i sprawuje się bardzo dobrze:). Moim zdaniem sterownik mimo iż nie ma PID steruje dość dokładnie. Mogę zrobić tryb w którym będzie sterowanie za pomocą algorytmu PID, może komuś uda się dobrać odpowiednio współczynniki , mnie się niestety nie udało.

#79 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 8 maggio 2011, 18:04
kmkm2 ha scritto:Ja używam jako górnej grzałki właśnie SHTS/4 z termoparą i sprawuje się bardzo dobrze:). Moim zdaniem sterownik mimo iż nie ma PID steruje dość dokładnie. Mogę zrobić tryb w którym będzie sterowanie za pomocą algorytmu PID, może komuś uda się dobrać odpowiednio współczynniki , mnie się niestety nie udało.

Jaki był koszt tej grzałki z termoparą ? Ja we storek postaram się nabyć elementy

#80 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 8 maggio 2011, 18:09
Grzałkę SHTS/4 300W z termoparą w selfie w czerwcu 2010r kupiłem dokładnie za 283,65zł

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 8 maggio 2011, 18:09