• HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

przez wojtas87 21 października 2022, 06:52
Dzień dobry.

Urządzenie wielof. HP DeskJet F2480. Objawy, z którymi trafiła do mnie:

1. Po podłączeniu zasilacza uruchamia się samoczynnie.
2. Mechanizmy pracują, karetka ustawia się.
3. Po ustawieniu się mechanizmu zaczyna migać dioda "attention".
4. Po wciśnięciu jakiegokolwiek przycisku na panelu kartka papieru wciągana jest do połowy i nic dalej się nie dzieje.

Co zostało zrobione:
1. W pierwszej kolejności sprawdziłem czujniki szczelinowe. Zarówno czujnik zajęcia papieru jak i pozycji mechanizmu są w porządku.
2. Wszystkie mechanizmy, plastikowe elementy są w całości nie uszkodzone. Wszystko obraca się lekko, bez zacięć.
3. Drukarka rozebrana, wyczyszczona, złożona. Bez zmian.

I teraz najlepsze! Kupiłem na części drugą identyczną drukarkę, która miała być w stanie niewiadomym. Okazało się, ze jest sprawna, więc pomyślałem, że nie pójdę na łatwiznę i skoro mam "dawcę" to znajdę uszkodzenie w drukarce klienta na zasadzie podstawiania części. Zacząłem od skanera, poprzez elektronikę, mechanizmy, czujniki. Nic to nie dało. Po czym stwierdziłem, że poskładam z powrotem moją drukarkę i ustalę z klientem co dalej. Po tym zabiegu drukarka, która była sprawna posiada identyczną usterkę jak ta klienta :frustry:

I teraz co poszło nie tak? Konstrukcja tego urządzenia jest prosta, więc trudno o pomyłkę. Nic się nie złamało, nie ugięło. Nie pomyliłem też części, ponieważ przed demontażem sprawnej drukarki zaznaczyłem wszystkie jej podzespoły.

Pomocy :(

Re: HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2022, 06:52

#2 Re: HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

przez baner81 21 października 2022, 12:09
Prawie zawsze w drukarkach tej konstrukcji do wymiany jest sprzęgło. Do sprawdzenia także czystość enkoderów.

#3 Re: HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

przez strusmig 21 października 2022, 13:48
Nie wiem czy to coś pomoże, ale w drukarkach HP są pewne kombinacje przycisków, które pozwalają wykonać taki "reset" oprogramowania. Nie znalazłem kombinacji dla tej konkretnej drukarki, ale zerknij:

https://www.youtube.com/watch?v=Q3jhsL6pwq4

Ja w przypadku modelu C3180 (drukarka z 2007 roku) korzystałem z tych sposobów:
https://www.youtube.com/watch?v=3rxm0r0xo6Y
https://www.youtube.com/watch?v=zMQ_-XJioq8

Powodzenia.

#4 Re: HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

przez wojtas87 21 października 2022, 15:40
baner81 napisał(a):Prawie zawsze w drukarkach tej konstrukcji do wymiany jest sprzęgło. Do sprawdzenia także czystość enkoderów.

Sprawdzone w pierwszej kolejności. Jest całe i działa poprawnie.

Najdziwniejsze jest to, że druga drukarka dostała takiej samej usterki po rozłożeniu i złożeniu...

Re: HP DeskJet F2480 miga dioda "attention"

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2022, 15:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).